Cascade Kuralı Metodu Nedir?
Merhabalar, Bugün sizlere cascade metodu hakkında bilgi vermek istiyorum. Herkesin bilmediği ve duyunca da neymiş ve nasıl bir metod yada kurallmış deyip öğrenip kendi vize alımlarında gerçekleştirmek istediği cascade kuralından bahsedeceğiz.
Cascade Kuralı Metodu Nedir?
Avrupa ülkelerine yani 26 Schengen üyesi ülkelere birden fazla seyahat etmek isteyen kişilere multi yani çok girişli schengen vize verilme kuralına yada metoduna Cascade kuralı denilir. Diğer adı ise uzun süreli schengen vize alma metodu denilir. Sürekli avrupa ülklerine gidip geliyorsanız ve kurallara uygun seyahat planı gerçekleştiriyorsanız sizinde cascade metodu ile uzun süreli multi yani çoklu giriş çıkışlı schenge vizesi alma hakkınız vardır.
Cascade Kuralı Metodu Nasıl Uygulanır?
Cascade Kuralı Metodu Nasıl uygulanır, Schengen Vizesi başvuru prosedürlerine ilişkin yeni kurallar getiren güncellenmiş Schengen Vize Kanunu ile birlikte, AB’ye 5 yıllık çok girişli vize alma süreci hiç bu kadar kolay ve anlaşılır olmamıştı.
Cascade Metodu ve Uygulanma Şekli
Cascade metodu ve uygulama şekli;
- 1 Yıllık Multi Schengen Vizesi alımı için; 3 schengen vizesi alınmış olacak kurallara ve yasalara uygun kullanılmış olacak
- 2 Yıllık Multi Schengen Vizesi Alımı için; Son 2 yıl içerisinde 1 yıllık multi schengen vizesi almış olması kurallara ve yasalara uygun kullanılmış olması
- 5 Yıllık Shengen Vizesi Alımı için; Son 3 yıl içinde 2 yıllık çok girişli schengen vizesi almış olması, kurallara ve yasalara uygun kullanılmış olması
Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Aşağıdaki kural ve yasalara uyarak uzun süreli multi schengen vizesi alabilirsniz.
Kural şu şekildedir;
Başvuru sahibinin son 2 yıl içerisinde (4. başvurunun yapıldığı tarihten itibaren sayılan) 3 adet vize almış ve yasal olarak kullanmış olması halinde, 1 yıllık çok girişli vize verilecektir.
Başvuru sahibi, önceki 2 yıl içinde 1 yıllık çok girişli vizeyi almış ve yasal olarak kullanmışsa 2 yıllık çok girişli vize verilecektir.
Başvuru sahibi, önceki 3 yıl içinde 2 yıllık çok girişli vizeyi almış ve yasal olarak kullanmışsa 5 yıllık çok girişli vize verilecektir.
Çok girişli vizelerin verilmesi için ‘kademeli’ kararların uygulanması Üye Devletler için yasal olarak bağlayıcıdır. Münferit durumlarda, geçerlilik süresi makul şüphelerin olduğu durumlarda kısaltılabilir.
Kural şu şekildedir;
Başvuru sahibinin son 2 yıl içerisinde (4. başvurunun yapıldığı tarihten itibaren sayılan) 3 adet vize almış ve yasal olarak kullanmış olması halinde, 1 yıllık çok girişli schengen vizesi verilecektir.
Başvuru sahibi, önceki 2 yıl içinde 1 yıllık çok girişli vizeyi almış ve yasal olarak kullanmışsa 2 yıllık çok girişli schengen vizesi verilecektir.
Başvuru sahibi, önceki 3 yıl içinde 2 yıllık çok girişli vizeyi almış ve yasal olarak kullanmışsa 5 yıllık çok girişli schengen vizesi verilecektir.
Çok girişli vizelerin verilmesi için ‘kademeli’ kararların uygulanması Üye Devletler için yasal olarak bağlayıcıdır. Münferit durumlarda, geçerlilik süresi makul şüphelerin olduğu durumlarda kısaltılabilir.
Cascade Metodu ile Nasıl Dilekçe Hazırlanır?
Cascade motodu ile dilekçe nasıl hazırlanır? Bu yukarıda belirttiğimiz metod dilekçe uzun süreli çok giriş ve çıkışlı vize almak için dilekçe yazılmalıdır. bu dilekçe vizeye başvru yaparken dosyanızın içinde olması gerekmektedir.
Örnek Dilekçe Nasıl yazılır?
Not: Dilekçe ingilizce yada o ülkenin dilinde yazılması tavsiye edilir.
Dear Consular/Representetive,
Ben Mehmet Koçak, XXXX numaralı Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu sahibi ve vatandaşı olarak size bu dilekçeyi yazıyorum. (Buraya ne için neden dolayı gideğiniz ve hangi tarihler arasında Hangi şehire gizeğiniz yazılmalı)
Ekte fotoğraflarını bulabileceğiniz daha önce aldığım schengen vizelerini bulacaksınız. 1 yıllık Multi Schengen Vizeme en son ……. tarihinde aldım. Sırasıyla bütün schengen vzelerimi dosya ekinde sizlere sunuyorum.
Ben bir iş insanı/ çok gezgin bir turist/….. (hangisi size uygun ise) bu 5. schgen vizemi 1 yıllık MEV Cascade sistemine uygun olarak değerlendirilmesini istiyorum. İlgili Cascade motudu yada kuralı makale pasajını alıntılayarak iletiyorum.
According to Article 24 (2) of the Visa Code, provided that the applicant fulfils the entry conditions set out in point (a) and points (c) to (e) of Article 6(1) of Regulation (EU) 2016/399, multiple-entry visas with a long validity shall be issued for the following validity periods, unless the validity of the visa would exceed that of the travel document: (a) for a validity period of one year, provided that the applicant has obtained and lawfully used three visas within the previous two years; (b) for a validity period of two years, provided that the applicant has obtained and lawfully used a previous multiple-entry visa valid for one year within the previous two years; (c) for a validity period of five years, provided that the applicant has obtained and lawfully used a previous multiple-entry visa valid for two years within the previous three years,”
Şahsıma ve aileme ait vizelerimizin bu metod ile değerlendirilmesi rica ederim,
Saygılarımla.
Mehmet KOÇAK
İletişim Bilgileri:
AB Vize Kanunu
Geçmişte AB Vize Kanunu, Schengen üyesi ülkelere birden fazla seyahat etmek isteyen kişilere çok girişli vize alma imkânı sağlıyordu ancak vize alma kuralları iyi ve açık bir şekilde tanımlanmamıştı.
2 Şubat’ta yürürlüğe giren ve yurtdışındaki 26 Schengen üyesi ülkenin büyükelçilikleri, konsoloslukları ve vize merkezleri için geçerli olan güncellenmiş Vize Kanunu , Schengen Vizesi alabilmek için vize başvuru sahiplerinin karşılaması gereken bazı kurallar getiriyor.
Çoklu girişli Schengen vizesi, sahibine 90/180 kuralını ihlal etmediği sürece istediği kadar Schengen Bölgesine girip çıkma hakkı tanır. Yani 180 gün içinde Schengen bölgesinde 90 günden fazla kalmazlar.
Schengen Vize kodu, diğerlerinin yanı sıra, çoklu giriş vizelerinden kimlerin faydalanacağına ilişkin yeni, iyi tanımlanmış kuralları belirtmek için güncellendi. Diğerlerinin yanı sıra, kod, çoklu giriş vizelerinin, başvuranların vize ve seyahat geçmişine bağlı olarak bir, üç ve beş yıllık geçerlilikle verileceğini belirtiyor.
“… uzun geçerlilik süresine sahip çok girişli vizeler, vize geçerliliği seyahat belgesinin geçerliliğini aşmadığı takdirde, aşağıdaki geçerlilik süreleri için verilir:
(a) başvurucunun önceki iki yıl içinde üç vize almış ve yasal olarak kullanmış olması koşuluyla bir yıllık geçerlilik süresi için;
(c) başvurucunun önceki üç yıl içinde iki yıl geçerli çok girişli vize almış ve yasal olarak kullanmış olması koşuluyla beş yıllık geçerlilik süresi için ” güncellenen Vize Kanunu’nda açıklanmaktadır.
Schengen Bölgesi’ne seyahat sıklığının yanı sıra, çoklu giriş vizesi alabilmek için bir gezginin aşağıdaki gibi birkaç gereksinimi daha karşılaması gerekir:
- Seyahat eden kişinin, takip eden yıl(lar) içerisinde Schengen Bölgesine birden fazla kez girmesini gerektiren bir sebebi olmalıdır.
- Seyahat eden kişinin vize geçmişinin temiz olması, Schengen Bölgesi’nde vize geçerliliğini aşmamış veya yasadışı çalışmamış olması gerekir.
- Seyahat eden kişinin ülkesinde sabıka kaydının temiz olması gerekmektedir.
- Seyahat eden kişi , başvuruda bulunduğu çoklu giriş vizesi kapsamında Schengen Bölgesine yapacağı ilk seyahat için seyahat sigortasını ibraz etmelidir .
Kaynaklar;
Şubat 2020 de Avrupa Komisyonu tarafından alınan karar ile uzun schengen süreleri aslında bir standarda sahip. Bu standardı video içerisinde alıntığım kaynakları ise aşağıda listeledim.
Briefing
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/615671/EPRS_BRI(2018)615671_EN.pdf
Schengen Visa Rules Set to Change as of February 2020 – Here’s What You Need to Know
EU Defines Rules for Getting 5-Year Multiple-Entry Visa to Schengen Area