İsveç çalışma izni başvuru süreci hakkında tüm bilgiler burada! Hemen okuyun, vize başvurunuzu kolaylaştırın!
Kaliteli güvenli ve garantili vize hizmeti almak ve vize işlemlerini yapmak için bizim ile iletişime geçiniz.
WhatsApp Hattı HEMEN BAŞVUR BİZE ULAŞIN
İsveç Çalışma İzni Başvurusu
AB dışında bir ülkenin vatandaşıysanız ve İsveç’te çalışmak istiyorsanız, çalışma izni almanız gerekmektedir.
Çalışma izni başvurusunun en hızlı ve kolay yolu, internet üzerinden başvuru yapmaktır. İnternet üzerinden yapılan başvurular, direkt olarak İsveç Göçmen Dairesi’ne gitmektedir. Göçmen Dairesi’nin internet sitesinden direkt başvuru yapabilirsiniz.
Eğer internet üzerinden başvuru yapamıyor ya da yapmak istemiyorsanız, başvurunuzu İsveç Büyükelçiliği’ne/Başkonsolosluğu’na evraklarınızı teslim ederek de yapabilirsiniz.
Aşağıdaki menüde nasıl başvuru yapabileceğinizle ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
Nasıl Başvuru Yapılır?
Başvuranların büyük bir kısmı, çalışma izni başvurularını İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinden yapmaktadırlar.
İnternet üzerinden yapılan başvurular
- Belgelerinizi hazırlayın
Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmen Dairesi, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinde bulabilirsiniz.
2. Başvurunuzu yapın
İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesindeki yönergeleri takip edin. Belgelerinizi başvurunuza elektronik olarak ekleyin ve başvuru ücretini MasterCard veya VISA kartınızla ödeyin. Aile bireyleri aynı anda başvuru yapıyorsa, başvuruların aynı başvuru içinde yapılması gerekmektedir.
İsveç’teki işvereniniz bir iş teklifini tamamlayarak başvurunuzu başlatacaktır. Bunun için işvereniniz isminiz, doğum tarihiniz, vatandaşlığınız, eğitiminiz ve e-posta adresiniz gibi bilgilere ihtyacı vardır.
Başvurunuzla ilgili kararı alıncaya kadar, işverenize verdiğiniz e-posta adresine ulaşmanız önemlidir. İsveç Göçmen Dairesi, başvurunuz süresince sizinle irtibatı bu e-posta üzerinden sağlayacaktır.
İnternet sitesi üzerinden yapılan başvurular, inceleme ve karar verilmesi için direkt olarak İsveç Göçmen Dairesi’ne gönderilmektedir.
- Pasaport kontrolü
İsveç Göçmen Dairesi, oturum izni başvurularında daha iyi pasaport kontrolü yapılması için yeni kuralları uygulamaya başlamıştır. Göçmen Dairesi, pasaport kontrolü yaptırması gereken başvuranları, Başkonsolosluğu ziyaret etmeleri gerektiği zaman bilgilendirecektir. - Kararınızı bekleyin
İsveç Göçmen Dairesi, başvurunuzla ilgili karar verdiğinde, sizi e-posta yoluyla bilgilendirilecektir. Kararınızın ne olduğunu (olumlu veya olumsuz), Konsoloslukla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Göçmen Dairesi kararınızla ilgili işvereninizi de bilgilendirilecektir.
Dosyanızın durumunu İsveç Göçmen Dairesi internet sitesinden dosya numaranızla takip edebilirsiniz.
- Çalışma izni kartının teslimi
Eğer üç aydan uzun süreli olarak izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır. Eğer pasaport kontrolü sırasında fotoğraf ve parmak izinizi verdiyseniz, kartınız Başkonsolosluğa ulaşana kadar tekrar gelmenize gerek yoktur.
Calışma izni kartınızın basılıp Konsolosluğa ulaşması dört haftayı bulabilir. Ziyaret saatleri ile ilgili bilgi alın. Yanınızda başvurunuzu yaparken beyan ettiğiniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Evrakla Yapılan Başvurular
İnternet üzerinden başvuru yapamıyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız, formları doldurup Başkonsolosluk’tan evrakla başvuru yapabilirsiniz.
- Belgelerinizi hazırlayın
Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmen Dairesi, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinde bulabilirsiniz.
- Başvurunuzu yapın
Başvuru yapmak için randevu alın.Randevu aldıktan sonra, gerekli belgelerler ve tam olarak doldurulmuş başvuru formlarıyle birlikte randevu saatinde Başkonsolosluğu ziyaret edin. Pasaport kontrolü, başvuru sırasında yapılacaktır.
Başkonsolosluk, başvurunuzu İsveç Göçmen Dairesi’ne gönderecektir.
- Başvuru ücretini ödeyin
Evrakla yapılan başvurularda başvuru ücreti, başvuru sırasında, nakit olarak ya da kredi/banka kartı ile ödenir. Nakit ödemeler için lüften gelirken yanınızda ücreti bozuk olarak getirin. - Kararınızı bekleyin
İsveç Göçmen Dairesi, başvurunuzla ilgili karar verdiğinde, sizi e-posta yoluyla bilgilendirilecektir. Kararınızın ne olduğunu (olumlu veya olumsuz), Konsoloslukla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Göçmen Dairesi kararınızla ilgili işvereninizi de bilgilendirilecektir.
Dosyanızın durumunu İsveç Göçmen Dairesi internet sitesinden dosya numaranızla takip edebilirsiniz.
- Çalışma izni kartının teslimi
Eğer üç aydan uzun süreli olarak izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır.
Calışma izni kartınızın basılıp Konsolosluğa ulaşması dört haftayı bulabilir. Ziyaret saatleri ile ilgili bilgi alın. Yanınızda başvurunuzu yaparken beyan ettiğiniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Eğer İsveç’e giriş için vizeye ihtiyacınız yoksa;
Çalışma izni başvurunuz onaylandıysa ve İsveç’e giriş için vizeye ihtiyacınız yoksa (yeşil pasaport, hizmet pasaportu veya geçerli bir Schengen vizesi sahibiyseniz), pasaport kontrolü sırasında biometri vermenize ve karardan sonra İsveç Başkonsolosluğu’nu tekrar ziyaret etmenize gerek yoktur. İsveç’e seyahat edebilir ve kartınızı orada temin edebilirsiniz.
Ancak çalışma izninizin siz İsveç’e gitmeden önce çıkmış olması gerekmektedir.
İsveç’te nasıl fotoğraf ve parmak izi vereceğinizi öğrenmek icin lütfen İsveç Göçmen Dairesi ile iletişime geçiniz.
İsveç Çalışma İzni Gerekli Belgeler
Çalışma izni başvuruları için aşağıda belirtilen belgelerin başvurunuza eklenmesi gerekmektedir. Belirli meslek grupları için kurallar ve formlar farklılık gösterebilir.
Eğer internet üzerinden başvuru yapıyorsanız, gerekli evraklar elektronik olarak başvurunuza eklenmelidir. Eğer evrakla başvuru yapıyorsanız, gerekli evraklarla ve tam olarak doldurulmuş başvuru formlarıyla birlikte Başkonsolosluğa gelmeniz gerekmektedir.
Çalışma izni başvurusu için gerekli evraklar
Eşlik edecek aile bireyleri
Eğer aile bireyleriniz de sizinle beraber İsveç’e geleceklerse, kendi başvurunuzla beraber onlar için de başvuru yapabilirsiniz.
Ücretler
Çalışma izni başvurusu için başvuru ücreti ödenmesi gerekmektedir. Başvurunuzun reddedilmesi halinde geri ödeme yapılmamaktadır.
Çalışma izni için başvuru ücretler
Çalışma izni başvurusu: 7330 TL
ICT, AB Mavi kart ve sezonsal iş için çalışma izni başvurusu: 6660 TL
Aile bireyleri için başvuru ücretleri
Yetişkin: 5000 TL
18 yaş altı çocuk: 2500 TL
Bu ücretler 09 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerlidir.
Ödeme
İnternet üzerinden yapılan başvuruların ücretlerinin ödenmesi başvuru sırasında kredi kartı ya da banka kartı ile yapılır.
Eğer İstanbul’daki Başkonsolosluk’tan başvuru yapıyorsanız, başvuru ücreti, başvuru sırasında nakit olarak ya da kredi kartı/banka kartı ile ödenir. Lüften gelirken yanınızda ücreti bozuk olarak getirin.
Belirli meslek grupları için ücretler
Bazı meslekler için farklı başvuru ücreti uygulanmaktadır. Bunlar; sanatçılar, au pair, araştırma görevlileri, sporcular ve antrenörlerdir. Başvuru ücreti 5000 TL’dir.
Eğer başvuru ücreti işveren tarafından ödeniyorsa
Başvuru ücreti işveren tarafından ödenecek ise ve internet üzerinden başvuru yapılmıyorsa; ücret yukarıda anlatıldığı gibi ödenmelidir.
İşlemler Nereden Yapılır?
Oturum izni başvurusu ya da mülakatı yapmak için yasal olarak ikamet edilen ülkedeki Büyükelçiliğin/Başkonsolosluğun ziyaret edilmesi gerekmektedir. Yaşanılan ülkede İsveç Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu yoksa ya da vize/oturum işlemlerini ele almıyorsa, komşu bir ülkedeki İsveç Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu ile aşağıda belirtilen şekilde iletişime geçebilirsiniz:
Başvuru ve mülakat için;
- Türk vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.
- Azerbaycan vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz. Bakü’deki İsveç Büyükelçiliği oturum izni işlemlerini ele almamaktadır.
- Irak vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi Amman(Ürdün) yada Tahran(İran)’da bulunan İsveç Büyükelçiliği’nden yapabilirsiniz.
- Başka bir ülkenin vatandaşlığına sahipseniz ve Türkiye’de yerleşik olarak yaşıyorsanız; Başkonsolosluk tarafında Türkiye oturumunuzla ilgili yapılacak bireysel inceleme sonrasında başvuru ve mülakat işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapma ihtimaliniz olabilir.
- Gürcistan yada Ukrayna vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.
- Libya vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi Kahire veya Rabat’ta bulunan İsveç Büyükelçiliği, ya da İstanbul’da bulunan İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.
- Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan yada Özbekistan vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz. Moskova’daki İsveç Büyükelçiliği’nde randevusu bulunanlar ile Rusya’da ikamet edenler, işlemlerini Moskova’daki Büyükelçilik’te sürdürmeye devam edeceklerdir.
Biyometrik data bırakmak için;
– Türk vatandaşları,
– Azerbeycan vatandaşları,
– Libya vatandaşları,
– Kazakistan vatandaşları,
– Kırgızistan vatandaşları,
– Tacikistan vatandaşları,
– Türkmenistan vatandaşları,
– Özbekistan vatandaşları,
– Öğrenci, aile, insani yada uzun dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
– En az bir yıl Türkiye’de yaşamış kısa dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
biyometrik datalarını İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nda verebilirler. Türk oturum izni sahipleri, pasaporta ek olarak oturum izni kartlarını da yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının, ilgili Büyükelçiliklerle iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Göçmen Dairesi tarafından istenen pasaport kontrolü için;
– Türk vatandaşları,
– Azerbeycan vatandaşları,
– Libya vatandaşları
– Gürcistan vatandaşları,
– Ukrayna vatandaşları,
– Kazakistan vatandaşları,
– Kırgızistan vatandaşları,
– Tacikistan vatandaşları,
– Türkmenistan vatandaşları,
– Özbekistan vatandaşları,
– Öğrenci, aile, insani yada uzun dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
– En az bir yıl Türkiye’de yaşamış kısa dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
pasaportlarını İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nda kontrol ettirebilirler. Türk oturum izni sahipleri, pasaporta ek olarak oturum izni kartlarını da yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının, ilgili Büyükelçiliklerle iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Aile bireyleri için gerekli evraklar
İsveç Çalışma İzni İçin Randevu Alın
Vize ve Göçmenlik Bölümü
Vize Başvuruları
- Schengen vizesi, 90 günden daha kısa olan seyahatler içindir. Vize başvurusu yapmak için VFS Global’den (vize başvuru merkezinden) randevu almanız gerekmektedir.
- Ayrıca, lütfen kimlerin Türkiye’den vize başvurusu yapabileceğine de bakınız.
- İsveç’i ziyaret etmekle ilgili detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.
- Eğer İsveç’i altı ay içinde 90 günden daha uzun ziyaret edecekseniz; ziyaretçi izni (visitor’s permit) ile ilgili bilgiye bakınız.
Oturum izni kartları/Biyometri
– Oturum izni kartı/karar teslim almak
– Biyometrik data bırakmak
için randevu almanıza gerek yoktur.
Ziyaret saatlerimizde bizi ziyaret edebilirsiniz.
Kimlerin İstanbul’dan biyometrik data verebileceğini kontrol etmeyi unutmayınız.
Oturum izni başvuruları/mülakatları
– Oturum izni başvurusu yapmak
– Mülakata girmek
için randevuyu almanız gerekmektedir.
Randevu almak için randevu talep formunu doldurunuz.
Randevu formunuzda belirttiğiniz e-posta adresinize bir hafta içerisinde cevap verilecektir.
Lütfen hangi ülke vatandaşlarının İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’ndan işlem yapabileceğini kontrol ediniz.
Pasaport kontrolü için yeni kurallar
İsveç Göçmen Dairesi, oturum izni başvurularında daha iyi pasaport kontrolü yapılması için yeni kuralları uygulamaya başlamıştır.
- 1 Kasım 2022 tarihi itibariyle, Göçmen Dairesi oturum izni kararını vermeden önce oturum izni başvurusu sahiplerinin, pasaportlarını şahsen göstermeleri gerekmektedir.
- Göçmen Dairesi, pasaport kontrolü yaptırması gereken başvuranları, Başkonsolosluğu ziyaret etmeleri gerektiği zaman bilgilendirecektir.
Aile birleşimi başvurusu olanlar;
- Göçmen dairesi tarafından ek kontrol istenmemesi durumda, pasaport kontrolu mülakat sırasında yapılacaktır.
Karar bekleyen oturma ve çalışma izni başvurusu olanlar;
- Pasaport kontrolü için Göçmen Dairesi’nin sizi bilgilendirmesini bekleyin.
- Göçmen Dairesi’nin bilgilendirmesinden sonra, sadece pasaport kontrolü için, ziyaret saatlerimizde randevuya gerek olmadan bizi ziyaret edebilirsiniz.
- Çoğu durumda, pasaport kontrolü için geldiğinizde, biyometrinizi de çekeğiz.
Onaylanmış oturma ve çalışma izni başvurusu olanlar;
- Biyometrik data bırakmak için Göçmen Dairesi’nden bilgi beklemenize gerek yoktur.
- Ziyaret saatlerimizde randevuya gerek olmadan bizi ziyaret edebilirsiniz.
- Pasaportunuzu getirmeyi unutmayınız.
Vize ve göçmenlik bölümü iletişim bilgileri