İsveç Aile Birleşimi Vizesi
İsveç Aile Birleşimi vizesi başvuru süreci hakkında tüm bilgiler burada! Hemen okuyun, vize başvurunuzu kolaylaştırın!
İsveç Aile Birleşimi Vizesi
Kaliteli güvenli ve garantili vize hizmeti almak ve vize işlemlerini yapmak için bizim ile iletişime geçiniz.
WhatsApp Hattı HEMEN BAŞVUR BİZE ULAŞINİsveç Aile Birleşimi Nasıl Başvuru Yapılır?
İsveç Aile Birleşimi Vizesi, Oturum izni başvurusu yapmanın en hızlı ve kolay yolu, internet üzerinden başvuru yapmaktır. İnternet üzerinden yapılan başvurular direkt olarak İsveç Göçmen Dairesi’ne gitmektedir. İnternet üzerinden başvuru yapamıyorsanız veya yapmak istemiyorsanız, gerekli formları doldurarak Konsolosluk’tan evrakla da başvuru yapabilirsiniz.
Aşağıdaki açıklamalar, AB dışındaki ülkelerin vatandaşlarının yine AB dışındaki ülkelerin vatandaşı veya İsveç vatandaşı olan aile bireylerinin yanına taşınmak için yapılacak başvurular için geçerlidir.
İnternet üzerinden yapılan başvurular
- Belgelerin hazırlanması Hangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmen Dairesi, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri ”Gerekli belgeler” başlığı altında bulabilirsiniz.
- Başvurunun yapılmasıİsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesindeki yönergeleri takip edin. Belgelerinizi başvurunuza elektronik olarak ekleyin ve başvuru ücretini MasterCard veya VISA kartınızla ödeyin.
İsveç Göçmen Dairesi internet başvuru sayfası
- Aile bireyiniz soruları cevaplamalıAile bireyiniz, kendisinden istenen formu doldurmalıdır. Siz başvurunuzu tamamladığınızda, kendisine otomatik olarak, neler yapması gerektiğini belirten bir e-posta gönderilir. Bu soruları iki hafta içerisinde cevaplamalıdır.
- Konsolosluğu ziyaret edin Mülakat için Konsolosluk’tan randevu almanız gerektiğini bildiren e-postayı bekleyin. İsveç Göçmen Dairesi başvurunuzu ve aile bireyinizin cevaplarını inceledikten sonra bu e-postayı gönderecektir.
Mülakat randevusu için lütfen tıklayın
Konsolosluğa geldiğinizde, pasaportunuz mutlaka yanınızda olmalıdır. Kimliğinizi kanıtladıktan sonra mülakatınız yapılacaktır. Eğer sizinle birlikte başvuru yapan çocuklarınız varsa; onlarla da mülakat yapılacaktır.
Gelirken yanınızda, başvuru sırasında eklediğiniz belgelerin orijinallerini getirmeniz gerekmektedir. İsveç Göçmen Dairesi size gönderdiği e-postada ek belgeler de isteyebilir. Mülakata geldiğinizde fotoğrafınız çekilip parmak iziniz de alınacaktır. Bu durum, çocuklar için de geçerlidir.
Başkonsolosluğun adres bilgilerini, ”İletişim” başlığı altında bulabilirsiniz.
Mülakattan sonra, başvurunuz İsveç Göçmen Dairesi’ne geri gönderilecektir.
Mülakatınızın randevu saatinde, burada bulunmamanız ve konuyla ilgili bizimle iletişime geçmemeniz durumunda başvurunuz yine de İsveç Göçmen Dairesi’ne geri gönderilecektir ve bu başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir.
- Kararın beklenmesiDosyanızın durumunu İsveç Göçmen Dairesi internet sitesinden dosya numaranızla takip edebilirsiniz.Kararınızla ilgili İsveç’te yaşayan aile bireyiniz de bilgilendirilir. Oturum izni başvurunuzun kararı çıktıktan sonra, kararınızı öğrenmek icin Konsolosluk’la iletişime geçebilirsiniz.
- Oturum izni kartının teslimiOturum izni kartınızın basılıp Başkonsolosluğa ulaşması dört haftayı bulabilir. Kartınız Konsolosluğa ulaştıktan sonra randevu almadan ziyaret saatlerinde teslim alabilirsiniz. Yanınızda başvuruyu yaparken beyan ettiğiniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Evrakla Yapılan Başvurular
İnternet üzerinden başvuru yapamıyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız, formları doldurarak Konsolosluk’tan evrakla da başvuru yapabilirsiniz.
- Belgelerin hazırlanmasıHangi belgeleri sunmanız gerektiğini öğrenin. İsveç Göçmen Dairesi, tam olarak yapılmış başvurulara öncelik vererek daha hızlı karar vermektedir.
Sunmanız gereken belgeleri ”Gerekli belgeler” başlığı altında bulabilirsiniz.
- Başvurunuzu yapınİnternet sitemiz üzerinden randevu aldıktan sonra, gerekli belgelerle birlikte randevu saatinde Konsolosluğu ziyaret edin.
Başvuru randevusu için lütfen tıklayınız.
Başkonsolosluğun adres bilgilerini, ”İletişim” başlığı altında bulabilirsiniz.
Konsolosluk, belgelerinizi İsveç Göçmen Dairesi’ne gönderecektir.
- Başvuru ücretini ödeyinBaşvuru ücreti, başvuru sırasında nakit olarak ödenir. Lütfen gelirken yanınızda ücreti bozuk olarak getirin.
Detaylı bilgiyi ”Ücretler” başlığı altında bulabilirsiniz.
- Mülakatınızı yapın Mülakat için Konsolosluk’tan randevu almanız gerektiğini bildiren e-postayı bekleyin. İsveç Göçmen Dairesi başvurunuzu ve aile bireyinizin cevaplarını inceledikten sonra bu e-postayı gönderecektir.
Mülakat randevusu için lütfen tıklayın
Konsolosluğa geldiğinizde, pasaportunuz mutlaka yanınızda olmalıdır. Kimliğinizi kanıtladıktan sonra mülakatınız yapılacaktır. Eğer sizinle birlikte başvuru yapan çocuklarınız varsa; onlarla da mülakat yapılacaktır.
Gelirken yanınızda, orijinal belgeleri getirmeniz gerekmektedir. İsveç Göçmen Dairesi size gönderdiği e-postada, ek belgeler de isteyebilir.
Başkonsolosluğun adres bilgilerini, ”İletişim” başlığı altında bulabilirsiniz.
Mülakattan sonra, başvurunuz İsveç Göçmen Dairesi’ne geri gönderilecektir. Mülakatınızın randevu saatinde, burada bulunmamanız ve konuyla ilgili bizimle iletişime geçmemeniz durumunda başvurunuz yine de İsveç Göçmen Dairesi’ne geri gönderilecektir ve bu başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir.
- Kararınızı bekleyinDosyanızın durumunu İsveç Göçmen Dairesi internet sitesinden dosya numaranızla takip edebilirsiniz.Kararınızla ilgili İsveç’te yaşayan aile bireyiniz de bilgilendirilir. Oturum izni başvurunuzun kararı çıktıktan sonra, kararınızı öğrenmek icin Konsolosluk’la iletişime geçebilirsiniz.
- Oturum izni kartının teslimiOturum izniniz onaylanmış ise, sizin için oturum izni kartı basılır. Kararınızın olumlu olması durumunda, otomatik olarak kart siparişiniz verilir. Oturum izni kartınızın basılıp Konsolosluğa ulaşması dört haftayı bulabilir. Kartınız Konsolosluğa ulaştıktan sonra randevu almadan ziyaret saatlerinde teslim alabilirsiniz. Yanınızda başvuruyu yaparken beyan ettiğiniz pasaportunuzu getirmeyi unutmayın.
Önemli Bilgi:
İsveç’te yaşamak için aile birleşimi başvurusunu internet üzerinde yaparsanız, başvurunuz direkt olarak İsveç Göçmen Dairesi’ne ulaşır. Böylece başvurunuza bakılmaya başlanması, belgelerinizin konsolosluk/büyükelçilik tarafından gönderilmesini beklemeyeceğiniz için, daha hızlı olacaktır.
Daha fazla bilgi için İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesini ziyaret ediniz.
İsveç ‘de yakın aile bireyi ile yaşamak
İsveç’te yakın bir aile bireyi ile yaşamak için ikamet izniniz olmalıdır (çalışma ve oturma izni). Bu izin, siz İsveç’e girmeden önce hazır olmalıdır. Yakın aile bireyi, İsveç dışındaki bir AB / AEA ülkesinin vatandaşı ise, diğer kurallar geçerlidir.
Yakın aile bireyi ne demek?
- Yasal karı/koca, kayıtlı ya da birlikte yaşanan partnerler veya karı/koca olmayı planlayan kişiler,
- 18 yaşından küçük çocuklar ve ebeveynleri.
Oturma iznine sahip olma hakkı, İsveç Göçmen Dairesi tarafından değerlendirilir. Tüm kuralların tam bir açıklaması için lütfen İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesini kontrol edin.
Başvurunuza karar verildiğinde, Göçmen Dairesi size e-posta olarak bildirecektir. İsveç’teki aile bireyinize yazılı vekaletname vermeniz durumunda, dosyanız ile ilgili karar, ona da bildirilecektir.
İkamet İzni Kartı
Oturum izni başvurunuz olumlu olarak sonuçlandıysa/ oturum izniniz varsa, oturum izni kartı alacaksınız. Bu kart, oturum izninizin bulunduğunun kanıtıdır.
AB / AEA vatandaşları
Siz veya yakın aile bireyiniz AB/AEA vatandaşıysanız ve üç aydan uzun süre İsvec’te kalmayı yada birlikte yaşamak için İsveç’e taşınmayı planlıyorsanız, aşağıdakiler geçerlidir. İsveç vatandaşlarının bu bağlamda, normal olarak, AB vatandaşları olarak kabul edilmediğini belirtmek önemlidir.
- Bir AB/AEA vatandaşı iseniz, “ikamet hakkınızı” İsveç’teki İsveç Göçmenlik Ajansı’na kayıt etmeniz gerekir. Yakın aile bireyi bir AB/AEA vatandaşı değil ise, size oturum izni gerekebilir ve varışınızdan sonra İsveç Göçmen Dairesi’nden başvurabilirsiniz.
- Bir AB/AEA vatandaşı değilseniz ancak yakın aile bireyiniz AB/AEA vatandaşı ise (yakın akrabanın İsveç vatandaşı olmadığı durumda), İsveç Göçmen Dairesi’nde ikamet kartı için başvurmanız yeterli olabilir. Bununla birlikte, kimin bu bağlamda yakın akraba olarak görüldüğünü kontrol edin. Vizeye ihtiyacınız varsa, İsveç’e gelmeden önce vizeye başvurmanız gerekir.
AB/AEA vatandaşları için kuralları ve kimin aile üyesi olduğuna ilişkin daha fazla bilgiyi İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinde bulabilirsiniz.
20 Temmuz 2016 tarihi itibariyle, geçici yasa, korunmaya muhtaç kişilerin yakın akrabalarının İsveç’e taşınma/göç etme olasılığını sınırlamaktadır. Bu düzenlemeler hakkında daha ayrıntılı bilgi İsveç Göçmen Dairesi’nin internet sitesinde mevcuttur.
Dahası, genel kural olarak, İsveç’te yaşayan herkesin kendisine ve oturum izni verilmesini istediği aile üyelerine, maddi olarak destek olması/bakması gerektiğidir. İsveç’te korumaya muhtaç kişiler olarak ikamet izni verilen kişilere bakım şartları belirli koşullar altında uygulanmaz. Önemli bir gereklilik, yakın aile bireyi, korunma ihtiyacı olan kişinin oturma iznine sahip olduğu tarihten itibaren üç ay içinde ikamet izni başvurusunda bulunmasıdır.
İşlemler Nereden Yapılır?
Oturum izni başvurusu ya da mülakatı yapmak için yasal olarak ikamet edilen ülkedeki Büyükelçiliğin/Başkonsolosluğun ziyaret edilmesi gerekmektedir. Yaşanılan ülkede İsveç Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu yoksa ya da vize/oturum işlemlerini ele almıyorsa, komşu bir ülkedeki İsveç Büyükelçiliği/Başkonsolosluğu ile aşağıda belirtilen şekilde iletişime geçebilirsiniz:
Başvuru ve mülakat için;
- Türk vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.
- Azerbaycan vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz. Bakü’deki İsveç Büyükelçiliği oturum izni işlemlerini ele almamaktadır.
- Irak vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi Amman(Ürdün) yada Tahran(İran)’da bulunan İsveç Büyükelçiliği’nden yapabilirsiniz.
- Başka bir ülkenin vatandaşlığına sahipseniz ve Türkiye’de yerleşik olarak yaşıyorsanız; Başkonsolosluk tarafında Türkiye oturumunuzla ilgili yapılacak bireysel inceleme sonrasında başvuru ve mülakat işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapma ihtimaliniz olabilir.
- Gürcistan yada Ukrayna vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.
- Libya vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi Kahire veya Rabat’ta bulunan İsveç Büyükelçiliği, ya da İstanbul’da bulunan İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.
- Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan yada Özbekistan vatandaşlığına sahipseniz, işlemlerinizi İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz. Moskova’daki İsveç Büyükelçiliği’nde randevusu bulunanlar ile Rusya’da ikamet edenler, işlemlerini Moskovadaki Büyükelçilik’te sürdürmeye devam edeceklerdir.
Biyometrik data bırakmak için;
– Türk vatandaşları,
– Azerbeycan vatandaşları,
– Libya vatandaşları,
– Kazakistan vatandaşları,
– Kırgızistan vatandaşları,
– Tacikistan vatandaşları,
– Türkmenistan vatandaşları,
– Özbekistan vatandaşları,
– Öğrenci, aile, insani yada uzun dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
– En az bir yıl Türkiye’de yaşamış kısa dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
biyometrik datalarını İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nda verebilirler. Türk oturum izni sahipleri, pasaporta ek olarak oturum izni kartlarını da yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının, ilgili Büyükelçiliklerle iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Göçmen Dairesi tarafından istenen pasaport kontrolü için;
– Türk vatandaşları,
– Azerbeycan vatandaşları,
– Libya vatandaşları
– Gürcistan vatandaşları,
– Ukrayna vatandaşları,
– Kazakistan vatandaşları,
– Kırgızistan vatandaşları,
– Tacikistan vatandaşları,
– Türkmenistan vatandaşları,
– Özbekistan vatandaşları,
– Öğrenci, aile, insani yada uzun dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
– En az bir yıl Türkiye’de yaşamış kısa dönem türünde Türk oturum izni
sahibi diğer ülke vatandaşları
pasaportlarını İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nda kontrol ettirebilirler. Türk oturum izni sahipleri, pasaporta ek olarak oturum izni kartlarını da yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Diğer ülke vatandaşlarının, ilgili Büyükelçiliklerle iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Vize Ücretleri
İsveç’te yaşayan ailenizin yanına taşınmak için yapılan oturum izni başvurular için çoğunlukla başvuru ücreti ödenmesi gerekmektedir. Başvurunuzun reddedilmesi halinde geri ödeme yapılmamaktadır.
Oturma izni için başvuru ücretleri
Yetişkin: 6660 TL 18 yaş altı çocuk: 3330 TL
Bu ücretler 09 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerlidir.
Ödeme
İnternet üzerinden yapılan başvuruların ücretleri, başvuru sırasında kredi kartı ya da banka kartı ile yapılır.
Evrakla yapılan başvuruların ücretleri, başvuru sırasında nakit olarak ya da kredi kartı/banka kartı ile yapılmaktadır. Başvurunuzla beraber ücreti de yanınızda getirmeniz gekmektedir.
Muafiyetler
Aşağıda belirtilen kişiler başvuru ücreti ödemeden başvuru yapabilirler;
- Mülteci statüsünde (sığınmacı) oturum izni almış aile bireyinin yanına taşınmak için aile birleşimi başvurusu yapan eşler, kayıtlı partnerler ve 18 yaş altı çocuklar
- İsveç dışındaki AB ülkerinin vatandaşlarının aile bireyleri
- Japonya vatandaşları
Randevu Alın
Vize ve Göçmenlik Bölümü
Vize başvuruları
- Schengen vizesi, 90 günden daha kısa olan seyahatler içindir. Vize başvurusu yapmak için VFS Global’den (vize başvuru merkezinden) randevu almanız gerekmektedir.
- Ayrıca, lütfen kimlerin Türkiye’den vize başvurusu yapabileceğine de bakınız.
- İsveç’i ziyaret etmekle ilgili detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.
- Eğer İsveç’i altı ay içinde 90 günden daha uzun ziyaret edecekseniz; ziyaretçi izni (visitor’s permit) ile ilgili bilgiye bakınız.
Oturum izni kartları/Biyometri
– Oturum izni kartı/karar teslim almak
– Biyometrik data bırakmak
için randevu almanıza gerek yoktur.
Ziyaret saatlerimizde bizi ziyaret edebilirsiniz.
Kimlerin İstanbul’dan biyometrik data verebileceğini kontrol etmeyi unutmayınız.
Oturum izni başvuruları/mülakatları
– Oturum izni başvurusu yapmak
– Mülakata girmek
için randevuyu almanız gerekmektedir.
Randevu almak için randevu talep formunu doldurunuz.
Randevu formunuzda belirttiğiniz e-posta adresinize bir hafta içerisinde cevap verilecektir.
Lütfen hangi ülke vatandaşlarının İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’ndan işlem yapabileceğini kontrol ediniz.
Pasaport kontrolü için yeni kurallar
İsveç Göçmen Dairesi, oturum izni başvurularında daha iyi pasaport kontrolü yapılması için yeni kuralları uygulamaya başlamıştır.
- 1 Kasım 2022 tarihi itibariyle, Göçmen Dairesi oturum izni kararını vermeden önce oturum izni başvurusu sahiplerinin, pasaportlarını şahsen göstermeleri gerekmektedir.
- Göçmen Dairesi, pasaport kontrolü yaptırması gereken başvuranları, Başkonsolosluğu ziyaret etmeleri gerektiği zaman bilgilendirecektir.
Aile birleşimi başvurusu olanlar;
- Göçmen dairesi tarafından ek kontrol istenmemesi durumda, pasaport kontrolu mülakat sırasında yapılacaktır.
Karar bekleyen oturma ve çalışma izni başvurusu olanlar;
- Pasaport kontrolü için Göçmen Dairesi’nin sizi bilgilendirmesini bekleyin.
- Göçmen Dairesi’nin bilgilendirmesinden sonra, sadece pasaport kontrolü için, ziyaret saatlerimizde randevuya gerek olmadan bizi ziyaret edebilirsiniz.
- Çoğu durumda, pasaport kontrolü için geldiğinizde, biyometrinizi de çekeğiz.
Onaylanmış oturma ve çalışma izni başvurusu olanlar;
- Biyometrik data bırakmak için Göçmen Dairesi’nden bilgi beklemenize gerek yoktur.
- Ziyaret saatlerimizde randevuya gerek olmadan bizi ziyaret edebilirsiniz.
- Pasaportunuzu getirmeyi unutmayınız.
Vize ve göçmenlik bölümü iletişim bilgileri
İsveç Aile Birleşimi İçin Gerekli Evraklar
AB/AEA dışında bir ülkenin vatandaşı iseniz ve İsveç’te AB/AEA vatandaşı olmayan bir aile üyesinin yanına yerleşmek istiyorsanız, aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacaktır.
İnternet üzerinden başvuru yaparsanız, belgeleri elektronik olarak eklemelisiniz. Bununla birlikte, Başkonsolosluğumuzu ziyaret ettiğinizde (mülakat için), belgelerin orijinallerini sunmanız gerekir.
Evrakla/elden başvurursanız, aşağıda belirtilen, tam olarak doldurulmuş başvuru formu ile birlikte gerekli tüm belgeleri Başkonsolosluğumuza getirmeniz gerekir.
Gerekli Belgeler
Tüm belgeler orijinal olmalıdır. Menşei ülkenizdeki yetkili makamlar tarafından verilen belgeler, yetkili bir çevirmen tarafından İsveççe veya İngilizceye çevrilmelidir.
- Geçerli bir pasaport ve ilgili sayfaların kopyaları (kişisel bilgi sayfası, pullar ve vizeler).
- Online başvuruda bulunmuyorsanız, İsveç’e yerleşmek için ikamet izni başvurusu formuna (form no. 161011ve Family details, no. 239011Çocuklarla ilgili bilgi için aşağıdaki başlığa bakın.
Evli Çiftler
- Evlilik belgesi
- Evliliğinizin kendi ülkenizde kayıtlı olduğunu gösteren bir belge (İsveç’teki ‘personbevis’ belgesine eş değer)
- Birlikte yaşadığınızı gösteren belge (ortak kira kontratı veya ortak tapu vb.)
- Daha önce boşanmış iseniz, orijinal boşanma belgesi ve noter onaylı İngilizce veya İsveççe tercümesi.
Evli Olmayan Çiftler
- Evli olmadığınızı/bekar olduğunuzu gösteren yasal belge
- Birlikte yaşadığınızı gösteren belge (ortak kira kontratı veya ortak tapu vb.)
- Daha önce boşanmış iseniz, orijinal boşanma belgesi ve noter onaylı İngilizce veya İsveççe tercümesi.
Reşit Olmayan Çocuklar
18 yaşından küçük çocuklarınız da sizinle beraber online oturum başvurusunda bulunabilir.
- Online başvuruda bulunmuyorsanız veya çocuğunuz tek başına/ sizinle başvuruda bulunuyorsa, 18 yaşın altındaki bir çocuğun oturma iznine başvuru yapılması ve İsveç’e yerleşmesi formu form no. 163011, Aile ayrıntıları formu 239011.
- Doğum ve/veya nüfus kayıt örneği.
- Çocuğun vasisinin muvafakatnamesi. Bu muvafakatname çocuğun İsveç’e yerleşebilmesine/ yaşayabilmesine izin veren noter onaylı olmalıdır. Çocuğun tek vasisi var ise, durumun bu olduğunu gösteren bir mahkeme kararı başvuruya eklenmelidir.
Yakın Akrabalar
Özel durumlarda, kendi ülkenizde birlikte yaşadığınız yakın akrabanızın yanına taşınmak için bir oturma izni alabilirsiniz. Örneğin, 18 yaşından büyük iseniz ve aileniz İsveç’te yaşıyor ise.
Akrabanızın İsveç’e taşınmasından hemen önce beraber yaşadığınızı, sosyal ve duygusal açıdan birbirinize bağımlı olduğunuzu kanıtlayabilmelisiniz ve ayrı yaşamanın sizin yaşamanızı zorlaştırdığını kanıtlamalısınız.
Başvurunuz, akrabanızın İsveç’e taşınmasından ve daimi ikamet izni almasından sonra mümkün olan en kısa sürede sunulmalıdır. Genellikle, başvuru uzun bir süre sonra yapılırsa ya da bağımlılık akrabanızın İsveç’e taşınmasından sonra kurulmuşsa, oturma izni almak mümkün değildir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
– Oturum iznine başvurmak istiyorum
En iyi yol internetten/online bir başvuru yapmaktır. İnternetten yapılan başvuru doğrudan İsveç Göçmen Dairesi’ne gider. İnternetten başvuru yapmak için Göçmen Dairesi’nin internet sitesini ziyaret edebilirisiniz.
İnternetten bir başvuru yapamıyorsanız, Başkonsolosluktan da başvuru yapabilirsiniz. Nasıl başvuru yapılacağına dair bilgi edinmek için lütfen ‘Nasıl başvuru yapılır’ bölümünü ziyaret edin.
– Görüşme için randevu almak istiyorum
Oturum izni için başvuru yaptıysanız, İsveç Göçmen Dairesi görüşme yapmanızı talep ettikten sonra randevu alabilirsiniz.
Göçmen Dairesi’nin talebinden sonra randevu almak için randevu talep formunu doldurun.
– Başkonsolosluk tarafından öncelik verilmeye hakkım var mı?
Hayır, Başkonsolosluktan öncelik alma hakkınız yoktur. Bir görüşme randevusu aldığınızda, ilk müsait zaman/randevu dilimi verilecektir.
– Bir Elçilikte/ Konsoloslukta randevum var, ancak dosyamı başka bir Elçiliğe/Konsolosluğa transfer etmek istiyorum?
Başvurunuzu internetten/online yaptıysanız, mülakatınızın yapılmasını istediğiniz yeni Büyükelçilik/Konsoloslukla iletişime geçmelisiniz. Yeni Büyükelçilik/Konsolosluk ile yeni bir randevu saati belirlediğinizde, dosyanızın yeni Büyükelçilik/Konsolosluğa transfer edilmesi sağlanacaktır.
– Dosyanın durumu / ilerleme
Online başvuruda bulunmuşsanız, başvurunuz önce İsveç’teki İsveç Göçmen Dairesi’nde işlem görecektir. Mülakat için bir randevu almanız gerektiğiyle ilgili bilgi aldığınızda, başvuruda belirttiğiniz Büyükelçilik veya Konsolosluk ile iletişime geçmelisiniz. Görüşme tamamlandığında, dosya İsveç Göçmen Dairesi’ne bir karar verilmek üzere tekrar gönderilecek. Bir çok başvuru sahibi olduğu için bekleme süreleri uzundur.
– Oturum ve çalışma iznim olumlu olarak sonuçlandı ve ikamet izni kartı almak istiyorum – parmak izi ve fotoğrafı nasıl bırakırım?
İstanbul’daki Başkonsolosluğu Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri, 09.00-10.00 saatleri arasında pasaportunuzla birlikte randevu almadan ziyaret edebilirsiniz.
– Oturum izni kartım (UT card) Başkonsolosluğa geldi mi?
Biyometrik bilgilerinizi sağladıysanız, oturum kartının İsveç’te basılması ve teslim edilmesi karardan itibaren yaklaşık dört hafta sürmektedir. Kartınız İsveç Başkonsolosluğu’na ulaştığında, size otomatik bir e-posta gelecektir.
– Oturum izni kartımı başka bir Elçilik veya Konsolosluktan almak istiyorum.
Normalde oturum izni kartınızı fotoğraf ve parmak izi bıraktığınız Büyükelçilik veya Konsolosluktan yada başvurunuzda seçtiğiniz Elçilik veya Konsolosluktan almanız gerekir. Eğer alamayacaksanız, Büyükelçiliğe veya Konsolosluğa bir e-posta gönderebilir ve oturum kartının göçmenlik bölümü olan başka bir Büyükelçiliğe veya İsveç’te bulunan İsveç Göçmen Dairesi’ne gönderilmesini isteyebilirsiniz; İsveç’te vekalet verdiğiniz kişi de kartınızı alabilir.
– Oturum izni için başvuruda bulundum/başvurmak istiyorum ve mülakatımı başka bir ülkedeki bir Elçilikte olmasını istiyorum.
İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Türkiye, Suriye ve Azerbaycan’da yasal olarak ikamet eden kişilerin başvurularını alır/kabul eder ve dosyaları için işlem yapar.
- Azerbaycan’da ikamet ediyorsanız başvurunuzu internetten/online veya İstanbul Başkonsolosluğu’nda sunmalısınız. Bakü’deki İsveç Büyükelçiliği ikamet izni başvurularını almamaktadır.
- Irak vatandaşı iseniz; Amman yada Tahran’da bulunan İsveç Büyükelçiliklerini ziyaret etmelisiniz.
- Suriye vatandaşı iseniz; Amman, Abu Dhabi, Kahire, Hartum veya Riyad da bulunan İsveç Büyükelçiliğini yada İstanbul da bulunan İsveç Başkonsolosluğu’nu ziyaret etmelisiniz.
– İsveç’i ziyaret etmek ve vize almak istiyorum, nasıl başvurabilirim?
En hızlı ve en kolay yol, VFS Global tarafından işletilen İsveç Vize Başvuru Merkezi’nde vize başvurusu yapmaktır. Bu çoğu durumda bizzat Başkonsolosluğu ziyaret etmek zorunda değilsiniz demektir.
Nasıl başvuracağınız, VFS Global web sitesinde adım adım açıklanmıştır.
İsveç Aile Birleşimi vizesi sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.