Dubai Evrak Tasdik İşlemleri
Birleşik Arap Emirlikleri Apostil İşlemleri
Dubai Evrak Tasdik İşlemleri, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Apostil Sözleşmesi’ne taraf olmayan ülkelerden biridir. Bu nedenle, Dubai’de kullanılacak belgeler için apostil işlemi yerine Dubai Konsolosluğu ve BAE Dışişleri Bakanlığı onayı gerekmektedir.
Apostil Gereksinimi
- Noter Onayı
- Valilik veya Kaymakamlık Onayı
- Dışişleri Bakanlığı Onayı
Dubai Evrak Tasdik İşlemleri
Bir belgenin yeminli tercüman tarafından çevirisi noter onaylı yapılmış daha sonra Valilik yada Kaymakamlık tarafından apostili yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanlığı onayına sunulur ve onaylanır. Daha sonra bu belge istenilirse Konsolosluklara götürülerek son işlem olarak evrak tasdiki yapılmış olur
konsolosluk evrak tasdikinin amacı, bir ülkede düzenlenen noterlik belgelerinin gerekli yasal etkiye sahip olmasını ve başka bir ülkedeki ilgili makamlar tarafından gerçek olup olmadıklarına dair hiçbir şüphe olmaksızın kabul edilmesini sağlamaktır.
Dubai Konsolosluk Evrak Tasdik İşlemleri
Dubai Konsolosluğu, Türkiye’den gelen belgelerin BAE’de geçerli olabilmesi için tasdik işlemlerini yapmaktadır. Bu işlem, belgelerin doğruluğunu ve geçerliliğini onaylar.
Gerekli Belgeler
- Kimlik Fotokopisi
- Apostil Şerhi (Noter Onaylı Belge)
- Tasdik Edilecek Belgenin Aslı ve Fotokopisi
İşlem Süreci
- Belgelerin Hazırlanması
- Noter Onayı ve Apostil Şerhi
- Dubai Konsolosluğu’na Başvuru
- Tasdik İşleminin Tamamlanması
Dubai Belge Tasdik İşlemi Nasıl Yapılır?
Dubai belge tasdik işlemleri için aşağıdaki adımların izlenmesi gerekecektir:
- Konsolosluk tasdik işleminde kullanacağınız belgeler öncelikle orijinal olmalıdır.
- Belgeniz Türkçe bir belge ise öncelikle bu belgeyi Arapça veya İngilizceye tercüme ettiriniz. Konsolosluk Türkçe belgelere tasdik işlemi yapmamaktadır.
- Tercüme edilen belgenizi anlaşmalı notere onaylatınız.
- Noter tarafından onaylanan belgeyi Valilik, Kaymakamlık veya Türkiye Dışişleri Bakanlığından tasdik ettiriniz.
- Ticari bir evrak tasdik ettirecekseniz belgeyi bağlı bulunan Ticaret Odasından tasdik ettiriniz.
- Gerekli onayları aldığını evrakı 09.30-12.30 saatleri arasında İstanbul veya Ankara’da bulunan Konsolosluk görevlilerine teslim ediniz.
- Kredi kartınız Dubai belge onayı ücreti ödeyin ve ödeme fişini teslim alın.
- Konsolosluk görevlisinin belirttiği zaman diliminde tasdik edilen evrakı teslim alın ve BAE’de yeni iş yerinizi elden ya da kargo ile ulaştırın.
Birleşik Arap Emirlikleri Evrak Tasdik İşlemleri
Birleşik Arap Emirlikleri’nde kullanılacak belgelerin resmi olarak tanınması için BAE Dışişleri Bakanlığı’ndan onay alınması gerekmektedir.
Hangi Belgeler Onaylanabilir?
- Ticari Belgeler
- Eğitim Belgeleri
- Sağlık Raporları
- Evlilik, Doğum ve Ölüm Belgeleri
İşlem Aşamaları
- Belgelerin Hazırlanması ve Çevirisi
- Türkiye’deki Resmi Kurumlardan Onay Alınması
- BAE Dışişleri Bakanlığı’na Başvuru
- Onay İşleminin Sonuçlanması
Dubai Diploma Tasdik İşlemleri
Dubai’de eğitim alanında geçerli olacak diplomaların tasdik edilmesi gerekmektedir. Bu işlem, diplomanın resmi ve geçerli bir belge olarak tanınmasını sağlar.
Diploma Tasdik Süreci
- Diplomanın Hazırlanması
- Noter Onayı ve Apostil Şerhi
- Dubai Konsolosluğu’na Başvuru
- Tasdik İşleminin Tamamlanması
Dubai Konsolosluk Evrak Onayı
Dubai Konsolosluğu’na başvurarak belgelerin onaylanması, belgelerin BAE’de resmi işlemlerde kullanılabilmesi için gereklidir. Bu onay, belgelerin doğruluğunu ve geçerliliğini teyit eder.
Başvuru İçin Gerekli Adımlar
- Randevu Alınması
- Gerekli Belgelerin Hazırlanması
- Konsoloslukta Başvurunun Yapılması
- Onay İşleminin Tamamlanması
Konsolosluk Tasdiki İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir ?
Konsolosluk tasdiki yapılacak belge kesinlikle T.C. resmi kurum veya T.C. faaliyet gösteren firmalara ait olmalıdır. Aynı zamanda T.C. uyruklu şahıs belgeleri de konsolosluk tasdiki için uygundur. Yurt dışından temin edilen ve bir başka ülke için kullanılacak belgeler için konsolosluk tasdiki yapılamaz. Yurt dışından temin edilen belge, öncelikle belgenin düzenlendiği ülke konsolosluğu tarafından onaylanmalıdır.
- Belgedeki imzanın sahibi olan kişinin, imzalama yetki belgesi (imza sirküsü) Valilik veya kaymakamlıklarda bulunmalıdır. Örneğin; Ticaret odaları, Noterler, Bakanlıklar v.b. gibi kurumlar adına imzalayan kişilerin imza örnekleri, il valiliği veya kaymakamlıklarda olmalıdır.
- Tercüme yapılan bir belgeye konsolosluk tasdiki almak için işlemler sırası ile tercüme, tercüme bürosu tasdiki, noter tasdiki, il valiliği veya kaymakamlık onayı, T.C. Dışişleri Bakanlığı konsolosluklar şubesi tasdiki alınır. Sonrasında ilgili ülke konsolosluk onayına sunulur.
- Konsolosluk onayı için belgenin gönderileceği ülkenin Lahey anlaşmasını imzalayan veya taraf olan ülkelerden birisi olmaması gereklidir. Aksi takdirde apostil yeterli olur.
- Konsolosluk tasdiki yapılacak ülkeler listesi; Türkiye’nin iş yaptığı ve apostil tasdikini kabul etmeyen, Konsolosluk tasdiki isteyen ülkeler ve bu ülkelerin tasdik hizmeti bilgileri aşağıda sıralanmıştır
Dubai Evrak Tasdik Ücreti Ne Kadar?
Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai) Konsolosluğu evrak tasdik/apostil işlemleri hakkında bilgi ve hizmet sağlama amacıyla hazırlanmıştır.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Dubai’de Hangi Belgeler Tasdik Edilebilir?
Dubai’de ticari belgeler, eğitim belgeleri, sağlık raporları, evlilik, doğum ve ölüm belgeleri gibi birçok belge tasdik edilebilir.
Apostil İşlemi Neden Gereklidir?
Apostil işlemi, belgelerin uluslararası alanda geçerliliğini sağlar. Ancak, Birleşik Arap Emirlikleri Apostil Sözleşmesi’ne taraf olmadığı için belgelerin Dubai Konsolosluğu’ndan tasdik alınması gerekmektedir.
Dubai Konsolosluğu’na Başvuru Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Başvuru yaparken belgelerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olunmalı, gerekli tüm ek belgeler hazırlanmalı ve randevu alınarak başvuru yapılmalıdır.
Belgelerin Tercümesi Nasıl Yapılmalıdır?
Belgelerin Arapça’ya tercüme edilmesi gerekmektedir. Tercüme işlemi yeminli tercümanlar tarafından yapılmalı ve noter tarafından onaylanmalıdır.
Dubai Diploma Tasdik İşlemleri Nasıl Yapılır?
Dubai’de geçerli olacak diplomaların tasdik işlemleri, diplomanın hazırlanması, noter onayı ve apostil şerhi alınması, ardından Dubai Konsolosluğu’na başvurulması ve tasdik işleminin tamamlanması ile gerçekleştirilir.
Doğum Belgesi Birleşik Arap Emirlikleri Konsolosluklarında Nasıl Apostil Yaptırılır?
Çocuğunuzun doğum belgesini Birleşik Arap Emirliklerinde 2 farklı şekilde apostil yaptırabilirsiniz:
- BAE Konsolosluklarına şahsi başvuru yaparak,
- Dubai vize acentaları aracılığıyla başvuru yaparak.
Dubai Konsolosluklarında doğum belgesi tasdik ettirebilmek için öncelikle Nüfus Müdürlüğünden çocuğunuzun doğum belgesini yani Formül A belgesini çıkartmanız gerekir. Bu belgeyi ne yazık ki e-devlet üzerinden çıkaramıyorsunuz. Nüfus Müdürlüğünden bu belgeyi aldıktan sonra İngilizce ya da Arapça tercüme ettirmeli, tercüme sonrası anlaşmalı Noter’den belgeyi onaylatmalı başvuru yapılacak temsilciliğe bağlı olarak Valilik, Kaymakamlık veya Türkiye Dışişleri Bakanlığı tasdik bölümünden belgeyi Konsolosluğa vermek üzere tasdik ettirmelisiniz. Tüm bu onayların ardından Konsolosluğa başvuru yapmalısınız.
Formül A belgesini çalıştığınız kurum özel olarak Arapça’sını talep etmediği müddetçe bu belgenizi ek bir tercüme işlemine tabi tutmadan sadece Valilik ya da Kaymakamlık onayı yaptırarak belgenizi Konsoloslukta tasdik ettirebilirsiniz.
Dubai Konsoloslukları evrak tasdik ücretini başvuru günü tahsil edecektir. Dolayısıyla Dubai evrak tasdik başvurunuzu aracı firma kullanmadan şahsen yapacaksanız başvuru günü yanınızda yurt dışı ödemelerine açık kredi kartınızı bulundurmayı unutmayın. Evrak tasdik ücreti nakit kabul edilmemektedir.
Evlilik Cüzdanımı Dubai Konsolosluklarında Tasdik Ettirebilir Miyim?
Evet, Türkiye’de bulunan Dubai Konsolosluklarında evlilik cüzdanlarınızı tasdik ettirebilirsiniz. Ayrıca yine evlilik cüzdanınız yerine geçen Nüfus Müdürlüğünden alınmış Formül B belgesini de tasdik ettirebilirsiniz. Bu her iki belgeyi de evlilik cüzdanı tasdik işlemi için kullanabilirsiniz.
Evlilik cüzdanının aslına işlem yapılmayacaktır. Belgenin yine tercüme, noter ve valilik onaylarının yapılması gerekir.
Formül B belgesi ile Konsolosluğa tasdik müracaatı yapılacaksa iş yeriniz Arapça tercüme talebinde bulunmadığı sürece belgenizi Valilik ya da Kaymakamlık onayı sonrası Konsoloslukta tasdik ettirebilirsiniz.
Üniversite Diplomam İngilizce, Tasdik İşlemi İçin Tercüme Ettirmem Gerekir Mi?
Hayır. Diplomanız İngilizce olarak hazırlanmış ve belgeniz Aslı Gibidir kaşesi vurulmuş bir şekilde ıslak imzalı ise bu belgeyi yeni bir tercüme işlemine sokmanız gerekmez. Islak imzalı belgenizi Valilik, Kaymakamlık veya Dışişleri Bakanlığı onayından geçirerek tercüme ettirmenize gerek kalmadan Dubai Konsolosluklarından diplomanızı tasdik ettirebilirsiniz.
BAE’de Çalışmak İçin Hangi Evraklar Konsoloslukta Tasdik Ettirilmeli?
Birleşik Arap Emirliklerinde çalışmak için Konsoloslukta tasdik ettirmeniz gereken evraklarınız:
- Üniversite diplomanız
- Varsa yüksek lisans ve eğitim sertifikalarınız Dubai’de çalışmak için Konsoloslukta tasdik ettirmeniz gereken evraklardır.
Eğer BAE’de yaşamak için eş ve çocuğunuzu yanınıza alacaksanız:
- Evlilik cüzdanınızı – Nüfus Müdürlüğünden Formül B belgesi olarak alabilirsiniz.
- Çocuğunuzun doğum belgesini – Nüfus müdürlüğünden Formül A belgesi olarak alabilirsiniz.
- Öğrenci ise transfer belgesini Ailenizin Dubai’ye yerleşme işlemleri için Konsolosluğa tasdik ettirmeniz gereken evraklardır.
Dubai Diploma Tasdik İşlemi İçin Diplomamı MEB’den de Onaylatmam Gerekir mi?
Dubai Konsolosluklarında Türkiye’deki Üniversitelerinden almış olduğunuz diplomalarınızı tasdik ettirebilmek için Milli Eğitim Bakanlığından ek bir onay işlemi yaptırmanız gerekmemektedir. Diplomanızı tercüme, noter ve yerel makam onaylarından geçirdikten sonra Konsoloslukta tasdik ettirebilirsiniz.
Vize işlemleri hakkında bilgi almak için ise “ Dubai Turist Vizesi “ yazımızı okumanızı öneririz.
Dubai Evrak Tasdik İşlemleri, Birleşik Arap Emirlikleri Apostil İşlemleri, ilgili yazımı okuduğunuz için teşekkür ederiz