Merhabalar! Vize Nasıl Alınır? Sayfamıza Hoşgeldiniz. Vize Nasıl Alınır? ile ilgili tüm detayları sizin için yazdık.
Bize Hizmetleri ilgili Bizden her türlü bilgi alabilirsiniz
TELEFON : 0545 571 7 571 E-mail: info@kocakvize.com
Vize Nasıl Alınır?
Vize Nasıl Alınır, bir devletin dış temsilcilikleri (Büyükelçilik, Konsolosluk ve Fahri Konsolosluk)veya sınır makamlarına başvurularak alınır.
Vize almak için giriş yapılmak istenen ülkeye bağlı konsolosluklara ya da aracı kurumlara başvurulur. Kurumlar ve çoğu konsolosluk, online başvuru hizmeti sunmaktadır. Vize alınan yer ilgili başvuru kurallarına göz atmayı unutmayınız. Bu kurumlara gitmeden önce gerekli belgeleri tamamlamak gerekir. Kurum ya da konsoloslukta dilekçe doldurulur. Bu noktada görevliler vize almak isteyenlere gerekli bilgiyi sağlamaktadır. Ayrıca vize işlemleri için vakit harcamak isteyenler için özel aracı kurumlar da mevcuttur. Bu tür aracı kurumlar ücret karşılığında tüm vize işlemlerini yürütür.
Yurtdışına seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri gitmek istedikleri ülkenin vize politikası gereğince vizeye tabi tutulur veyahut vizeden muaf sayılırlar. Vize onayı gerektiren ülkeler için kişinin ‘vize başvuru’ sürecini eksiksiz tamamlaması gerekmektedir. Vize başvuru için yapılması gereken işlemler ülkelere ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına uygulanan vize rejimi prosedürlerine göre değişkenlik gösterir.
Vize Nereden Alınır?
Seyahat edilecek ülkenin;
Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar (SSS)
Soru: Türk vatandaşlarına transit geçişlerde özellikle Balkan ülkelerinde vize muafiyeti olduğunu duydum. Konu hakkında bilgi verir misiniz?
Cevap: Bu konuda etraflıca bilgi sahibi olmak ve vatandaşlarımıza ikili düzenlemeler çerçevesinde sağlanan vize kolaylık ve muafiyetlerini görmek istiyorsanız, ilk olarak Bakanlığımız internet sitesinin Konsolosluk/Vize Uygulamaları/Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları başlığına bakmanızı öneririz.
Konuya ilişkin detayları Bakanlığımızdan veya başvuruda bulunduğunuz ülke temsilciliğinden de öğrenebilirsiniz.
Buna ek olarak, AB üyesi ülke vizeleri/oturma izinleri veya Schengen vizesi hamili vatandaşlarımıza da çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu çerçevede;
-AB ülkeleri/Schengen vizesi hamili veya AB/Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir. 10 yıldan eski geçerli pasaportlar için bu süre 48 saattir.
-AB ülkeleri veya İsviçre’de geçerli oturum sahibi umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Sırbistan ve Karadağ üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş yapabilmektedir.
-AB veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya ikamet tezkeresi veya İsviçre veya Lihtenştayn ikamet tezkeresi hamili umuma mahsus pasaport hamilleri Romanya üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.
-Geçerlilik süresi üç aydan uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde daimi oturma iznine sahip vatandaşlarımız Slovenya’ya 90 güne kadar vizesiz girebilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi onbeş günden uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde oturma izni veya C tipi Schengen vizesi sahibi vatandaşlarımız ise Slovenya’ya 15 güne kadar vizesiz girebilmektedir.
Soru: İki Türkün Avrupa’da açtıkları bir davayı kazandıklarını ve bundan böyle Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz gidebileceklerini duydum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Avrupa Birliği Adalet Divanı, İngiliz makamlarınca iş kurma amacıyla yerleşme izni başvuruları reddedilen Veli Tüm ve Mehmet Darı isimli vatandaşlarımız hakkında 20 Eylül 2007 tarihinde karara varmıştır. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmek için Bakanlığımızın 29 Eylül 2007 tarih ve 18 sayılı (http://www.mfa.gov.tr/bn_18—29-eylul-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-_abad_-veli-tum-ve-mehmet-dari-adli-vatandaslarimiza-iliskin-20-eylul-2007-tarihli-karari-hakkinda-bilgi-notu.tr.mfa) ve ayrıca 26 Ekim 2007 tarih ve 20 sayılı (http://www.mfa.gov.tr/bn_20—26-ekim-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-20-eylul-2007-tarihli-_tum-ve-dari-karari_-hakkinda-basin-icin-bilgi-notu-.tr.mfa) basın bilgi notlarını okumanızı öneririz. Sözkonusu kararda vizenin bir engel olduğu belirtilmekte ancak, vizenin kaldırılması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Soru: Avustralya ile imzalanan Çalışma ve Tatil Vizesi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu vize için hangi kuruma ve hangi belgelerle başvurmam gerekmektedir? Ayrıca, Avustralya ile uygulanmaya başlayan “work and holiday visa” adlı vize başvurusu için gerekli olan “government support letter” adlı devlet onay mektubunu hangi makamdan nasıl alabilirim?
Cevap: YÖK ile varılan mutabakat uyarınca, “Çalışma ve Tatil” vizesine başvuracak adayların tespitini anılan kurum yapacaktır. Bilahare aday listeleri Bakanlığımız aracılığı ile Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne iletilecektir.
Dolayısıyla, bu konunun YÖK’ten takip edilmesi gerekmektedir.
Soru: X ülkesine gitmeyi düşünüyorum. Türkiye’deki temsilciliği nerededir ve bu ülkeye gitmek için vize almam gerekiyor mu? Vize gerekiyorsa, başvuru koşulları hakkında nasıl bilgi edinebilirim?
Cevap: Gideceğiniz ülkenin irtibat bilgilerini Bakanlığımız internet sitesinden http://www.mfa.gov.tr/sub.tr.mfa?92435023-667b-4a3b-ade8-b61efab1194a adresinden öğrenebilirsiniz. Öte yandan, pasaportunuzun türüne gore vize almanız gerekip gerekmediğinde yine internet sitemizden http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa adresinden öğrenebilirsiniz.
Vize almanızın gerekiyorsa, gideceğiniz ülkenin temsilciliği ile görüşerek başvuru koşulları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.