Amerika Vizesi
Merhabalar! Amerika vizesi sayfamıza hoşgeldiniz. Herkesin gitmek için hayalini kurduğu ülkelerden bir tanesi Amerika. Vize sürecine geldiği zaman herkesin zorlandığı ve danışmanlık almadan yapamadığı bir ülkedir. Sizlere Amerika vizesi nasıl alınır? Amerika vize başvurusu nasıl yapılır? Amerika vizesi hakkında detaylı bilgileri sizin için yazdık.
Genel olarak, Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapmak isteyen bir yabancı ülke vatandaşının, öncelikle vatandaşı olduğu ülke tarafından düzenlenen bir seyahat belgesi olan pasaportuna işlenen bir ABD vizesi edinmesi zorunludur. Bazı yabancı ziyaretçiler, vizesiz seyahat koşullarını taşımaları halinde ABD’ye vizesiz seyahat edebilir. Bu sitede yer alan “Vize” bölümü, ABD’ye seyahat etmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına yönelik ABD vizeleriyle ilgili bilgileri kapsamaktadır. (Not: ABD vatandaşlarının seyahat etmek için ABD vizesine ihtiyacı yoktur, ancak yurtdışı seyahat planlaması yaparken, ziyaret etmek istedikleri ülkenin Büyükelçiliği tarafından düzenlenecek bir vize edinmeleri gerekebilir.)
ABD Vizesi
ABD’ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini gerçekleştirmek için ABD Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar.
ABD vizeleri yalnızca bir Amerikan Büyükelçiliği veya Konsolosluğu tarafından verilebilir. Vize, sahibine Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etme ve giriş yapma izni talep etme hakkı sağlar. Fakat kişinin ülkeye girişini garantilemez.
Vize Danışmanlık Hizmetleri için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.
ÖNEMLİ GÜNCELLEMELER
Güncel Çalışma Durumumuz
Ankara ABD Büyükelçiliği ve İstanbul ABD Başkonsolosluğu, Türkiye Misyonun ’da göçmen olmayan vize (NIV) işlemi yapan iki birimdir. Tüm randevu işlemleri https://ais.usvisa-info.com/ tarafından yürütülmektedir.
Ankara ABD Büyükelçiliği: Şu anda, göçmen vize başvurularındaki birikme nedeniyle, Ankara ABD Büyükelçiliği yalnızca acil tıbbi/insani sorunları olan, halk sağlığı ve güvenliği (havacılık/ uçuş güvenliği, gıda güvenliği, COVID ile mücadele üzerine çalışmalar yapan sağlık veya tıbbi çalışanlar) veya ABD’nin ekonomisi üzerinde önemli etkisi olan göçmen olmayan vize başvurularını işleme almaktadır.
Acil randevu talebinde bulunmak için etmek için lütfen https://ais.usvisa-info.com/en-tr/niv web sayfasını ziyaret ediniz. Rutin NIV hizmetleri hala askıdadır.
İstanbul ABD Başkonsolosluğu: Şu anda, İstanbul ABD Başkonsolosluğu tüm göçmen olmayan vize kategorilerini işleme almaktadır, ancak randevu kapasitesi sınırlıdır. Ankara ABD Büyükelçiliği gibi İstanbul Başkonsolosluğu da acil tıbbi/insani sorunları olan, halk sağlığı ve güvenliği (havacılık/ uçuş güvenliği, gıda güvenliği, COVID ile mücadele üzerine çalışmalar yapan sağlık veya tıbbi çalışanlar) veya ABD’nin ekonomisi üzerinde önemli etkisi olan göçmen olmayan vize başvurularını öncelik vermektedir.
Acil randevu talebinde bulunmak için etmek için lütfen https://ais.usvisa-info.com/en-tr/niv web sayfasını ziyaret ediniz.
Summer Work Travel başladı!
2022 Summer Work Travel sezonu için randevularımız Mart’ın ilk haftasında başlıyor. Acentenizden randevunuzu almasını isteyebilir ya da kendiniz bireysel bir randevu alabilirsiniz. Summer Work Travel programı ile ilgili daha fazla bilgi için burayı tıklayın.
Acil NIV Randevuları
Acil NIV randevu talepleri tek tek değerlendirilir. Acil vize randevusu almaya hak kazanacak gerçek bir acil durumunuz olduğunu düşünüyorsanız, lütfen aşağıdaki Acil Vize Talepleri talimatlarını okuyunuz. Okula kabul edilmiş olmak, iş seyahati ve aile ziyaretleri acil randevu kategorisine girmemektedir.
Göçmen Olmayan Vizelerin Yenilenmesi
Daha önceden vizesi olan başvuru sahipleri, vize görüşmesi yapmadan vizelerini yenileme hakkına sahip olabilir. Eğer vizenizin süresi son 48 ay içinde doldu ise ve kişisel bilgileriniz ve vize kategoriniz değişmemişse şahsen başvuru yapmanız gerekmeyebilir. Lütfen aşağıda bulunan “Randevuya ihtiyacım var mı?” kısmına bakınız ve daha fazla bilgi için randevu alma sitemizi ziyaret ediniz: https://ais.usvisa-info.com/tr-tr/niv
*Vize görüşmesinden muaf olarak vizesini yenileyeceklerin Birleşik Devletler Büyükelçiliği’ndeki azaltılmış çalışan sayısı nedeniyle başvurularının 4 ila 6 hafta süreceğini göz önünde bulundurması gerekmektedir. Pasaportunuz tarafımıza yollandıktan sonra işleme konana kadar nerede olduğu belirlenemeyecektir.
Amerika Vize Başvurusu
Amerikan vize başvurusu yapabilmek için seyahat sebebinizi ve sürenizi önceden belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü Amerika’ da kalış sürenize göre Göçmen olan ve Göçmen olmayan vize türlerine göre müracaat etme prosedürleri de değişmektedir.
**Vize başvurusu için hazırlanması gereken evraklarla ilgili net bilgi için ilgili ülkenin Konsolosluk ya da Büyükelçiliklerine başvurulmalıdır.
ABD’ye Gitmek İçin Vizeye İhtiyacım Var mı?
Birleşik Devletler Vize Muafiyet programından yararlanmaya hak kazananların, Elektronik Seyahat Onaylama Sistemini (ESTA) kullanarak ABD’ye girmek için https://esta.cbp.dhs.gov/esta sitesinden seyahat onayı alması gerekmektedir. ESTA başvurusu reddedilen, ancak yine de ABD’ye gitmek isteyenlerin, bu web sitesindeki Göçmen Olmayanlar için Vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Vize Muafiyet Programı kapsamında olan bir ülkenin vatandaşı olan bazı kişiler, bu duruma rağmen bu program altında Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat edemeyebilirler. Mart 2011’den sonra Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne, İran’a, Irak’a, Libya’ya, Sudan’a, Suriye’ye, Somali’ye veya Yemen’e seyahat ettiyseniz, Vize Feragat Programı kapsamında seyahat edemezsiniz. Benzer şekilde, eğer Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin, İran’ın, Irak’ın, Sudan’ın veya Suriye’nin çifte vatandaşıysanız, yine Visa Feragat Programı kapsamında seyahat edemezsiniz. Bu kişiler, oluşabilecek gecikmelerden kaçınmak amacıyla, arzu edilen seyahat tarihinden daha önce göçmen olmayan vize başvurusunda bulunmalıdır.
Seyahat tarihi yakın olan kişiler, hızlandırılmış vize randevusu talebinde bulunabilirler. Hızlandırılmış vize randevusu talebinde bulunmak için, öncelikle mevcut olan en yakın tarihe normal bir vize randevusu alın. Sonra hesabınıza giriş yapın, ‘Devam’a tıklayıp ‘Hızlandırma Talep Et’ sekmesini seçin ve talimatları izleyin. Seyahat edecek kişi talebinde seyahatin tarihini ve nedenini belirtmeli, ayrıca ESTA statüsü ile ilgili aldığı ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi belgesinin bir kopyasını ve geçerliyse, ESTA başvurusunun neden reddedildiğini eklemelidir.
Elektronik pasaport gereksinimi dahil olmak üzere Vize Feragat Programı çerçevesindeki seyahat kısıtlamaları hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki adresten alabilirsiniz https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html.
Amerika Vizesi Nasıl Alınır?
Randevu alabilmek için başvuruda bulunmak isteyen müracat sahiplerinin, Yatri üzerinden randevu almaları gerekmektedir.
Başvuru sahiplerinin Yatri’de bir hesap oluşturup aşağıdaki adımları atması gerekmektedir:
1. “Göçmen Vizeleri”’nin altında “Randevunuzu Kaydedin” bölümüne tıklayın ve “ABD’de Yasal Daimi Yerleşik (LPR) yabancıyım ve geri dönüyorum. Amerika Birleşik Devletleri’ne yeniden giriş izni almam gerekiyor ” durumunu seçin.(Unutmayınız ki bu adımda sadece randevu almak için talepte bulunmaktasınız.)
2. İstenen bilgileri girip başvuru sahibi oluştur’a tıklayın.
3. Eğer başka bir aile ferdini eklemeyecekseniz pasaport teslimat yeri seçip randevu tarihinizi belirleyebilirsiniz.
Lütfen oluşturduğunuz kaydın detaylarını daha sonra pasaportunuzun durumunu öğrenmek ve/veya gerektiği taktirde Konsolosluk’a yeni evrak göndermek için saklayınız.
Seyahat Folyosu başvuruları hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen linki ziyaret ediniz: https://www.uscis.gov/i-131a
ABD Vize Başvurusunda Gerekli Adımlar
Birleşik Devletler’e gitmek için Vize başvurusu yapmanız gerekiyorsa, süreç aşağıdaki adımları içerir:
- Birleşik Devletler’e gitmek için gerekli Vize türünü belirleyiniz. Vize türleriyle ilgili bilgiler https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/all-visa-categories.html adresinde bulunmaktadır..
- Online vize başvuru formu DS-160’ı doldurunuz. DS-160, ABD Devleti online formudur ve sadece https://ceac.state.gov/CEAC. adresinde doldurulabilir. Bu web sitesindeki hizmetlerden yararlanabilmek için her başvuru sahibinin bu formu doldurması gerekmektedir.
- Konsolosluk Bölümünden bir randevu almak için aşağıdaki başvuru adımlarını gerçekleştirmek üzere bu web sitesine geri dönünüz:
- Kullanıcı hesabı oluşturunuz.
- Kaydı tamamlamak için başvuru sahibi bilgilerini ekleyin.
- Vize başvurusunda bulunan her başvuru sahibi için DS-160 onay numarasını giriniz.
- Konsolosluk bölümünden belgelerinizi almak istediğiniz bir adres belirtin veya bir yer seçin.
- Göçmen olmayan vize (MRV) başvuru ücretini (ücretlerini), ikamet ettiğiniz ülkede bulunan ödeme yöntemlerinden birini kullanarak ödeyin. Mevcut ödeme seçenekleri için Vize Ücreti‘ne bakın.
- Konsolosluk randevunuzu alınız.
- Konsolosluk randevunuza katılınız.
- Mülakatınızdan sonra, lütfen konsolosluğun verdiği talimatları uygulayın ya da vize durumu ve teslimat bilgisi için bu web sitesini kontrol edin.
Not: Belirli bir yaş grubundaki başvuru sahipleri veya daha önceki ABD vizesini yenileyenler, bir Konsolosluk görüşmesine girmeden vize başvurusunda bulunmaya uygun olabilirler. Görüşmeden muafiyete uygunluk, başvuru sahibi bu site üzerinden randevu alma sürecinden geçerken belirlenir. Belirleme işlemi, eleme kriteri için verilen cevaplara göre yapılır.
Görüşmeden muafiyet programı ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen https://tr.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/ adresini ziyaret edin.
Amerika Vize Türleri
Amerika vize başvurusu yapacak olan tüm Türk vatandaşları, ‘Amerika Göçmen Olmayan Vize’ kategorisinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Amerika Vize Türleri, Amerika’ya seyahat amacına göre; Diplomatik ve Resmi, Turizm, İş Amaçlı, Transit Geçiş, Öğrenci ve Değişim Programı ve Geçici Çalışma Vizesi olarak farklılık göstermektedir. 185 farklı alt kategoriye sahip vize prosedürü bulunan Amerika’nın başlıca vize türlerini aşağıdaki alt başlıklarda bulabilirsiniz.
Amerika Turistik, Ticari ve Transit Vize
- B-1/B-2 Turistik veya Ticari Amaçlı Ziyaret Amerika Vizesi: Aile ziyaretinde bulunmak veya tatil amaçlı; mesleki toplantı, dil okulu, çocuklar için yaz kampı veya konferanslara katılabilmek için kısa süreli Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken Amerika Göçmen Olmayan vize türüdür.
- B-1 Ticari Amaçlı Ziyaretçi Amerika Vizesi: Mesleki fuar ve toplantılara, konferanslara katılabilmek amacıyla kısa süreli Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken Amerika göçmen olmayan vize türüdür.
- B-1 Ev Hizmetleri Ziyaretçi Amerika Vizesi
- B-2 Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Amerika Vizesi: Sağlık problemleri nedeniyle tedavi amaçlı belirli süreli Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken Amerika göçmen olmayan vize türüdür. Seyahat Sağlık sigortası için bizden fiyat alınız.
- C Transit Amerika Vizesi: Amerika’ya gelen mürettebat üyesi, uçak veya gemiye katılmak için, Amerika’ya bağlantılı seyahat edenler; Amerika dışında iki ülke arasında seyahatin bir parçası olmak için başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
- D, C1/D Mürettebat Amerika Vizesi: Amerika’daki uluslararası havayollarında ya da gemilerde çalışanlara yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
- E1/E2 Yatırımcı Amerika Vizesi: Yatırımcı vizesi veya Ticari Anlaşmalı Tüccar, Amerika ile sefer ve ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve Amerika ile anlaşma yaptığı ülke arasında teknoloji ticareti de dahil olmak üzere önemli bir yatırım yapmak ya da ticaret yaptığı bir kuruluşun önemli miktarda sermaye yatırımını yapabilmek, faaliyetlerini yönetmek, geliştirmek için Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapmak zorunda olduğu göçmen olmayan Amerika vizesi türüdür.
- E3 Amerika Özel İşçi Amerika Vizesi: Geçici olarak uzmanlık gerektiren bir işte çalışmak için Amerika’ya gitmek zorunda olan Avustralya vatandaşları için geçerli bir göçmen olmayan vize türüdür.
- I Basın Mensubu Amerika Vizesi: Film ekipleri, editörler, muhabir ve benzeri meslekler gibi, mesleklerini icra etmek için Amerika’ya gelen kişilere yani “yabancı ülke medya temsilcilerine” verilen göçmen olmayan Amerika vize türüdür.
Amerika Öğrenci ve Değişim Programı Vizesi
- F1,F2 Öğrenci Amerika Vizeleri: Amerika’da uzun süreli dil eğitimi veya akademik eğitim almayı hedefleyen öğrencilere verilen göçmen olmayan vize türüdür.
- J1,J2 Değişim Programı Amerika Vizeleri: Amerika’daki değişim programlarına katılım durumları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan Amerika vize türüdür.
- M1,M2 Mesleki Eğitim Amerika Vizeleri: Amerika’da akademik ve mesleki olmayan eğitim veya dil eğitimi almak için Amerika’ya gidecek kişilere yönelik verilen göçmen olmayan Amerika vize türüdür.
Amerika Kısa Süreli Çalışma Vizesi
H1-B/ H2-A/ H2-B/ H3 Geçici Çalışma Vizeleri, L Şirket İçi Transfer Vizeleri, O Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler, P Atletler, Eğlence Grupları ve Oyuncular gibi vizeler de Amerika Kısa süreli Çalışma Vizesi türleridir.
Amerika Vizesi İçin İstenilen Belgeler; Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Genel Başvuru Belgeleri – Tüm Vize Türleri İçin
Tüm vize türlerinde aşağıdaki belgeler gereklidir:
- ABD seyahatine uygun geçerli pasaport. Pasaportun, ABD’deki kalış süresinin sonundan itibaren en az altı ay süreyle geçerli olması gerekir (ülkeye özgü anlaşmalarla muaf olmadığı sürece).
- En son verilen ABD vizesinin işlenmiş olduğu pasaport (mevcut ise).
- DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunun onay sayfası.
- Bu web sitesinden alınarak yazdırılan Onay ve Talimatlar sayfası.
- Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet 5 x 5 cm (2 x 2 inç) renkli vesikalık fotoğraf. Dışişleri Bakanlığı fotoğraf kurallarıyla ilgili ilave ayrıntıları şu adresten inceleyebilirsiniz: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/photos.html.
- Amerika Birleşik Devletleri’ne başka bir amaçla girmedikçe eşlik eden aile üyeleri duruma göre bir evlilik cüzdanı (eş için) ve/veya nüfus cüzdanı (21 yaş altındaki evli olmayan çocuklar için) sunmalıdır.
Bir randevuya bizzat kendiniz giriyorsanız, orijinal belgeleri yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Belgelerinizi kurye yoluyla gönderme hakkınız varsa, halen geçerli olan pasaportunuzu ve en son verilen ABD Vizesinin verildiği önceki pasaportunuzu (varsa), DS-160 onay sayfasını ve diğer destekleyici belgelerin birer kopyasını göndermeniz gerekmektedir. Aşağıda her vize türü için gereken destekleyici belgelerin bir listesini bulabilirsiniz.
Gerekli İlave Belgeler – Vize Türüne Bağlı Olarak
(B) Ziyaretçi: İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
- Eğer tıbbi tedavi için seyahat ediyorsanız, aşağıdaki belgeleri sağlamanız gerekecektir:
- Hastalığın niteliğini ve ABD’de tedavinin neden gerektiğini anlatan, yerel bir doktor tarafınca sağlanmış tıbbi teşhis raporu.
- ABD’de bir hekim veya tıp kurumundan verilmiş ve teşhis konan hastalığı tedavi etme isteğini belirten, tedavinin öngörülen süresini ve maliyetini (hekimlik ücretleri, hastane ücretleri ve tüm tıbbi masraflar dahil olmak üzere) ayrıntılarıyla sunan bir belge.
- Hastanın ABD’deki ulaşım, yaşam ve tıbbi masraflarının karşılanacağına dair kanıt. Bu kanıt, banka hesap dökümü veya benzer gelir/tasarruf beyanı ya da vergi beyannamesinin tasdikli sureti (hastaya ya da tedavi masraflarını karşılayan kişiye veya kuruma ait) şeklinde olabilir.
- ABD’de sınırlı durumlarda geçici olarak kişisel veya evde çalışan işçi sıfatıyla çalışmak için B-1 ziyaretçi vizesine başvurabilirsiniz. Siz ve işvereninizin, istihdam ilişkisinin ABD’nin maaş ve çalışma koşullarına uygun olduğunu kanıtlamanız gerekecektir. Nasıl başvuru yapılacağı ile ilgili daha detaylı bilgi için, bölgenizdeki ABD Büyükelçiliğinin internet sitesini ve https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visitor.html adresini ziyaret edebilirsiniz.
Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.
Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:
- Seyahatinizin amacı
- Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılma niyetiniz ve/veya
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
- Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.
(C) ABD’den Transit Geçiş
- Başka bir ülkeye giderken ABD’den transit geçileceğine ve ABD’den ayrılacağına dair kanıt.
- ABD’de iken tüm masrafları karşılamaya yeterli maddi imkana sahip olduğuna dair kanıt.
- Başvuru sahibinin, ABD’deki kalış sonrasında dönmeyi planladığı ülkede ikamet ettiğini gösterir kanıt. (Bu genellikle ABD dışında bir ülkeyle olan ve başvuru sahibinin kalışı sonrasında dönmesi için yeterli olan aile, meslek, gayrimenkul, istihdam veya benzer bağların ve taahhütlerin/yükümlülüklerin kanıtıyla belirlenir.)
(D) Mürettebat Vizesi
- İşveren şirketten alınan ve çalışma süresini ve mümkünse ABD’ye giriş yerlerini belirten mektup/sözleşme.
(E) Tüccar veya Yatırımcı Vizesi
E vizelerin işlenmesi için İstanbul’daki ABD Başkonsolosluğu web sitesindeki talimatlara bakınız. Daha fazla bilgi ve talimatların tamamı için buraya tıklayın: E Vize Bilgileri.
(E3) Amerika Özel Çalışma Vizesi
- “E3 – Avustralya – işleme konacak” şeklinde açıkça şerh düşülmüş olan ETA 9035 FORMU. Not: Bu form, ABD’li bir işverenin Çalışma Bakanlığından (DOL) aldığı onaylı bir İşgücü Durum Başvurusu (LCA) bildirimidir.
- ABD’de bulunan bir işverenin düzenlediği ve başvuru sahibinin uzmanlık gerektiren bir işte görevlendirileceğini gösteren, maaş tanımlamalarının da bulunduğu bir iş teklifi.
- Uzmanlık isteyen işin gerektirdiği şekilde, yabancı derecenin tasdikli bir nüshası ve bunun gerekli ABD derecesine eşdeğer olduğunu gösterir belge, ya da bir ABD lisans veya yüksek lisans derecesinin onaylı sertifika kopyası.
- Planlanan istihdamın bulunduğu eyalette söz konusu mesleği icra etmek için gerekli lisansın veya benzer resmi iznin onaylı bir nüshası. Lisansın kabulden hemen sonra zorunlu olmaması halinde başvuru sahibinin, istenen lisansın kabulden sonra makul bir sürede verileceğini gösterir bir kanıt sunması gerekecektir.
(F) AKADEMİK VEYA DİL OKULU ÖĞRENCİSİ
- Form I-20; Akademi Dışı, Dil Öğrencileri ve Mesleki Eğitim Öğrencileri için Göçmen Olmayan (F-1 veya M-1) Öğrenci Durumuna Uygunluk Sertifikası Başvuru sahibinin, okulu tarafından düzenlenen ve SEVIS tarafından üretilen I-20 Formu ibraz etmesi gerekecektir. I-20 formunu başvuru sahibi ve okul yetkilisi imzalamalıdır.
- Öğrenci ve Değişim Vize Bilgi Sistemi (SEVIS) I-901 bedel makbuzudur. Bu bedeli kimlerin ödemesi gerektiği ile ilgili bilgiye SEVP’ye ait web sayfası: http://www.fmjfee.com den ulaşabilirsiniz.
Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.
Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:
- Seyahatinizin amacı
- Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılma niyetiniz ve/veya
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
- Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.
(H) GEÇİCİ ÇALIŞMA VİZESİ
- Göçmenlik Dışı Çalışma Formu I-129 veya USCIS’den İşlem Bildirim Formu I-797 Dilekçenizde görüldüğü şekilde onaylanmış dilekçe Kabul Numarası (H1B1 vize başvuruları için geçerli değildir).
- ABD’deki bir işverenden bir iş teklifi ve Çalışma Bakanlığından onaylı bir başvuru (sadece H1B1 vizesi başvuruları için geçerlidir).
(I) BASIN ve GAZETECİ VİZESİ
- Çalışma kanıtı
- Geçerliyse, resmi Basın Kartının bir nüshası
(J) DEĞİŞİM PROGRAMI VİZESİ
- Değişim Programına Katılımına Uygunluk Belgesi, DS-2019 formu – Program sponsoru değişim programına katılacak başvuru sahibinin bilgilerini SEVIS sistemine girdikten sonra program sponsoru tarafından SEVIS sisteminde oluşturulan DS-2019 formu verilir. Eşler ve reşit olmayan çocuklar da dahil olmak üzere tüm değişim programı katılımcılarının, Öğrenci ve Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Her bir birey için ayrı bir DS-2019 formu düzenlenir.
- Eğitim/Stajyer Yerleştirme Planı Formu DS-7002 – J-1 Stajyer kategorilerindeki tüm katılımcılardan DS-2019 formunun yanı sıra DS 7002 formu (Form DS-2019’daki 7. Kutucuğa dayalı) da istenir. Stajyer ve İnternet programları hakkında daha fazla bilgi için https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/study.html adresini ziyaret ediniz.
- Öğrenci ve Değişim Vize Bilgi Sistemi (SEVIS) I-901 bedel makbuzudur. Bu bedeli kimlerin ödemesi gerektiği ile ilgili bilgiye SEVP’ye ait web sayfası: http://www.fmjfee.com den ulaşabilirsiniz.
Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.
Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:
- Seyahatinizin amacı
- Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılma niyetiniz ve/veya
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
- Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.
(K) ABD VATANDAŞININ NİŞANLISI VEYA EŞİ
- Daha fazla bilgi için https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/family-immigration/immigrant-visa-for-a-spouse-or-fiance-of-a-us-citizen.html adresini ziyaret edin.
(L) ŞİRKET İÇİ TRANSFER
- USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan İşçi Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen, onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.
- Eğer bir L blanket dilekçesine dahilseniz, görüşmeniz için I-129S Formunun iki nüshasını, L blanket dilekçesine bağlı olarak göçmen olmayanlar için dilekçeyi de görüşmenize getirmelisiniz.
- Toplu L başvurusu yapan asıl kişinin görüşme esnasında 500 USD tutarındaki dolandırıcılığın önlenmesi ve tespiti harcını yatırması gerekmektedir. Daha fazla bilgi için şu adresi ziyaret ediniz: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/fees/fees-visa-services.html.
- Buna ek olarak, toplu L1 dilekçeli belirli başvuru sahiplerinden ilave harçlar yatırması istenebilir. Daha fazla bilgi için şu adresi ziyaret ediniz: https://www.uscis.gov/forms/h-and-l-filing-fees-form-i-129-petition-nonimmigrant-worker.
(M) MESLEKİ EĞİTİM/AKADEMİK OLMAYAN ÖĞRENCİ
- Form I-20 – Okul, öğrenci bilgilerini SEVIS veritabanına girdikten sonra SEVIS’te oluşturulan bir I-20 formu gönderecektir. Öğrenci ve okul yetkilisi I-20 formunu imzalamalıdır. Tüm öğrenciler ve ABD’de öğrenciyle birlikte oturmayı planlıyorsa, eşlerinin ve reşit olmayan çocuklarının, Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Sistemine (SEVIS) kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Her bir birey için ayrı bir I-20 formu düzenlenir.
- Öğrenci ve Değişim Vize Bilgi Sistemi (SEVIS) I-901 bedel makbuzudur. Bu bedeli kimlerin ödemesi gerektiği ile ilgili bilgiye SEVP’ye ait web sayfası: http://www.fmjfee.com den ulaşabilirsiniz.
Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.
Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:
- Seyahatinizin amacı
- Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılma niyetiniz ve/veya
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
- Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.
(O) OLAĞANÜSTÜ YETENEĞE SAHİP KİŞİLER
- USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan Çalışma Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen, onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.
(P) SPORCULAR, SANATÇILAR VE GÖSTERİ GRUPLARI
- USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan Çalışma Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen, onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.
(Q) KÜLTÜREL DEĞİŞİM PROGRAMI
- USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan Çalışma Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.
Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.
Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:
- Seyahatinizin amacı
- Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılma niyetiniz ve/veya
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
- Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
- Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.
(R) DİN GÖREVLİSİ
- USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan Çalışma Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen, onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.
- Geçici Din Görevlisi Vizeleri ile ilgili ilave bilgi ve ayrıntılar için https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/other-visa-categories/temporary-religious-worker.html adresini ziyaret edin.
(T) İNSAN KAÇAKÇILIĞI MAĞDURU
- Form I-914, Ek A’nın onaylandığını gösteren ve USCIS’ten alınan Notice of Action, Form I-797
(TD/TN) NAFTA VİZESİ
- İş teklifi belgesi
(U) SUÇ FAALİYETİ MAĞDURU
- U göçmen olmayan dilekçesinin onaylandığını gösteren ve USCIS’ten alınan Notice of Action, Form I-797
Tüm Seyahat Folyosu başvuru sahipleri I-134A formunu doldurmak zorundadır. Görüşme gününden önce, başvuru sahipleri ödeme yaptıklarını gösteren dekontlarını websitemizden “Daimi İkamet Belgesi başvuru ücretimi ödediğimşn kanıtını ibraz etmek istiyorum” başlığını seçerek göndermek zorundadırlar.
Lütfen aşağıdaki belgeleri görüşme gününüzde yanınızda getirin:
- Tamamen doldurulmuş I-134A formu (https://www.uscis.gov/i-131a)
- Ödeme yaptığınızı gösteren dekont (https://my.uscis.gov/travel-document)
- Amerika’dan son çıkış yaptığınız tarihe ait kanıtlar (Uçuş kartı, bilet gibi) Iki adet fotograf (https://travel.state.gov/content/visas/en/general/photos.html)
Amerika Vize Ücretleri
Genel Ücret Bilgileri
Çocuklar da dahil olmak üzere, bütün vize başvuru sahiplerinin (geri ödenmez ve devredilemez) Göçmen Olmayan (MRV) vize başvuru ücretini ödemeleri gerekir. Lütfen aşağıdaki seçeneklere ve talimatlara bakınız. Vize başvuru ücretinin, başvuru sonucunda bir ABD vizesi verilse de verilmese de ödenmesi gerekir.
Vize Başvuru Ücreti Ödeme Yöntemleri
- Nakit Ödeme
- Bu internet sitesinde bir kullanıcı hesabı oluşturun.
- Kaydı tamamlamak için başvuran bilgisi girin.
- Ödeme sayfasına ulaşana dek site akışında ilerleyin.
- Nakitle Ödemeyi Seçin.
- Nakitle ödeme talimatı sayfasını indirin, yazdırın ve bu talimatları izleyin.
- Nakit Ödeme
Nakitle Ödeme Notları:
- Nakit ödeme yaptıktan sonra, bunun sisteme kaydolması 2 iş günü sürebilir, bu süre zarfında Konsolosluk Bölümü randevusu alabilirsiniz.
- Nakit ödeme makbuzunu sadece bir işlem için kullanabilirsiniz.
Kredi Kartıyla Ödeme
Amerika Vize Ücretleri
Amerika Vize Türleri | Konsolosluk Ücreti | Vize Danışmanlık Ücreti |
B/ Ziyaretçi Vizesi(İş, Turizm, Tıbbi Tedavi) | 185 USD | 90 USD |
C/ Transit Geçiş Vizesi | 185 USD | 90 USD |
D/ Mürettebat Vizesi | 185 USD | 90 USD |
F/ Akademik Öğrenci Vizesi | 185 USD | 90 USD |
M/ Mesleki Öğrenci Vizesi | 185 USD | 90 USD |
I/ Basın Mensubu veya Gazeteci Vizesi | 185 USD | 90 USD |
J/ Değişim Programı Vizesi | 185 USD | 90 USD |
H/ Geçici İşçi-Çalışan veya Stajyer Vizesi | 190 USD | 110 USD |
O/ Olağan Üstü Yetenekleri Olan Kişi Vizesi | 190 USD | 110 USD |
P/ Sporcular, Sanatçılar ve Gösterici Vizesi | 190 USD | 110 USD |
Q/Kültürel Değişim Programı Vizesi | 190 USD | 110 USD |
R/ Din Görevlileri Vizesi | 190 USD | 110 USD |
L/ Şirket içi Transfer Vizesi | 190 USD | 110 USD |
E1/ Anlaşmalı Tüccar Vizesi | 265 USD | 500 USD |
E2/ Anlaşmalı Yatırımcı Vizesi | 265 USD | 500 USD |
K/ ABD Vatandaşının Nişanlısı veya Eşi Vizesi | 265 USD | 250 USD |
Vize Başvuru Ücretlerine İlişkin Hükümler ve Koşullar
ABD Vize Başvuru (MRV) Ücretleri:
- Geri ödenmez — ABD Dışişleri Bakanlığı Vize Başvuru ücretlerini iade etmez.
- Devredilemez — Vize Başvuru ücretleri başka bir başvuru sahibine satılamaz veya devredilemez.
- Sadece bir başvuru için kullanılabilir — Vize Başvuru ücreti yalnızca bir başvuruyu tamamlamak için kullanılabilir. Eğer Vize başvurusu reddedilirse yeniden başvurabilmek için yeni bir vize başvurusunun ve ücret ödemesinin yapılması gerekir.
- 1 yıl geçerlidir — Vize başvurusu ücretlerini kullanmak için geçerlilik süresi satın alım tarihinden itibaren 365 gündür. Bu süre sonunda ücretin geçerliliği sona ereceği için bu ödemeyi vize başvurusu için kullanma hakkınızı kaybedeceksiniz.
- Başka bir ülke için ödenen ABD vize başvuru ücretleri bir diğer ülke için başvurularda kullanılamaz. Ödeme bir ülkede gerçekleştirildikten sonra, farklı bir ülkede randevu almak için kullanamazsınız. Eğer aynı ülkede yeni bir randevu almak istiyorsanız lütfen bu internet sitesinde oturum açarak randevunuzu iptal ediniz veya yeniden randevu alınız.
ABD Vizesi (MRV) Ücret Tarifesi
$185 USD
(B) Ziyaretçi: İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
(C) ABD’den Transit Geçiş.
(D) Mürettebat Vizesi
(F) Akademik Öğrenci
(M) Mesleki/Akademik Olmayan Öğrenci
(I) Basın Mensubu veya Gazeteci
(J) Değişim Programı
(TD/TN) NAFTA Vizeleri
(T) İnsan Kaçakçılığı Mağduru
(U) Suç Faaliyeti Mağduru
$220 USD
(H) Geçici İşçi/Çalışan veya Stajyerler
(O) Olağanüstü Yetenekleri Olan Kişiler
(P) Sporcular, Sanatçılar ve Göstericiler
(Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı
(R) Dini Görevli
(L) Şirket İçi Transfer
$235 USD
(E1) Anlaşmalı Tüccar
(E2) Anlaşmalı Yatırımcı
(E3) Avustralyalı Özel İşçi
$ USD
(K) ABD Vatandaşının Nişanlısı veya Eşi
Vize Başvurusu için Ek Ücretler
Göçmen Olmayan ABD Vizesi almak için vize başvuru (MRV) ücreti dışında ek ücretler ödemeniz gerekebilir. Vize başvurunuz için gerekebilecek ek ücretler:
SEVIS Ücreti
Öğrenci (F veya M) ve Değişim Programı (J) vizesine başvuranların ayrıca ek bir SEVIS (Öğrenci ve Değişim Programı Vizesi Bilgi Sistemi) ücreti ödemeleri gerekir. Öğrenci veya değişim programı vize başvurusu kabul edilmeden önce, bu ödeme belgesi başvuru sahibinden istenir. Ücret ödeme talimatlarıyla birlikte SEVIS hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.ice.gov/sevis adresinden ulaşabilirsiniz.
Mütekabiliyet Bedeli
Ayrıca, başvuru sahibinin, vatandaşı olduğu ülkeye ve vize türüne bağlı olarak, vizenin düzenlenmesi için mütekabiliyet bedeli olarak da bilinen ek bir ücret ödemesi gerekebilir. https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/Visa-Reciprocity-and-Civil-Documents-by-Country.html adresinde mütekabiliyet bedelleri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Amerika Büyükelçiliği Vize Bölümü Randevu Sistemi
Ankara’da bulunan ABD Büyükelçiliği Göçmen Olmayan Vize Başvuruları‘nı randevu sistemi ile kabul etmektedir. Amerika Vize Başvurusu‘nda bulunmak isteyen her birey ilgili sistem üzerinden pasaport kimlik bilgileri, DS-160 Başvuru Formu Onay Numarası ve Pasaport Teslim lokasyonu seçerek randevu kaydı oluşturmak ile yükümlüdür. Randevu kaydı oluşturulmamış başvurular elçilik/konsolosluk tarafından kabul edilmemektedir. Randevu İşlemleri online sistem üzerinden yürütülürken kişinin randevu tarihinde herhangi bir değişiklik yapmak istemesi halinde iş günü olarak randevu gününden en az 24 saat önce değişiklik talebini bildirmesi gerekmektedir.
Randevu işlemleri tamamlanmış, vize harcı ödenmiş ve DS-160 Amerika Vize Başvuru Formu doldurulmuş başvuru sahibi elçilik/konsolosluk tarafından vize başvurusu için hazır sayılır ve mülakata girmeye girmeye hak kazanırlar. Randevu günü ve saatinde yapılan mülakatın ardından vize kararı başvuru sahibine aynı gün beyan edilir.
ABD’de Eğitim
Türkiye’den ABD’ye eğitim amaçlı gitmek isteyenler için çeşitli eğitim düzeyi ve alanlarında burslar bulunmaktadır.
Ortaokul Lise Öğrencileri İçin burslar
Benjamin Franklin Yaz Enstitüleri: 16-18 yaş arası katılımcılara açıktır. Amerika’daki kolej veya üniversitelerin ev sahipliğinde düzenlenmektedir. Program süresi 3 ila 4 hafta arasında sürmektedir.
Kennedy-Lugar Gençlik Değişimi ve Çalışması (YES):Bu program Müslüman ülkelerden 15-17 yaş aralığındaki gençlerin ABD’deki ev sahibi ailelerin yanında kaldığı, 1 akademik yılı kapsayan burstur. Her yıl yaklaşık 900 öğrenci çeşitli Müslüman ülkelerden bu programa katılarak ABD’ye gitmektedir.
Lisans Öğrencileri için Burslar
Topluluk Koleji Girişimi Programı: Tarım, uygulamalı mühendislik, işletme yönetimi, erken çocukluk eğitimi, bilgi teknolojileri, medya, kamu güvenliği, turizm ve otelcilik yönetimi alanlarında eğitim gören lisans öğrencilerine 1 akademik yıl boyunca burs imkanı sağlayan programdır.
Öğrenci Liderleri için Amerika Enstitüleri Çalışmaları: 18-25 yaş arası, sivil katılım, karşılaştırmalı kamu politikaları, girişimcilik ve ekonomik kalkınma, gazetecilik ve medya, kamu politikaları, dini özgürlük ve çoğulculuk, sosyal girişimcilik, kadın liderliği, gençlik çalışmaları alanında lisans eğitimi düzeyindeki yabancı öğrencilere yönelik 5-6 haftayı kapsayan bir burstur.
Lisansüstü ve Doktora Öğrencilerine Yönelik Burslar
Fulbright Yabancı Öğrenci Programı: Program, yabancı lisansüstü öğrencileri 6 ay ila 1 yıl aralığında burs ile desteklemektedir.
Fulbright Misafir Öğretim Üyesi Programı: Program, başvuru esnasında doktora derecesine sahip öğretim üyelerine 3 ay ila 1 yıl aralığında doktora sonrası araştırma imkanı sağlamaktadır.
Akademisyenler, Öğretmenler ve Araştırmacılar için Burslar
Fulbright Öğrenci Yurdu Programı: Program, öğretim görevlileri, araştırmacılar ve öğretmenlere yönelik 3 ay ila 1 yıl arasında konaklama bursu imkanı tanımaktadır.
ABD Enstitülerinin Araştırılması Programı: Program, Araştırmacılar ve Ortaöğretim Eğitimcilerine yönelik bir burstur. Amaç, eğitimcilerin disiplinler arası eğitim konusunda güçlenmesidir. Program süresi 5 ila 6 hafta arasını kapsamaktadır.
Sporcular ve Antrenörler için Burslar
Spor Ziyaretçi Programı: Profesyonel olmayan sporcular ve antrenörlere yönelik olan burs 1-2 haftayı kapsamaktadır.
Sivil ve Yöneticiler için Program
Profesyonel Araştırmacılar Programı: Program, 25-40 yaş arası, kar amacı gütmeyen kuruluş çalışanları, STK üyeleri ve yöneticilere yönelik ABD’de 5-6 haftayı kapsayan bir burstur. Programda amaç yönetim algısını geliştirmektir.
Öğretmenler için Burslar
Fulbright Öğretim Mükemmelliği ve Başarı Programı: Ortaokul öğretmenlerine yönelik mesleki gelişimi destekleyen 6 haftayı kapsayan bir burstur.
Fulbright Yabancı Dil Öğretimi Asistanı (FLTA): Program, İngilizce öğretmenlerine yönelik hem İngilizce dillerini güçlendirmeyi hem de mesleki becerilerini artırmayı destekleyen 1 akademik yılı kapsayan bir burstur.
ABD’deki Akademik Enstitülerin Araştırılması: ABD Enstitülerinin araştırmacılar ve ortaöğretim eğitimcilerine yönelik 5 ila 6 haftayı kapsayan bir burstur.
Görsel ve Sahne Sanatçıları için Burslar
Fulbright Yabancı Öğrenci Programı: Yurtdışında görsel ve sahne sanatları alanında çalışan sanatçılara ABD’deki kurumlarda 6 ay ila 1 yıllık sürelerde çalışmalarına ve mesleki gelişimlerine destek sağlar.
OneBeat: 19-35 yaş aralığında müzik alanında çalışan profesyonellere ABD’de dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenlerle yenilikçi müzik yapma imkanı tanıyan ve 4 haftayı kapsayan bir burstur.
Yazarlar, Gazeteciler ve Sinemacılar için Burs
Uluslararası Yazma Programı Güz Konaklaması: Iowa Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen program, dünyanın dört bir yanından bir araya gelen yazarların yazı yeteneğini geliştirmesi ve etkileşim yolu ile edebiyatlarını derinleştirmesine imkan tanır. Program 25-35 kişilik bir yazar grubundan oluşur ve 10 hafta sürer.
Sorular ve Cevaplar
Vize Başvurusu Reddedildi Ne yapabilirim?
Vize başvurusunun reddedilmesi durumunda konsolosluk görevlisi başvuru sahibine vizenin reddedilme sebebini açıklayan bir belge verecektir.
Red belgesi 214(b) olarak işaretliyse, bu genellikle başvuru sahibinin, ABD göçmen yasaları uyarınca başvuru esnasında vize almaya uygun bulunmadığını açıklar. Başvuru sahibinin tekrar vizeye başvurmayı tercih etmesi halinde, yeni bir başvuruda bulunması, tekrardan vize ücretini ödemesi, yeni bir vize görüşmesi için randevu alması ve ilk vize başvurusundan sonra şartların nasıl değiştiğine dair bilgileri sağlaması gerekmektedir.
Red belgesi 221(g) olarak işaretliyse bu genellikle başvuru sahibinin vize başvurusuna devam etmek için atması gereken ilave adımları içerecektir. Bu belgede ayrıca gerekli ilave adımların nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin talimatlar bulunacaktır. Başvuru sahibinin vize başvuru ücretini tekrar ödemesine gerek yoktur.
Bazı başvurular ek idari işlemler gerektirir, bu da vizenin karara bağlanmasını geciktirebilir. İdari işlem gerekmesi halinde verilen belge de 221(g) olarak işaretlenecek ve ilave talimatları içerecektir.
Vize taleplerinin reddi hakkında daha fazla bilgi için, lütfen https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/visa-denials.html adresindeki Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri web
Vizenizde Bir Hata Tespit Ettiğinizde
ABD vizesinde yer alan bilgilerin, başvuru sahibinin pasaportundaki bilgilerle tamamen aynı olması gereklidir. ABD vizesinde her hangi bir hataya (harf hatası, doğum tarihinde hata, geçerlilik tarihi hatası, vb) rastlanması durumunda başvuru sahibi veya tayin ettiği vekili Konsolosluk Bölümüyle aşağıdaki adreslerden temasa geçebilir:
https://tr.usembassy.gov/visas/nonimmigrant-visas/ sitesini ziyaret edin.
Amerika Vize Başvuru Mülakatında Ne Yapmalıyım?
Her ne kadar evraklarınız, sosyal ve ekonomik statünüz, evraklarınız mükemmel olsa dahi konsoloslukta gerçekleştirdiğiniz mülakatta yapacağınız bir hata vize başvurusunun ret ile sonuçlanmasına sebebiyet verebilir. Amerika vize başvuru mülakatı Amerika Konsolosluğu’na girdiğiniz andan itibaren başlar. Bu sebeple sıranızın gelmesini bu bilgi ve bilinç dahilinde beklemenizi tavsiye ederim. Türkçe veya İngilizce olmak üzere iki farklı dil seçimi sunulur.
Amerika’ya gitmek için bir vize başvurusunda bulunduğunuz ve orada gündelik işlerinizin şahsınız tarafından gerçekleştirilmesi beklendiği için bizim tavsiyemiz sizi zorlamayacaksa İngilizce olacaktır. Başvuruda bulunduğunuz Amerika vize kategorisi için hazırlanması gereken tüm evraklar yanınızda hazır olmalıdır. Sorulan sorulara bu evraklara ve Amerika online vize başvuru formu DS-160’a da verdiğiniz cevaplar ile birebir uyuşuyor ve destekler şekilde olmalıdır. Net cevaplar vermeye özen gösterin. Türkiye’ye neden geri dönmeniz gerektiğini olması gerekenden ve sorulandan fazla tekrarlamayın.
Amerika Vize Başvurusunu Şahsen mi yapmak gerekir?
Amerika vize başvurusunu şahsen yapabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz ise mutlaka yetkin bir kişi veya kurum ile beraber online kısmı yönetmeniz üzerine olacaktır. Amerika vize başvurusu son adımı olan Amerika vize randevusuna her başvuru kişisi şahsen giderek mülakata katılması zorunludur.
Genellikle 80 yaşın üzerindeki başvuru kişilerinin Amerika vize başvurusu yaparken Amerika vize randevusuna katılmadan Amerika vize başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Amerika vize randevusuna katılım durumu randevu alındıktan sonra sistem üzerinde bir ibare ile belirtilmektedir. Ancak konsolosluğun herhangi bir sebeple veya sebep belirtmeksizin başvuru kişisini mülakata çağırma hakkı taraflarınca saklı tutulmaktadır.
Work and Travel Başvurusu Nasıl Yapılır?
Adaylar, başvurularını doğrudan Büyükelçiliğin sitesinde bulunan sponsorlar aracılığı ile veya Türkiye’deki yine Büyükelçiliğin sitesinde bulunan acenteler aracılığı ile yapabilir. Sponsor aracılığı ile yapılan başvurularda DS-2021 formunu sponsorlar hazırlamaktadır. Başvuru sahipleri DS-160 formunu eksiksiz doldurma yükümlülüğünü taşır. Online DS-160 (Göçmen Olmayan Vize başvuru formu) formunun yanında başvuranlar SEVIS ücreti ve Göçmen Olmayan Vize (MRV) ücretini ödemelidir.
Vize görüşmesinden en az 72 saat önce SEVIS ücreti ödenmiş olmalıdır. Ödeme Büyükelçiliğin web sitesinde yönlendirilen online sistemden yapılmalıdır.
Amerika’nın Vize İstediği / İstemediği Ülkeler
Amerika Vize Muafiyet Programına göre; Amerikan seyahat etmek isteyen 38 ülkenin vatandaşları vizeden muaftırlar. Bu ülkeler;
|
|
Amerika Konsolosluğu ve Büyükelçiliği İletişim Bilgileri
Amerika Başkonsolosluğu ve Büyükelçiliği iletişim bilgileri aşağıdadır. Amerika vizesi kategorilerinden hangisi için başvuru yaparsanız yapın, Konsolosluk ya da Elçiliğe giderek mülakata girmeniz gereklidir.
Amerika Büyükelçiliği Çalışma Saatleri
Ankara Amerika Büyükelçiliği Hafta içi Her gün Resmi Tatiller Hariç 08:30 – 17:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Amerika Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü Çalışma Saatleri
Amerika Büyükelçiliği üç farklı kategoride hizmet vermektedir.
- Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri
- Göçmen Vizeler
- Göçmen Olmayan Vizeler
1. Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri için Çalışma Saatleri:
Pazartesi ve Perşembe günleri arasında 13:30 – 16:00 saatlerinde hizmet verilmektedir.
Tel: +90 312 455 5555
Fax: +90 312 466 5684
2. Amerika Göçmen Vizeler Çalışma Saatleri:
Pazartesi ve Perşembe günleri arasında 16:00 – 17:00 saatlerinde hizmet verilmektedir.
Tel: +90 312 455 5555
Fax: +90 312 468 6103
3. Göçmen Olmayan Vizeler Çalışma Saatleri:
Pazartesi ve Cuma günleri arasında 08:30 – 17:30 saatlerinde hizmet verilmektedir.
Amerika Büyükelçiliği Pasaport Dağıtım Günleri
Amerika Vize Başvuruları sonrasında kişinin pasaport teslim birimi olarak kargo ile teslimat yolu seçilmiştir. Amerika Vizesi Başvurusu’nda bulunan her birey randevu alarak işlemlerini gerçekleştirebilmek ile sorumludur. Online Randevu İşlemleri esnasında kişiden pasaport kimlik bilgileri, Ds-160 Başvuru Formu Onay Numarası ve kurye teslimat lokasyonu seçmesi beklenir. Seçilen kurye teslimat lokasyonu ile kişinin vize sonucu olumlu ise 5 iş günü içerisinde ilgili PTT Lokasyonuna pasaportu gönderilir. Pasaport Teslimi için kişinin kimliği ile beraber PTT Şubesi’ne başvurması gerekmektedir. Bu nedenle Amerika Vizesi Başvuruları için kişinin pasaport teslimi elçilik/konsolosluk üzerinden yürütülmemektedir.
Amerika İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: İstinye Mah. Kaplıcalar Mevkii No.2 34460 İstinye, İstanbul
Web Sitesi: http://www.usvisa-info.com/
Telefon: (0212) 335 90 00 (Sadece Acil Durumlarda)
Turkiye’den: +90 (850) 390-2884 A.B.D’den: +1 (703) 520-2490
Çalışma saatleri için, https://tr.usembassy.gov/tr/embassy-consulates-tr/
Amerika Ankara Büyükelçiliği
Adres: 1480 Sokak No. 1 Çukurambar Mahallesi 06530 Çankaya, Ankara
Web Sitesi: http://www.usvisa-info.com/
Telefon: (0312) 455 55 55 (Sadece Acil Durumlarda)
Turkiye’den: +90 (850) 390-2884 A.B.D’den: +1 (703) 520-2490
Çalışma saatleri için, https://tr.usembassy.gov/tr/embassy-consulates-tr/
Amerika Vizesi için Resmi İletişin Bilgileri
Müşteri Hizmetleri Temsilcisi ile iletişime geçmek istiyorsanız, GSS İletişim sayfamızı ziyaret edebilir, ya da aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz:
- Telefon (Türkiye içinden): +90 (850) 390-2884
- Telefon (Amerika’dan): +1 (703) 520-2490
Göçmen Vize Sorularınız İçin: (Geri Dönen Yerleşik Yabancı Başvuruları, Aile Dayanaklı Göçmen Vizeler, İşveren Dayanaklı Göçmen Vizeler, Yeşil Kart Çekilişi, Amerika’da Sığınmacı Statüsüne Başvurmuş Kişilerin Aile Bireyleri için Vize (Visas 92-93), Özel Göçmen Vizeleri):Tüm göçmen vize başvuruları sadece Ankara’da işlem görmektedir. Göçmen vizesi ile ilgili sorlarınızı lütfen sadece Ankara’ya yöneltiniz.
E-mail (Ankara): Soru Formu
Göçmen Olmayan Vize Sorularınız İçin: Göçmen olmayan vize başvuruları hem Istanbul hem Ankara’da işlem görmektedir, bu nedenle lütfen sorularınızı başvuru yaptığınız veya yapmak istediğiniz yere yönlendiriniz.
E-mail (Ankara): Soru Formu
E-mail (Istanbul): Soru Formu
Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar (SSS)
Amerika Vize Kategorileri Nelerdir?
Seyahat amacı Vize Kategorisi Gerekli: Vize başvurusundan önce
Purpose of Travel | Visa Category | Required: Before applying for visa* |
Athlete, amateur or professional (competing for prize money only) | B-1 | (NA) |
Au pair (exchange visitor) | J | SEVIS |
Australian professional specialty | E-3 | DOL |
Border Crossing Card: Mexico | BCC | (NA) |
Business visitor | B-1 | (NA) |
CNMI-only transitional worker | CW-1 | (USCIS) |
Crewmember | D | (NA) |
Domestic employee or nanny – must be accompanying a foreign national employer | B-1 | (NA) |
Employee of a designated international organization or NATO | G1-G5, NATO | (NA) |
Exchange visitor | J | SEVIS |
NATO1-6 | ||
Foreign national with extraordinary ability in Sciences, Arts, Education, Business or Athletics | O | USCIS |
Free Trade Agreement (FTA) Professional: | H-1B1 – Chile | DOL |
Chile, Singapore | H-1B1 – Singapore | |
International cultural exchange visitor | Q | USCIS |
Intra-company transferee | L | USCIS |
Medical treatment, visitor for | B-2 | (NA) |
Media, journalist | I | (NA) |
NAFTA professional worker: Mexico, Canada | TN/TD | (NA) |
Performing athlete, artist, entertainer | P | USCIS |
Physician | J , H-1B | SEVIS |
Professor, scholar, teacher (exchange visitor) | J | SEVIS |
Religious worker | R | USCIS |
Specialty occupations in fields requiring highly specialized knowledge | H-1B | DOL then USCIS |
Student: academic, vocational | F, M | SEVIS |
Temporary agricultural worker | H-2A | DOL then USCIS |
Temporary worker performing other services or labor of a temporary or seasonal nature. | H-2B | DOL then USCIS |
Tourism, vacation, pleasure visitor | B-2 | (NA) |
Training in a program not primarily for employment | H-3 | USCIS |
Treaty trader/treaty investor | E | (NA) |
Transiting the United States | C | (NA) |
Victim of Criminal Activity | U | USCIS |
Victim of Human Trafficking | T | USCIS |
Nonimmigrant (V) Visa for Spouse and Children of a Lawful Permanent Resident (LPR) | V | (NA) |
Renewals in the U.S. – A, G, and NATO Visas | (NA) |
Öğrenci İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?
Gerekli Belgeleri Toplayın
Vize görüşmenizden önce aşağıdaki gerekli belgeleri toplayın ve hazırlayın:
Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat için geçerli pasaport
– Pasaportunuz , Amerika Birleşik Devletleri’nde kalış sürenizden sonra en az altı ay daha geçerli olmalıdır ( ülkeye özgü anlaşmalardan muaf tutulmadıkça).). Vizeye ihtiyacı olan her birey, pasaportunuzda listelenen aile üyeleri de dahil olmak üzere ayrı bir başvuru yapmalıdır.
-Göçmen Olmayan Vize Başvurusu, Form DS-160 onay sayfası.
-Mülakattan önce ödemeniz isteniyorsa başvuru ücreti ödeme dekontu .
-Fotoğraf – Çevrimiçi Form DS-160’ı doldururken fotoğrafınızı yükleyeceksiniz. Fotoğraf yükleme başarısız olursa, Fotoğraf Gereksinimlerinde açıklanan formatta bir adet basılı fotoğraf getirmelisiniz .
-Göçmen Olmayanlar için Uygunluk Sertifikası (F-1) Öğrenci Statüsü-Akademik ve Dil Öğrencileri için, Form I-20 veya Göçmen Olmayanlar için Uygunluk Sertifikası (M-1) Meslek Öğrencileri için Öğrenci Statüsü, Form I-20
– Okulunuz size gönderecek SEVIS veritabanına bilgilerinizi girdikten sonra bir Form I-20. Siz ve okul yetkiliniz Form I-20’yi imzalamanız gerekir. Tüm öğrenciler Öğrenci ve Değişim Ziyaretçi Sistemine (SEVIS) kayıtlı olmalıdır. Eşiniz ve/veya reşit olmayan çocuklarınız, sizinle Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamayı planlıyorlarsa, her biri ayrı bir I-20 Formu alacaklardır.
Ek Belgeler Gerekli Olabilir
Bir konsolosluk memuru, öğrenci vizesi için niteliklerinizi belirlemek için sizinle görüşecek ve aşağıdakilerin kanıtı gibi ek belgeler talep edebilir:
- Akademik hazırlığınız, örneğin:
- Katıldığınız okullardan alınan transkriptler, diplomalar, dereceler veya sertifikalar; ve
- ABD’deki okulunuzun gerektirdiği standartlaştırılmış test puanları;
- Eğitim kursunun tamamlanmasının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden ayrılma niyetiniz; ve
- Tüm eğitim, yaşam ve seyahat masraflarını nasıl ödeyeceksiniz.
Başvuracağınız ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğunun web sitesinde vize başvurusunun nasıl yapılacağına ilişkin talimatları inceleyin.
Vize Görüşmenize Katılın
Bir konsolosluk memuru, öğrenci vizesi almaya hak kazanıp kazanmadığınızı belirlemek için sizinle görüşecektir. Vize almak için ABD yasaları kapsamındaki gereksinimleri karşıladığınızı kanıtlamalısınız.
Başvuru sürecinin bir parçası olarak mürekkepsiz, dijital parmak izi taramaları alınır. Genellikle görüşmeniz sırasında alınırlar, ancak bu, konuma göre değişir.
Vize görüşmenizden sonra konsolosluk memuru, başvurunuzun daha fazla idari işlem gerektirdiğini belirleyebilir . Konsolosluk memuru, bunun gerekli olup olmadığını size bildirecektir.
Vize onaylandıktan sonra vize düzenleme ücreti (uyruğunuz için geçerliyse) ödemeniz ve pasaport ve vizenin size iade edilmesi için düzenlemeler yapmanız gerekebilir. Daha fazla bilgi edinmek için vize işlem sürelerini inceleyin.
Vize reddi alma veya uygun olmama
Amerika Vize Yenileme
Amerika Ziyaretçi vizesi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Amerika Öğrenci vizesi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Amerika vizesi sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz. İletişime geçmek için tıklayınız.
Amerika vizesi, başvuru sürecini kolaylaştırır ve başarı şansını artırır. Profesyonel destek almak, başvurunuzun eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlar. Amerika’ya seyahat etmeyi planlıyorsanız, uzman bir danışmandan yardım almayı düşünebilirsiniz.