İlkez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

İlkez Yurtdışına Çıkacaklara Tavsiyeler

Stres yok, her şey çok kolay olacak ve süper geçecek! Yurt dışında giderken işleyiş ve ilk kez yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler. Biliyorum; bilinmez insanın gözünü korkutabiliyor. Bu çok doğal ve tüm ilk defa yurt dışına çıkmış herkesin yaşadığı bir süreç. Hepimiz de mutlu mesut gidip geldik, sen de çok güzel anılarla döneceksin.

İçindekiler

Toggle

İlkez Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler

İçine biraz su serpecekse, kafanda büyüttüğün kadar büyük bir bilinmez seni beklemiyor. Sonuçta gezegen değil, ülke değiştiriyoruz, gideceğimiz yerde de senin benim gibi insanlar var. Dünyada her ne kadar kültürler farklılık gösterse de, insanlar temelde her yerde aynılar. Nereye gidersen git, birisi hapşırınca insanlar çok yaşa diyor, hıçkırık tutunca gülüyor, restoranda yemek gecikince sinirleniyor, otobüste birisi yer verince seviniyorlar. 😀 Pasaportlarımız farklı olsa da hepimiz aynıyız.

Geriye kalıyor ikinci konu: Yurt dışında giderkenki işleyiş ve ilk kez yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler.

O noktada da sırtınızı bize yaslayabilirsin, sana yurt dışına çıkarken havalimanında yapılması gerekenlerden tut da ilk defa yurt dışına çıkacaklar nereye gitmelihavaalanında yapılması gerekenler ve yurtdışı pasaport kontrolünde sorulan sorular, tax free nedir, nasıl alınır gibi bütün kritik konuları kapsayan Yurt Dışına Çıkmak 101 rehberi çıkardık.

Dönüşte yorumlarını merakla bekliyoruz!

HAZIRLIK AŞAMASINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

1. Yurt Dışına Çıkmak İçin İlk Adım: Pasaport Çıkartmak


3 ülke hariç, dünyadaki diğer tüm ülkelere gitmek için mutlaka pasaportunuzun olması gerekiyor. Pasaport Nasıl Alınır yazımızda adım adım pasaport çıkartma işlemlerini bulabilirsiniz.

Pasaport çıkarmadan gidebileceğiniz 3 ülke ise: Kıbrıs, Ukrayna ve Gürcistan. Bu ülkelere gitmek için nüfus cüzdanınızın olması yeterli. Dikkat: Ehliyet ile gidemezsiniz!

2. Pasaportunuzun Üzerindeki Geçerlilik Süresine Kanmayın!

Şimdi pasaportunuzun geçerlilik tarihine baktınız, daha 2 ay var. Oh dediniz, ben bi Yunanistan patlatayım. Bilmiyorsun ki seni sınırdan içeri almazlar, evine kös kös dönersin.

Neden mi? Genel olarak seyahat edeceğiniz tüm ülkeler, güncel pasaportunuzun seyahat edeceğiniz tarihlerden sonra bile en az 6 ay daha geçerliliğinin olmasını bekliyor. Ayıca yurt dışı çıkışlarınızda pasaportunuzun en az 2 boş sayfası olduğunu da kontrol etmeyi unutmayın.

3. İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklar Nereye Gitmeli?

Vizesiz Gidilen Ülkeler içinden Karadağ (sadece yazın) veya Sırbistan’ı tercih edebilirsiniz. Hem  estetik ve eğlenceliler, hem de vizesiz oluşları ve birkaç saatte uçulmalarıyla eforsuzlar. Mutfaklarının ve Balkan kültürünün bize olan yakınlığı yabancılık çekmezsiniz. Vize gerekmeden gidebileceğiniz diğer güzel yerleri öğrenmek için Vizesiz Gidilen En Güzel Ülkeler yazımıza bakabilirsiniz.

Schengen Vizesi Ülkeleri içinden İtalya’dan Roma, Floransa ya da İspanya’dan Barselona‘yı öneririz. Roma ve Floransa o kadar güzel ki daha fazla gezmek için iştahınızın kabarması garanti: Ayrıca damak tadı, insan ilişkileri olarak bize çok yakınlar. Barselona ise genç olmak için dünyadaki en güzel şehirlerden. Vizeniz yoksa Schengen Vizesi Nasıl Alınır yazımızdan faydalanabilirsiniz.

4. GSM  Hattınızı Yurt Dışına Açtırın


Telefon hattınız siz açtırana kadar yurt dışı kullanımına kapalı oluyor. Hattınızı yurt dışı kullanımına açtırmazsanız ne arama yapabilirsiniz, ne aranabilirsiniz, ne de mesaj atabilirsiniz. Ama WiFi’a bağlandığınız her yerde Whatsapp üzerinden sevdiklerinize ulaşabilirsiniz. Bilgi almak, rezervasyon yapmak, ailenizi aramak gibi bir sürü şey için telefona ihtiyacınız olacak. Mutlaka yurt dışı kullanımına açtırın. Bunu Türkiye’den ayrılmadan yapmanız şart, yoksa yurt dışına ayak basar basmak telefonunuz bir fotoğraf makinasına döner.

Açtırmanın 3 yolu var: 1) Müşteri hizmetlerini aramak, 2) Şubeye gitmek, 3) SMS göndermek.

SMS ile hattınızı yurt dışı kullanımına açtırmak

Turkcell: Mesaj ile hattınızı  yurtdışına kullanıma açmak için “ROAM” yazıp 2200’e ücretsiz SMS gönderin.

Vodafone: “ROAM AC” yazıp 7048’e gönderin.

5. El Yakmayan Faturalar İçin Yurt Dışı Paketleri Alın


GSM’lerin en sevdiği şey yurt dışına harika bir geziden gelen insanların moralini sıfır ile çarpmak. Telefon faturanız şu an size pahalı geliyorsa, yurt dışından döndükten sonra kendinizi camdan atmak isteyebilirsiniz. Bunu engellemek için yurt dışı paketlerinden satın alın.

Turkcell iki opsiyon sunuyor

1) Kendi tarifenizi her gün belli bir ücret vererek kullanmaya devam edebilirsiniz.
SUPER YURTDISI yazıp 2200’e gönderdiğinizde aktif hale geliyor. Güncel günlük kullanım ücretini buradan öğrenebilirsiniz.

2) Yurt dışında kullanmak üzere belli bir internet, sms, ve telefon hakkı satın alabilirsiniz.
Turkcell’in Akıllı Dünya Tarifesi ekstra bir ücret karşılığı ister 30 dakika konuşma veya 30 SMS isterseniz de 100 MB internet hakkınız var. Bu tarife siz yurt dışına gidip de telefonunuzu ilk kullanıma açtığınız anda otomatik devreye giriyor. Güncel tarife ücretini buradan öğrenebilirsiniz.

Biz 1.sini öneriyoruz çünkü gezerken insanın internet kullanımı çok fazla oluyor. Tren saatinden restoranına internette bir sürü araştırma yapmak isteyeceksiniz. Bi de üzerine sosyal medya hesaplarınızı kullandınız mı satın aldığınız paket eriyip bitiyor.

Önemli: Bu paketler tüm ülkelerde geçerli değil. Mutlaka gittiğiniz ülke bunların arasında mı bakın!!!!

Vodafone

Vodafone’un ise günlük 25 MB interneti (kodu: NET25), Aylık 30 dakika konuşma  (kodu: AYLIK30) olan yurtdışı paketleri var. Paketleri hesabınıza işletmek için paket kodunu yazıp 7048’e göndermeniz yeterli. Güncel ücretini buradan öğrenebilirsiniz.

6. Yurtdışından Nasıl Arama Yapılır?

Yurt dışındasınız ve Türkiye’yi arayacaksanız numaranın başına +90 koyarak arayacağınız numarayı çevireceksiniz. Örnek: +90 537 777 77 77.

Eğer bulunduğunuz ülkedeki ya da 3. bir ülkedeki bir numarayı arayacaksanız yine başına o ülkenin konudunu koymanız gerekecek. Örneğin; Makedonya’da bir yeri arayacaksanız başına ülke kodu +389 gelecek.. Örnek: +3890000000000 gibi.

7. Priz Uyumuna Dikkat Edin


Dünyanın farklı ülkelerinde farklı voltajlı elektrik sistemleri ve priz girişleri var. Biz Türkiye’de C ve F tiplerini kullanıyoruz. Avrupa’nın büyük çoğunluğu da C ve F kullanıyor ama Amerika A ve B, İngiltere ise G tipi kullanılıyor. Eğer farklı bir priz kullanıyorlarsa yanınızda adaptör/ dönüştürücü götürün. Hangi ülkede ne priz girişleri ve voltaj kullanılıyor öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz. Otelde kalacaksan, resepsiyonlarda adaptör bulunabiliyor.

8. Oraya Gitmek İçin Doğru Zaman Ne Zaman Araştırın

Bakın bu sezon kontrolü meselesi çok önemli. Bize neşeli neşeli “Balayı için Tayland’a çok ucuz bilet bulduk! Temmuz’da yolcuyuz” mesajları geldikçe biz burada kahroluyoruz. Çünkü bizim yaz aylarımız Tayland’a en gidilmemesi gereken, Muson yağmurları ile suların sellerin bastığı aylar. Mutlaka internete bi “best season to go to xxx” yazıp araştırın uçak bileti almadan.

9. Kıyafet Seçimi & Hava Durumu Uyumuna Dikkat Edin


Gideceğiniz ülkedeki hava durumunu mutlaka kontrol ederek valiz hazırlayın. Gideceğiniz ülkenin mevsim normalleri Türkiye’deki mevsim normallerine kıyasla biraz farklı olabilir. Örneğin Kuzey Avrupa’nın Ağustos’u İstanbul’un Ağustos’una benzemez. Burada t-shirt, şort gezerken orada bir anda polar, mont, bere moduna girmeniz gerekebilir.

10. Valiz Hakkınızı Öğrenin


Siz de ‘’Aklımda kalacağına yanımda kalsın’’ diyorsanız hava yollarının valizlere maksimum ağırlık sınırı koyduğunu bilin.
– Her şeyden önce seyahat etmeyi düşündüğünüz valizin içi boşken ki kendi ağırlığının az olmasına dikkat edin. Bazı valizler içi boşken bile çok ağır.
– Farklı havayollarının farklı maksimum ağırlık politikaları var.
Türk Hava Yolları için ağırlık limitleri şöyle: Yurt içi uçuşlarda 15 kg, Yurt Dışı biletlerde 20 kg ama eğer promosyonlu bilet aldıysanız 15 kg, Business sınıfında 30 kg
Pegasus ise bilet fiyatları için paketler oluşturmuş:
Yurt içinde Eko paket 15, Avantaj paket 20, Ekstra paket 25,
Dış hatlarda Süper eko paket 8 kg (ama sadece kabin valizine izin veriliyor), Eko ve Avantaj paketler 20, Ekstra paket 25 kg.
Sun Express havayolu şirketinde yolcu başına düşen hak 20 kilo, el bagajı ise 6 kilo. Eğer 2 yaşından küçük çocuğunuz varsa onun hakkı da 10 kilo. Ayrıca çocuk arabanız, seyahat yatağınız ve benzerleri ücretsiz taşınıyor.
– Yani valiz hazırlamadan önce mutlaka hafif bir valiz tercih edip uçuş yapacağınız havayolu şirketinin size tanıdığı valiz hakkını öğrenin.

11. Döviz İşlemlerinizi Türkiye’de Halletmeye Bakın


– TL verip döviz alma işlemini mutlaka Türkiye’de yapın. Türk Lirası’nı yurt dışında bozduracak yer bulmak tam bir kabus.
– Her bozdurma işleminde komisyon verdiğiniz için ideali TL’yi direkt o ülkenin parasına çevirerek çıkmak. Yani mümkünse paranızın kesin harcayacağınızı bildiğiniz kısmını Türk Lirası’ndan gideceğiniz ülkenin parasına çevirin. Ama maalesef bu çoğu zaman mümkün olmuyor ve siz burada Dolar ya da Euro alıp, daha sonra o ülkeye gittiğinizde onu bozdurup yerrel patayı almak zorunda kalıyorsunuz çünkü Türkiye’deki döviz bürolasında Peru Pesosu ne gezsin? Mesela Arap turist çok geldiği için Suudi Riyal’i bulmak bir nebze daha kolay. Ama sadece kesin harcayacağınızı bildiğiniz kadarını yerel para birimine çevirin. Yanınızda ektsradan bulunan para Dolar olsun.
– Euro’dan ziyade Dolar’ı önermemizin sebebi, dünyada daha geçerli bir para olması. Hatta bazı ülkelerde ödemelerde kendi para birimleri gibi dolar kabul ediyorlar.
– Küba bu duruma istisnadır, Amerika ile politik gerilim olduğu için Dolar dert, Euro götürün.
– Söylemeye gerek var mı bilmiyorum; Euro bölgesine gidiyorsanız Dolar almayın, direkt Türk Lira’nızı Euro’ya çevirin. 🙂
– Havalimanı ve tren garlarında döviz büroları var. Buralarda yüksek komisyonla işlem yaparlar. Sizi şehre götürecek kadar bir meblayı çevirtip, gerisini şehirde bozdurabilirsiniz.

12. Online Check-In Yapıp Uçuşunuzu Garantiye Alın

Bagajınız olsun olmasın mutlaka online check-in yapın. Neden mi?
– Hava Yolları bazen uçaktaki koltuk sayısından fazla bilet satarlar. Kimlere uçakta yer kalmaz biliyor musunuz? Check-in’ini geç yapanlara. Kaç kere başımıza geldi, özellikle bayramdı, tatildi, yaz sezonuydu çok sık yaşanan bir durumdur. Online check-in yapın, kıçınızı garantiye alın.  😀
– Havalimanı check-in kuyruğunda daha az beklersiniz.
– Yurt dışı uçuşlarında uçak saatinden 45 dakika önce check- in işlemi kapanır. Yurt içi uçuşlarında da 30 dakika kala. Yani bir aksilik oldu ve siz 40 dakika kala geldiniz, uçamazsınız, biletiniz de paracıklarınız da yanar. AMA eğer online check-in yaptıysanız, valizinizi de alıp direkt kapıya gidip, uçağa binebilirsiniz.

Online Check-in Nasıl Yapılır?

– Online check-in uçuşa 24 saat kala açılır, uçuştan 2 saat önce kapanır.
– Uçtuğunuz havayolundan biletinizi satın aldığınızda onay e-mailı gelir. Bu emailde bir PNR numarası vardır.
– Havayolunun websitesindeki online check-in sekmesine PNR numarası ve adınız soyadınızı girerek işlem yapabilirsiniz.

13. Pasaportunuzun Kimlik Sayfasının Ve Vizenizin Sayfasının Fotoğrafını Kendinize Email atınız.

İnsanlık hali; eşyalar kaybolabilir ya da çalınabilir. Bunu göz önünde bulundurarak pasaportunuzda bulunan kimlik bilgilerinizin olduğu sayfanın ve vizenizin olduğu sayfanın fotoğraflarını çekip telefonunuzda bulundurun. Hatta bizce biraz daha garantiye alıp kendinize mail atın. Sonuçta telefonunuz da çalınabilir veya kaybolabilir. Bu tarz durumlarda polise veya ilgili kişilere kendinizi daha iyi anlatabilir, ihtiyacınız olduğunda hemen pasaport ve vize bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

YURT DIŞINA ÇIKARKEN HAVALİMANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Gelelim yurt dışına ilk kez çıkanların en stres yaptığı kısımlara.

14. Yurt Dışına Çıkarken Havalimanında Yapılacaklar Listesi


– Havalimanı güvenliğini geç, içeri gir.
– Uçtuğun hava yolunun kontuarını bul. Ekranında senin gideceğin şehir olan gişeye ilerle.
– Check-in işlemleri (kayıt) için pasaportunu ve valizini görevliye ver. Burada kilo limiti ihlali var mı görmek için valizini tartacaklar. İşlem sonunda sana biniş kartını verecekler. Üzerinde kapı numaran ve kapıda hazır bulunman gereken saat yazacak.
– Harç pulu gişesinden kişi sayınız kadar harç pulu alın.
– Pasaport kontrole geçin ve harç pulunu pasaportunuzla birlikte memur beye verin.
– Pasaportu geçtikten sonra artık gümrüksüz bölgedesiniz.
– Biniş kartının üzerindeki saat ve kapı bilgileri değişebilir! Senin bunu mutlaka panolardaki uçak bilgilerinden takip etmen gerekir! Bu çok önemli! Yoksa uçağı kaçırırsın.
– İsrail Amerika gibi bazı ülkeler uçaktan önce tekrar bir güvenlik kontrolüne tabi tutabilirler.
– Uçağa bin. Uçuş boyunca kemerini bağlı tut.
– Uçaktan indiğin zaman ilk olarak pasaport kontrölünden geçeceksin. Sonra valizlerini alacaksın.
– “Passport Control” tabelalalarını takip et. Aşağıdaki başlıklarda burada sordukları soruları anlattık.
– Pasaport kontrolünden sonra sıra valizleri almada. “Baggage Claim” ya da “Baggage Hall” tabelalerını takip ederek valiz alanına ulaş.
– Ekranlardan senin uçağının valizlerinin hangi banttan dağıtıldığını bul ve orada valizlerini bekle.
– Valiz alanından çıkarken kapının yeşil ve kırmızı olarak 2’ye ayrıldığını göreceksin. Yeşilden devam ederek dışarı çık.
– Hadi geçmiş olsun.

Gelelim detaylarına:

15. Uçak Saatinden 2 Saat Önce Havalimanında Olun

Hazırlık aşaması bitti çantaları hazırladık, ihtiyacımız olan her şeyi yanımıza aldık ve havalimanı yoluna çıktık. Şimdi burada da havalimanında bilmemiz ve uygulamamız gereken veya yararlanabileceğimiz bazı durumlar var. Öncelikle ilk adım havalimanına uçuş saatimizden 2 saat önce varmak. Çünkü kimse elini kolunu sallayarak uçağa binemiyor. Güvenlik için bazı uygulamalar, kontroller, bagajınız varsa onu verip uçuş kartınızı alma gibi durumlar var. Ayrıca bazı dönemler veya saatler yoğunluk olduğundan tüm bu işlemler normalden biraz daha uzun sürebilir. Bu kontrollerin tamamını rahatça tamamlamak için ihtiyacımız olan vakit 2 saat kadar. Yani uçuşunuz saat kaçtaysa o saatten 2 saat önce havalimanında olmaya çalışın. Zamanınız kalırsa da güzel bir kitap açıp keyifle okuyun.

16. Yoğunluk Noktalarına Aman Dikkat!

Bayramlarda, tatillerde ya da bazen özel bir sebep yokken bile havalimanında aşırı yoğunluk olabiliyor. Uçağı kaçırmamak için kritik yoğunluk noktaları olabileceğini aklınızda bulundurun:
– Havalimanı yolu trafiği ve giriş kuyruğu
– Otopark (yer bulamıyorsanız valeye vermek bir seçenek)
Havalimanı otoparkı ve vale çok pahalı olur. O yüzden havalimanı çevrelerinde ucuz otoparklar var. Sizi servis aracı ile havalimanına bırakıyorlar. Buraya park edecekseniz bir yarım saatinizi alacağını hesaplayın.

– Havalimanı girişinde güvenlik kontrolü kuyruğu
– Check – in kuyruğu (Online check’in yapanlar direkt online check – in kontuarına başvurabilir)
– Pasaport kontrolü kuyruğu
– Kapılara geçerken tekrar güvenlik kontrolü kuyruğu
– Bir de bazen kapılar çok uzak oluyor. 20 dakika havalimanı içinde yürümek zorunda kalabiliyorsunuz. Bunu da göz önünde bulundurun. Danışmaya bulunduğunuz yerden kapıya gitmenin kaç dakika alacağını sorabilirsiniz.

17. Harç Pulunuzu Aldığınızdan Emin Olun

– Yurt dışına çıkan herkesin pasaport kontrolüne girmeden önce harç pulu denilen puldan alması gerekir. Çıkış başına alınan 150 TL’lik harçtır.
– Yurt dışında oturma izni bulunanlardan ve 7 yaşın altında olanlardan alınmıyor.
– Pulu havalimanında bulunan veznelerden alabiliyorsunuz.
– Bankalardan da alabiliyorsunuz ama bizce bu pek pratik değil (Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Halk Bankası, Akbank vs.)
– Pasaport kontrolünde mutlaka görevli kişiye pasaportunuzla birlikte pulu da takdim etmeniz gerekiyor.
– Genellikle tam pasaport kontrolüne girildiğinde harç pulunu almayı unutmuş olmanız sık rastlanan bir durumdur. Panik olmayın. Geri dönüp pulunuzu alıp tekrar sıraya girin. Elbette çok yoğun dönemlerde sıranın tekrar arkasına geçecek oluşunuz uçağınızı kaçırmanıza bile neden olabilir. Bu nedenle her halükarda harç pulunuzu sıraya girmeden önce almış olduğunuza emin olun.

18. İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Aktarmalı Uçuş Yapmak Karışık Olabilir

İlk defa yurt dışına çıkacaksanız aktarmalı uçuş almanızı önermeyiz. Çok mu zor? Hayır ama ilk kez yurt dışına çıkış için bir nebze daha komplike. Aktarmalı Uçuş Nedir ve Nasıl Yapılır yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.

19. Pasaport Kontrolü Nasıl Oluyor ?

Tüm yolculuğunuz boyunca 4 kez pasaport kontrolü geçeceksiniz:
Giderken; Türkiye’den çıkarken, gittiğiniz ülkeye girerken,
Dönerken; Gittiğiniz ülkeden ayrılırken ve Türkiye’ye girerken.
Pasaportunuza ve vizenize bakılıyor, sistem de hata vermezse (ki bunun için polis tarafından aranıyor ya da asker kaçağı falan olmamanız gerekli) işleminiz tamamlanıyor.

20. Uçak Klimaları Derin Dondurucu Kıvamında

Aslında ilk kez yurt dışına çıkacaklara özgü bir uyarı değil ama nedense özellikle yurt dışı uçuşlarında klimalar ayarsızca çalışıyor! Mevsim yaz olsa dahi yanınıza üstünüzü örtebilmek için uzun kollu bir şeyler veya şal mutlaka alın.

Astım hastalarının dikkatine: Klimaların içindeki tozlar uzun uçuşlarda sıkıntı olabilir.

21. Varış Ülkesinde Pasaport Kontrolü Nasıl Oluyor?

Yurtdışında Pasaport Kontrolünde Sorulan Sorular

Gittiğiniz ülkeye giriş yaparken de pasaport kontrolü sırasında güvenlik için görevli memur bazı sorular sorabilir.
Nereden geliyorsunuz?
Ne için geldiğiniz?
Nerede konaklayacaksınız?
Ne zaman döneceksiniz?( ve hatta dönüş biletinizi görmek isteyebilirler)
O ülke üzerinden başka yere gidecek misiniz?
Bu sorulara da kendinizi çok germeden hazır olmanız gerek. İngilizce bilmiyorsanız sıradakilerden yardım isteyebilirsiniz. Veya yukarıda yazdığımız soruların cevabını bir kağıda yazıp görevli memura teslim edebilirsiniz. İnanın görevli memurların amacı sizi ülkeden içeri sokmamaya yönelik bir tavır almak veya sizi zor durumda bırakmak değil. Zaten size bir vize verilmiş. Onlar sadece birkaç temel noktayı öğrenmek istiyor. Çok şüpheli gördükleri durumlarda ülkeden içeri almama haklarını kullanıyorlar. Endişe etmeyin sizin İngilizce seviyeniz onları ilgilendirmiyor.

Vatandaşlar ve Turistler İçin Farklı Pasaport Kuyrukları

Ayrıca ülkeler kendi vatandaşlarına öncelik tanımak için yabancılar ve yerlilerin pasaport kontrollerini ayırırlar. Bu bizde de böyle.
Mesela Avrupa Birliği üyesi ülkelerden birindeyseniz AB vatandaşı olan yolcuları ve diğer ülke vatandaşlarına ayrı kontrol sırası ve kabinlerden işlem yapılıyor. Şaşırmayın. Yani bunu ülkelerin kendi vatandaşlarına sağladıkları bir nevi kolaylık gibi düşünebilirsiniz. Doğru sırayı beklediğinize emin olun.

YURT DIŞINDAYKEN BİLİNMESİ GEREKENLER

22. Yurt Dışındayken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bakın bu önemli bir konu. Üşenmedik sırf bu konuda bir başlık açtık; yanlış yapmamak için mutlaka okuyun: Yurt Dışında Dikkat Edilmesi Gerekenler

23. Tourist Info’lara Gidin

Foto: Flickr / Dimitris_D

Hemen hemen her şehirde, şehir merkezinde ve havalimanında mutlaka bir Tourist Info nokatası bulunur. “i” tabelalı ofislerden gördüğünüz anda içeri uğrarsanız size 2 dakikada günün programını da çıkartırlar, ücretsiz şehir haritası da verirler, tüm diğer sorularınızı da cevaplarlar. Mesela City Pass nereden alınır sorabilirsiniz. City Pass de ne? Şimdi ona geliyoruz.

24. City Pass’lerin Kullanımı Nasıl Oluyor ?

– City pass’ler ulaşımdan müze girişlerine birçok yerde indirim sağlayan şehir kartları. Mesela toplu taşımalara sınırsız binebilme, bazı müzelere ücretsiz girebilme, anlaşmalı olduğu restoranlarda indirim sağlama ve ‘’hop on hop off’’ dediğimiz inme ve binme yapılan çift katlı turistik otobüslerde indirimler gibi. Her şehirde bunların kapsamı değişiyor, bazıları farklı paketler yapmışlar, aralarından seçiyorsunuz.

– Hep indirimden bahsettik ama tabi ki bunun bir de bedeli var. Eğer bütçenizi düşünerek gezmek istiyorsanız ilk başta biraz pahalı gelebilir, ama yok ben çok fazla toplu taşıma kullanırım sürekli müze gezerim falan diyorsanız tercih edebilirsiniz. Sonuçta yapmak istediğiniz şeylere toplu bir ücret ödemekle aynı şey. 24 saatlikten başlayarak 1,2,3 günlük kullanımlara kadar çıkabiliyor. Ücreti de takdir edersiniz ki bulunduğunuz yere göre değişiyor. Tabi bu demek değil ki sunduklarını araştırmadan direkt alın. Gitmeyi düşündüğünüz yere hazırlık aşamasındayken oraya ait City Pass hakkında bilgi edinin, neler vaat ediyor bakın. Örneğin toplu taşıma ücretsizdir ancak toplu taşımayı pek kullanacağınız bir yere gitmiyor olabilirsiniz veya müzeye giriş indirimlidir ama müze giriş ücreti zaten makul bir rakam olabilir gibi.

25. Ücretsiz Şehir Turlarına Katılın

Avrupa’nın çoğu şehrinde bahşiş usulü işleyen veya tamamen ücretsiz şehir turları oluyor. Tek yapmanız gereken internetten küçük bir araştırmayla turun hangi saatlerde, şehrin neresinden başladığını öğrenmek. Bu konuda en isim yapmış firma New Europe Tours, eski adıyla Sandeman’s Free Walking Tours.

26. Tax Free Nedir, Nasıl Alınır? (Dönmeden Vergi İadenizi Almayı Unutmayın!)

– Bizler Türk vatandaşları olarak yabancı bir ülkeye KDV ödemek zorunda değiliz ancak etiket fiyatları her zaman KDV eklenmiş tutarı yansıtır. Dolayısı ile ürünleri alırken KDV’sini de öderiz ancak ülkeden ayrılmadan bu tutarı geri almamız mümkün.

Tax Free Nasıl Yapılır? Öncelikle ürünü satın alırken kasaya Tax Free istiyorum demeniz gerekli. Ülkeden ülkeye uygulama değişmekle birlikte; genelde mağaza size faturanızla birlikte bir Tax Free formu düzenliyor. Daha sonra, dönerken havalimanında bulunan Tax Free ofisine bu form, ürünün kendisi ve ürünün faturası ile gitmeniz gerekiyor. Ürünlerin kutusunun açılmamış, etiketli kesilmemiş ve kullanılmamış olması gerekiyor. Tax Free ofisi size vergi iadesini nakit, kredi kartınıza transfer ya da çek olarak yapabiliyor.

– Kuvvetle muhtemel sadece büyük mağazalarda tax free formu bulabileceksiniz.
– Tax Free yapacaksanız en az bir yarım saat daha erkenden havalimanında olun.
– Check-in yapmadan Tax Free ofisi nerede mutlaka sorun. İçeri girerseniz dönüşü Tax Free için geri çıkamayabilirsiniz.

27. Şehir Suyu İçilebilirliğine Dikkat Edin

Avrupa’nın çoğu şehrinde musluklardan su içilebiliyor. Bunu kaldığınız otelin resepsiyona sorup o şehirde içiliyor mu öğrenebilirsiniz. Bu sadece 1 kere pet şişe suya para verip bulduğunuz her musluktan, çeşmeden, sebilden şişenize su doldurabilirsiniz demek. Su deyip geçmeyin Avrupa’da pet şişe içme suyu biradan pahalı. Bizdeki gibi 1 TL değil. 1 şişe suya Türk parasıyla 18 TL vereceğiniz ülkeler var. Sadece bu minik hileyle hiç de azımsanmayacak bir tasarruf yapmış olursunuz. Bazı ülkelerde ise musluk suyu ile dişinizi fırçalamak bile tehlikeli olabilir. Mutlaka sorun. Dünyanın nerelerinde musluk suyu içebileceğinizi öğrenmek için tıklayın.

28. Marketlerin ve Alışveriş Yerlerinin Pazar Günleri Kapalı Olabileceğini Unutmayın

Fransa, Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde Pazar günleri marketler ve mağazalar kapalı. Türkiye’deki gibi 7 gün, gece 22.00’a kadar açık olacaklarını varsayarsanız avcunuzu yalarsınız. Alışveriş işlerininizi garantiye alın.

29. Restoranlarda Mutfakların Akşam 10’da Kapanma Gerçeğine Karşı Hazırlıklı Olun

Yunanistan gibi şehirlerde gece yarısına kadar akşam yemeği yeniyorken Fransa, Almanya, İtalya gibi çoğu Avrupa ülkesinde akşam yemekleri daha erken yeniyor ve mutfak akşam 10 civarı kapanabiliyor. Türk usülü “Aman bir tost istedim iki dakikada yapılır mutfak kapalı olsa ne olur?” gibi düşünmeyin, Avrupalılar kurallar konusunda hassaslar ve mutfak hangi saatte kapanıyorsa o saatten sonra hiçbir şey yiyemeceğiniz kesindir. Bu yüzden bir yere yemeğe gitmeden önce de saatlerini mutlaka kontrol edin. Üstelik bizden size tavsiye, sırf akşam yemekleri için değil her öğün için saatleri kontrol etmeyi atlamayın. Çünkü bazı şehirlerde restoranlar ya da kafeler öğlen belli bir süreliğine yemek servisini durduruyor (genelde 2’den 7’ye), hevesiniz kursağınızda kalmasın. 🙂

30. Her Yerde Kredi Kartının Geçmiyor Oluşuna Şaşırmayın

Alışveriş merkezi tarzı yerlerde kredi kartının geçmiyor olması çok çok düşük ihtimal, ama bazı kafelerde kredi kartının geçmediğine rastlayabilirsiniz. Her zaman hazırlıklı olmakta fayda var, çok büyük bir meblağ olmasa bile yanınızda her zaman bir miktar nakit para bulundurun ne olur ne olmaz. Başka bir tüyo; eğer ATM (banka) kartınız varsa bunu kullanmak kredi kartından daha güvenilir olabilir. En azından içinde ne kadar paranız olduğunu bilirsiniz ve o kadarını harcarsınız, aynı zamanda yanınızda çok nakit de bulundurmamış olursunuz.

31. Kaldığınız Yerin Adresini / Otelin Kartının Fotoğrafını Çekin

Otel ya da yakındaki durak isimleri unutulabiliyor. Bi de gece çıktıysanız ve herkes uyurken otele dönmeye çalışıyorsanız kimseye de soramazsınız. En azından taksiye kartı gösterip beni buraya at dersiniz. Son otobüs ve metro saatini de resepsiyona sormayı unutmayın.

32. Metro Durağınızın İsminin Fotosu Çekin

Otelinize en yakın metro durağını gitmeden bilmeniz yararınıza olur, sonra şehir içindeki yolculuklarınızda da muhtemelen sık sık metro kullanırsınız. Ben biliyorum durağımı, aklımdan da çıkmaz demeyin metro durağınızın isminin fotoğrafını mutlaka çekin deriz. Ya da bir kenara not edin. Çok yorucu, bol gezmeli bir günün ardından insanın kafası karışabiliyor, temkinli olmakta fayda var. 🙂

33. Yan Kesicilere Dikkat Edin

“Avrupa’da yan kesiciler kol geziyor!” desem biraz sert olacak ama bence büyük harflerle uyarılması gereken bir konu. Ben İtalya’da fotoğraf makinamı çaldırdım, Bilgehan Bulgaristan’da cüzdan ve pasaportuyla birlikte tüm çantasını, en yakın arkadaşım da gözümün önünde Belçika’da iPhone’unu kaptırdı. Avrupa’da bazı şehirlerde “pick-pocket” denen hırsızlık epey yaygın.

– Şu an en yaygın yan kesicilik kredi kartlarının wireless özelliğini kullarak hiç hissettirmeden para çekmek. Metro gibi insanların yakın durduğu yerlerde içinde pos cihazı olan bir çanta ile sadece yanınızda durarak paranızı çalabiliyorlar.

– Daha az teknolojik olanlar da direk çantanızı çekip almak yerine sizin dalgın olduğunuz bir anı kollayıp çantanızdan, cebinizden cüzdanınızı veya telefonunuzu alabiliyorlar. Bu yüzden her zaman eşyalarınızı çantanıza koyup varsa fermuarını kapamak ve elinizin altında tutmakta fayda var.

34. Yurt Dışından Elektronik Eşya Satın Aldınız Peki Ya Sonrası

Yurt dışına çıkmışken alışveriş yapmamak özellikle Türkiye’ye göre bazı elektronik eşyaların daha uygun fiyatlı olduğunu göz önünde bulundurursak mümkün olmuyor bazen. Ama tabi ki kafamıza göre istediğimizden istediğimiz kadar alıp dönemiyoruz ülkemize çünkü her elektronik eşyadan belli sayılarda getirebiliyoruz, bunun bir sınırlaması var. Mesela iki takvim yılında bir adet olmak üzere televizyon, müzik çalar veya cep telefonunu Türkiye’ye getirebiliyorsunuz. Ama sonrasında sorun çıkmadan kullanabilmeniz için cihazları kayıt ettirmeniz gerekiyor, bunu da Türkiye’ye giriş tarihinden 120 gün içinde yapılması gerekiyor. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise garanti kapsamı konusu. Almayı düşündüğünüz cihazların bazılarının Türkiye’de garantisi olmuyor, bu da bir sorun çıktığı zaman muhatap bulamayacaksınız demek. Alırken bunları da öğrenmek de fayda var. Sınırlamalar ve gerekli detaylı bilgiler için tıklayın.

35. Olabildiğince Metroları Kullanmaya Çalışın

Havalimanına indiğinizde “Tourist Info” noktalarından veya herhangi bir metro istasyonundan şehrin metro haritasını alın. İsterseniz internetten de metro haritasına ulaşabilirsiniz, ekran görüntüsü alıp her zaman görebileceğiniz bir yerde olması çok işinize yarayacaktır. Çoğu şehirde farklı metro hatları farklı renklerle gösteriliyor, bu yüzden dikkatli olduktan sonra gideceğiniz yeri bulmak çok kolay. Citymapper bir noktadan bir noktaya yürüyerek, metro veya otobüs kullanarak nasıl gideceğinizi çok detaylı şekilde anlatıyor. Metro kullanırken de bu uygulamadan yararlanabilirsiniz, internet olan bir yerde size dakikası dakikasına gösterdiği yolun ekran görüntüsünü aldığınızda kolayca gidebilirsiniz. Ayrıca her zaman finalde varmak istediğiniz metro durağının ismini bilirseniz yolda gördüğünüz herhangi birine veya metro görevlilerine sorarak da istediğiniz yere ulaşırsınız.

YURT DIŞINDAN DÖNERKEN YAPILMASI GEREKENLER

36. Terminal Farklılıklarına Dikkat Edin

Yurtdışındaki bazı büyük havalimanları farklı terminallerden oluşuyor. Her bir terminal ufak bir havalimanı gibi işliyor. Sizin havayolunuzun hangi terminalden uçtuğuna bakıp da  doğru terminale gidin. Çünkü bazen bir terminalden öbürüne geçmek 20 dakika gibi uzun bir zaman alabiliyor. Havalimanına zamanında gelip, yanlış terminalde olduğum için uçak kaçırmışlığım var.

37. Free Shoplarda Alışveriş (Duty Free)

Fotoğraf Kaynak: Ryan Wick / Flickr

Duty Free’de pasaportunuzu ve uçak biletinizi göstererek alışveriş yapabiliyorsunuz. Buralarda vergisiz satış olduğu için parfüm, makyaj malzemesi, içki veya sigara alabiliyorsunuz. Pasaport kontrölünü geçtikten sonra (öncekiler vergisiz değil!) ayrıldığınız ülkenin havalimanındaki dükkanlardan  alabilirsiniz ya da İstanbul’da varış terminalinde valiz bekleme alanında da free shoplar mevcut.

38. İçki Sigara Limitlerini Öğrenin

İçki ve sigara Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlı olduğu için almayı tercih eden çok fazla kişi oluyor, ama her kişi için belirli bir satın alma sınırı var aklınızda bulunsun. Sigara için kişi başı 3 karton, alkollü içeceklerde ise %22’den fazla alkol içeren alkollü içkilerden 1 litre, %22’den az alkol içeren alkollü içkilerden ise 2 litre alabiliyorsunuz. Şarap ve şampanya da kişi başı 2 litre.

Yurt dışında giderken işleyiş ve ilk kez yurt dışına çıkacaklara tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler.
Rate this post
Exit mobile version