Türkiye'den Apostil Ve Belge Tasdiki | Koçak Vize | Hızlı Ve Güvenilir Vize Hizmetleri

Türkiye’den Apostil ve Belge Tasdiki

Türkiye’den Apostil ve Belge Tasdiki, Türkiye’de verilen belgelerin yabancı makamlarda kullanılabilmesi için konsolosluk tasdiki ve apostil hizmeti verir. Ayrıca ticaret sicil kaydı örneklerine de apostil yaptırtabilirsiniz.

Türkiye, 1985’ten beri 1961 tarihli Lahey Yabancı Resmî Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi‘ne taraftır. Türkiye’de düzenlenen belgeler bu nedenle 100’den fazla ülkede kullanılmak üzere apostil kullanılarak kolayca tasdik edilebilir.

Apostil ve Belge Tasdiki Türkiye

Türkiye’den apostil ve belge tasdiki işlemleri, noterler tarafından yapılmaktadır. Apostil, uluslararası alanda geçerliliği olan belgelerin tanınması amacıyla kullanılan bir onaylama yöntemidir. Belge tasdiki ise belgenin doğruluğunun ve geçerliliğinin tespit edilmesi için yapılan işlemdir.

Türkiye’de apostil ve belge tasdiki için noterlerden yardım alabilirsiniz. Öncelikle belgenizin Türkçe ya da İngilizce olması gerekmektedir. Daha sonra notere başvurarak gerekli evrakları teslim edip işlemi başlatabilirsiniz.

Apostille veya belge tasdiki işlemi sırasında ödemelerinizi de notere yapmanız gerekecektir. Noterin yapmış olduğu bu işlem sonucunda belgeniz uluslararası alanda geçerli hale gelecektir.

 

Türkiye’de Apostil ve Belge Tasdiki

Apostilden aşağıdaki makamlar sorumludur:

  • İdari belgelere apostil yapmaya yetkili makamlar şunlardır: Valilikler, Valiler, Vali adına Vali Muavinleri ve Hukuk İşleri Müdürleri, Kaymakamlıklar;
  • Adli belgelere apostil yapmaya yetkili makamlar ise, Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerdeki Adalet Komisyonu Başkanlıklarıdır.

Türk makamları tarafından ve Türkçe düzenlenen belgeler apostil ile tasdik edilebilir.

Türkiye’de belge tasdiki, bir belgenin gerçekliğinin yetkili memur tarafından doğrulanmasını içerir. Bu işlemden sonra, belgeye özel bir damga – apostil – verilir. Kural olarak, apostil belgenin arkasında veya ayrı bir sayfada bulunur.

Apostil kare seklinde bir damgadır. Düzenleyen makamın resmi dilinde doldurulur. „Apostille (Convention de La Haye du 5 octobre 1961)“ başlığı Fransızca olmalıdır. Her apostil kayıtlıdır ayrıca düzenlenme tarihini ve kendine ait bir numarayı içerir.

Türkiye'den Apostil ve Belge Tasdiki
Türkiye’den Apostil ve Belge Tasdiki

Aşağıdaki belgeler Türkiye’de apostil ile tasdik edilebilir:

  • Medeni hal belgeleri (TC kimlik belgesi, doğum, ölüm, evlilik ve boşanma belgeleri)
  • Eğitim belgeleri (Transkriptler, ÖSYM belgesi, sertifikalar, diplomalar)
  • Ticaret sicili örnekleri
  • Mahkeme kararları
  • Belgelerin noter onaylı kopyaları
  • Noter tasdikli tercümeler
  • Diğer noter belgeleri (vekaletname, vasiyetname, beyannameler)
  • Devlet tescil kurumu tarafından onaylanmış ticari belgeler (kuruluş sözleşmesi, kuruluş belgeleri, vergi kaydı vb.)

Aşağıdaki durumlarda belgeler herhangi bir tasdikten muaftır:

  • CIEC Anlaşmasına taraf devlerden biri tarafından düzenlenmiş ve birden fazla dilde CIEC mührü bulunan doğum, evlilik ve medeni hal belgelerinde,
  • Evlilik cüzdanında,
  • Ticaret veya gümrük işlemleriyle doğrudan ilgili olan idari belgelerde,
  • Türk diplomatik veya konsolosluk temsilciliklerinden alınan belgelerde apostil veya konsolosluk tasdikine gerek yoktur.

Diploma veya ÖSYM Belgesi İçin Apostil

Bu işlem için belgenin aslı gerekmektedir. Orijinal belge yeminli tercüman tarafından tercüme edilmelidir. Ardından yeminli tercümenin yapıldığı yerde bulunan bir noterlikte tasdik edilmelidir. Sonrasında ilgili devlet dairesinde Apostil yapılmalıdır. Bunun için yetkili makam illerde valilik, ilçelerde kaymakamlıklardır.

Apostil talebi için gerekli şartlar:

Apostil yalnızca orijinal belgeye düzenlenebilir. Belgenin zarar görmemiş, mührün ve imzanın anlaşılır ve okunaklı olması, başka herhangi bir yabancı işaret veya yazının olmaması gerekir.

Türkiye, bazı belgeler için elektronik olarak da apostil vermektedir ve PTT işlemi yürüten aracı şirkettir. Halihazırda elektronik apostil, Türkiye’de sadece adli sicil kayıtları ve mahkeme kararları için düzenlenmektedir. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından e-apostil işlemi yapılan belgeler PTT aracılığıyla elektronik ortamda iletilmektedir. Böylece başvuru sahibi dünyanın her yerinden bu belgelere ulaşabilmektedir. Belgenin kullanılacağı ülkede apostil formunun nasıl olması gerektiği dikkate alınmalıdır. e-apostilin geçerli olup olmadığına dair kafanızda soru işareti varsa, belgenin kullanılacağı yabancı ülkenin resmi makamlarından bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Genel olarak belgelerin onaylanması 5 ila 14 gün sürer.

Ayrıca, Türkiye’den apostilli ticaret sicil kaydı örneği sipariş verebilirsiniz.

Kurye hizmetleri, kurye hizmet tarifelerine göre ayrıca hesaplanmakta ve faturalandırılmaktadır.

Türkiye’de kullanılmak üzere Lahey Sözleşmesi’ne taraf olmayan yabancı ülkenin belgelerinin konsolosluk tasdiki

Yabancı yerel makamlarca düzenlenmiş resmi bir belge, Türkiye dış temsilciliğine kayıtlı bir tercüman tarafından Türkçe’ye veya başka bir dile tercüme edilir. Bu tercüme ile Türkiye dış temsilciliğinde imza-mühür tasdiki yapılır. Temsilcilik sadece imzayı ve mührü onaylar. Bu, metnin içeriğini onayladığı anlamına gelmez.

Tasdik için gerekli belgeler:
Nüfus Cüzdanı (Yabancılar için pasaport veya mavi kart)
İmza-mühür tasdiki yapılacak belgenin aslı

Rate this post

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir