Schengen Vizesi Başvurusu: Gerekli Belgeler Ve Adım Adım Başvuru Süreci | Koçak Vize | Hızlı Ve Güvenilir Vize Hizmetleri

Schengen Vizesi Başvurusu: Gerekli Belgeler ve Adım Adım Başvuru Süreci

Schengen Vizesi almak ilk başta zor görünebilir , ancak doğru adımlarla ve bazı net tavsiyelerle aslında oldukça basit olabilir .

Bu rehberde, vize uzmanlarımız, ihtiyaç duyacağınız belgelerden süreçteki adımlara kadar bilmeniz gereken her şeyi açıklıyor , böylece güvenle başvuruda bulunabilirsiniz . Bunu kolaylaştıralım , adım adım!

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Vizesi , Schengen yetkilileri tarafından verilen ve AB/AEA dışındaki vatandaşların 180 günlük bir süre içinde 90 güne kadar Schengen Bölgesi’ne girmelerine ve serbestçe hareket etmelerine izin veren kısa süreli bir seyahat iznidir . Bu vize genellikle turizm, iş veya diğer kısa süreli ziyaretler için verilir.

Schengen vizesi sahibi , ayrı vizelere ihtiyaç duymadan 29 Schengen ve AB üye ülkesini ziyaret edebilir . Bu ülkeler arasında Avusturya , Belçika , Hırvatistan , Çek Cumhuriyeti , Danimarka , Estonya , Finlandiya , Fransa , Almanya , Yunanistan , Macaristan , İzlanda , İtalya , Letonya , Litvanya , Lüksemburg , Malta , Hollanda , Norveç , Polonya , Portekiz , Slovakya , Slovenya , İspanya , İsveç ve İsviçre ile Bulgaristan ve Romanya yer almaktadır .

(AB) 2018/1806 sayılı Yönetmeliğin Ek I’inde listelenen ülkelerin vatandaşları ve pasaport sahipleri , Schengen üyesi ülkelerden herhangi birini ziyaret etmek için bu vizeyi almak zorundadır .

Adım Adım Schengen Vize Başvuru Süreci

adım adım schengen vize başvuru süreci

Schengen Vizesine Nasıl Başvurulur?

Schengen vizesi almanın adım adım süreci şu şekildedir:

  1. Schengen Vizesine İhtiyacınız Olup Olmadığını Kontrol Edin.
  2. İhtiyacınız Olan Vize Türünü Anlayın
  3. Başvurunuzu Nereye Göndereceğinizi Öğrenin.
  4. Schengen Vizesi Randevusu Alın.
  5. Schengen Vize Başvuru Formunu doldurun.
  6. Gerekli Belgeleri Hazırlayın.
  7. Vize Görüşmesine Katılın.
  8. Cevap Bekleyin.
  9. Pasaportunuzu Alın.

Her Schengen Ülkesi İçin Tam Vize Başvuru Rehberi

Her Schengen Ülkesi İçin Tam Vize Başvuru Rehberi

AvusturyaAlmanyaHollanda
BelçikaYunanistanNorveç
BulgaristanMacaristanPolonya
ÇekyaİzlandaPortekiz
HırvatistanİtalyaRomanya
DanimarkaLetonyaSlovakya
EstonyaLitvanyaSlovenya
FinlandiyaLihtenştaynİspanya
FransaLüksemburgİsveç
Maltaİsviçre

1. Schengen Vizesine İhtiyacınız Olup Olmadığını Kontrol Edin

Schengen Bölgesi’ne seyahat etmek için herkesin seyahat giriş iznine ihtiyacı yoktur. Vizeye ihtiyacınız olup olmadığı uyruğunuza bağlıdır.

Schengen bölgesine üye herhangi bir ülkeye seyahat ederken aşağıdaki durumlarda Schengen vizesi başvurusunda bulunmanız gerekir:

Vize Kanunu’nun 3(5) maddesine göre , bazı kişi kategorileri havaalanı transit vizesi alma zorunluluğundan muaftır .

Şüpheniz varsa, vize uzmanlarımız tarafından hazırlanmış vize sihirbazımızı kullanarak vizeye ihtiyacınız olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Ayrıca, Schengen vize başvurunuzu gönderebileceğiniz doğru elçiliği, konsolosluğu veya vize başvuru merkezini bulmanıza yardımcı olur.

2. İhtiyacınız Olan Vize Türünü Anlayın

Planınız AB/AEA/Schengen bölgesine 90 güne kadar sürecek kısa bir seyahat içeriyorsa, ister turizm, ister arkadaş ve aile ziyareti, ister iş amaçlı olsun, kısa süreli vize (genellikle C tipi veya Schengen Vizesi olarak bilinir) başvurusunda bulunmalısınız.

Başvuru sürecinde ziyaretinizin amacını belirtmeniz önemlidir, çünkü Schengen vizeleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli seyahat amaçları için verilmektedir:

Turizm ve Eğlence

AB/Schengen Bölgesini ziyaret etmenizin temel nedeni eğlence, dinlenme veya kültürel keşif ise Turizm ve Eğlence bölümünü seçmelisiniz . İşte turizm amaçlı kısa süreli vize başvurusunda bulunmaya uygun olabileceğiniz bazı yaygın senaryolar:

Gezi ve Tur : Schengen Bölgesi’ndeki şehirleri, kırsal alanları, doğal güzellikleri, simge yapıları ve kültürel alanları boş zamanlarınızda ve eğlence amaçlı gezmeyi planlıyorsanız.

Etkinliklere veya Festivallere Katılma : Eğer festivallere, konserlere veya diğer kültürel etkinliklere seyirci olarak katılıyorsanız. Bu etkinliklerde performans sergiliyorsanız, Kültürel/Spor/Dini Etkinlikler’i seçmeniz gerektiğini unutmayın .

Dinlenme ve Eğlence : Schengen Bölgesi’nde spa merkezleri, plaj tatilleri veya eğlenceli sporlar gibi aktivitelere odaklanan tatiller için.

Mutfağı ve Yemek Yeme Deneyimi : Yerel mutfağı deneyimlemek, bölgesel restoranlarda yemek yemek ve mutfak geleneklerini keşfetmekle ilgileniyorsanız.

Alışveriş ve Hediyelik Eşyalar : Konaklamaları sırasında hediyelik eşya, yöresel ürünler veya lüks ürünler satın almayı planlayan ziyaretçiler için.

Aile ve Arkadaşları Ziyaret Etmek

AB/Schengen Bölgesine seyahatinizin temel amacı bölgede yaşayan aile veya arkadaşlarınızla vakit geçirmekse Aile ve Arkadaş Ziyareti seçeneğini seçin .

Ziyaretçi vizesi için tipik senaryolardan bazıları şunlardır:

Aile Ziyareti : Schengen Bölgesi’nde ikamet eden ebeveynler, eşler, kardeşler veya kuzenler gibi akrabaları ziyaret etmeyi planlayanlar için. Çoğu durumda, ev sahibinizden bir davet mektubu gerekebilir.

Arkadaş Ziyareti : Schengen ülkelerinde ikamet eden arkadaşlarını ziyaret etmeyi planlayan kişiler için.

İş Seyahati/Ticari

Seyahat amacınız şu ise Business seçeneğini seçmelisiniz :

  1. İş Toplantılarına veya Konferanslara Katılma: İş faaliyetlerinizle ilgili toplantılara, konferanslara, ticaret fuarlarına veya müzakerelere katılmanız gerekiyorsa.
  2. İş Fırsatlarını Araştırmak: Schengen Bölgesi’ndeki potansiyel iş fırsatlarını, ortaklıkları veya yatırımları araştırıyorsanız.
  3. Sözleşme Müzakeresi: AB/Schengen ülkelerindeki iş ortaklarınız, müşterileriniz veya tedarikçilerinizle sözleşme, anlaşma veya anlaşmaları müzakere etmeniz gerekiyorsa.
  4. Eğitim veya Çalıştaylara Katılma: İşle ilgili eğitim oturumlarına, çalıştaylara veya seminerlere katılmanız gerekiyorsa.
  5. Şube veya Müşterileri Ziyaret Etmek: Şirketinizin Avrupa’da şubeleri, müşterileri veya paydaşları varsa, bunları iş amaçlı ziyaret etmeniz gerekir.
  6. Sergilere veya Ticaret Fuarlarına Katılım: Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanıtmak için sergilere, ticaret fuarlarına veya tanıtım etkinliklerine katılıyorsanız.
  7. İşle İlgili Faaliyetlere Katılma: Saha ziyaretleri, ürün tanıtımları veya ürün lansmanları gibi diğer iş ile ilgili faaliyetlere katılmanız gerekiyorsa.
Lütfen bunun bir çalışma vizesi olmadığını ve Schengen ülkeleri içerisinde çalışmaya izin vermediğini unutmayın.

Kültürel, Sportif veya Dini Etkinlikler

Schengen Bölgesi’nde bir festivale, spor etkinliğine veya dini toplantıya katılıyorsanız Kültürel, Spor veya Dini Etkinlikler’i seçin . (Bu etkinliklere sanatçı veya sporcu olarak aktif olarak katılıyorsanız, bu özel vize kategorisi gereklidir.)

Kısa Dönemli Eğitim Programları veya Dil Kursları

Avrupa’daki bir eğitim kurumu, üniversite veya dil okulunda 90 günden az sürecek bir eğitim programına kabul edildiyseniz Kısa Dönemli Eğitim Programlarını seçin .

Tıbbi Tedavi

Ülkenizde sunulmayan tıbbi tedaviyi almak için özellikle Avrupa’ya seyahat ediyorsanız Tıbbi Tedavi’yi seçin .

Resmi Ziyaretler

Diplomatik toplantılar, istişareler veya resmi törenler gibi hükümet veya resmi angajmanlara katılmak için seyahat ediyorsanız Resmi Ziyaretler’i seçin .

Gazetecilik ve Muhabirlik

Uluslararası etkinlikleri takip etmek, basın toplantılarına katılmak veya medya ile ilgili diğer sorumlulukları yerine getirmek için Schengen Bölgesi’ne seyahat eden bir gazeteci veya medya profesyoneliyseniz Gazetecilik ve Muhabirlik bölümünü seçin .

Diğer

Seyahat amacınız listelenen kategorilerden hiçbirine girmiyorsa Diğer’i seçin . Başvuru formunda ziyaretinizin niteliği hakkında daha fazla ayrıntı vermeniz gerekecektir. Kısa süreli ziyaretler dışındaki bir amaçla Schengen bölgesine seyahat ediyorsanız veya 90 günden fazla kalmayı planlıyorsanız, D tipi vize veya Ulusal vize olarak da adlandırılan uzun süreli vizeye ihtiyacınız olacak .

 Schengen vize türleri, süresi ve geçerliliği hakkında ihtiyacınız olan tüm detaylara ulaşın.

schengen vizesi

3. Vize Başvurunuzu Nereye Göndereceğinizi Öğrenin

Schengen vizesi başvurusunda bulunurken, Vize Kanunu düzenlemelerine göre başvurunuzu aşağıdaki yerlerden birinde yapmanız gerekmektedir:

  • Ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin büyükelçiliği veya konsolosluğu .
  • Vize başvurularınızı yürütmek üzere hedef ülkenizin büyükelçiliği tarafından yetkilendirilmiş vize merkezi .
  • Vize başvurularınızı kendi adına işleme yetkisi verilen diğer bir Schengen ülkesinin elçiliği veya konsolosluğu .

Vize başvurunuzu nereye yapmanız gerektiği, hangi Schengen ülkesini (veya ülkelerini) ziyaret etmeyi planladığınıza bağlıdır.

Bir Schengen Ülkesini Ziyaret Ediyorsanız

Seyahatiniz sırasında yalnızca bir Schengen ülkesini ziyaret etmeyi planlıyorsanız, nereye başvuracağınız oldukça basittir: Ziyaret etmeyi planladığınız ülkenin vizesine başvurmalısınız. Örneğin, yalnızca Almanya’ya gidiyorsanız, Alman Schengen vizesine başvurun. Ancak seyahatiniz birden fazla Schengen ülkesini içeriyorsa durum biraz daha karmaşık hale geliyor.

Birden Fazla Schengen Ülkesini Ziyaret Ediyorsanız

Seyahatiniz birden fazla Schengen ülkesini kapsıyorsa, vize başvurunuzu nereye yapacağınızı belirlemek için şu yönergeleri izleyin:

Ana varış noktası. En çok zaman geçireceğiniz ülkeden vize başvurusunda bulunmalısınız. Örneğin, Fransa’da bir hafta ve İtalya’da iki gün geçirmeyi planlıyorsanız, Fransız vizesi başvurusunda bulunun.

Giriş noktası. Çeşitli Schengen ülkelerinde eşit miktarda zaman geçiriyorsanız, Schengen bölgesine ilk gireceğiniz ülkeden vize başvurusunda bulunmalısınız.

Birincil varış noktanızı veya ilk giriş noktanızı belirleyerek vize başvurunuzu doğru yere yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

Schengen ülkelerinin her konsolosluğunun ve büyükelçiliğinin iletişim bilgilerini (adres, çalışma saatleri) resmi web sitelerinden bulabilirsiniz.

Yaşadığım Ülkede Belirli Bir Schengen Ülkesinin Büyükelçiliği veya Konsolosluğu Yoksa Ne Yapmalıyım?

Böyle bir durumda, büyük olasılıkla, ziyaret etmek istediğiniz Schengen ülkesi adına vize başvurularını ele alan başka bir Schengen ülkesinin elçiliğine veya konsolosluğuna başvurunuzu yapmanız gerekecektir.

İkamet Etmediğim Bir Ülkede Başvuruda Bulunabilir Miyim?

Evet, ikamet etmediğiniz bir ülkede Schengen vizesine başvurabilirsiniz; ancak bu genellikle daha zordur ve bunu yapmak için güçlü sebepler gerekir. Bunun bir nedeni, ikamet ettiğiniz ülkede ziyaret etmek istediğiniz Schengen Devleti’nin temsil edilmemesi olabilir, bu nedenle komşu bir ülkeye seyahat etmek zorundasınız. Ancak durum böyle değilse, o ülkedeki yasal statünüzü kanıtlamalı ve neden kendi ülkeniz yerine oraya başvuruda bulunduğunuzu açıklamalısınız.

Yanlış Ülkenin Büyükelçiliğine/Konsolosluğuna Başvurursam Ne Olur?

Schengen vizesi için yanlış ülkenin büyükelçiliğine veya konsolosluğuna başvurursanız, birkaç olası sonuç ortaya çıkabilir: Başvurunuz reddedilebilir. Elçilik veya konsolosluk sizi yönlendirecektir. Hatayı size bildirecekler ve başvurunuzu nereye göndermeniz gerektiği konusunda size rehberlik edeceklerdir. Ancak vize başvurunuzu yaparken olası komplikasyonları ve maddi kayıpları önlemek için vize başvurunuzu yapacağınız yeri dikkatlice araştırmanız ve seçmeniz önemlidir, çünkü ücretler genellikle iade edilmez.

İşlem Süresine Göre Büyükelçilik veya Konsolosluk Seçebilir miyim?

Başvurunuzu ana varış noktanızın veya en çok zaman geçireceğiniz ülkenin elçiliğine veya konsolosluğuna yapmanız önemlidir. İşlem süreleri değişebilse de, bu, konumu seçerken tek kriter olmamalıdır.

Başvuru Merkezine Gitmek Yerine Online Başvuru Yapabilir Miyim?

Şu anda Schengen vizesine tamamen çevrimiçi olarak başvuramazsınız . Çoğu durumda başvuru formunu doldurabilir ve çevrimiçi olarak bir görüşme randevusu planlayabilirsiniz.

Bazen belgelerin elektronik kopyalarını çevrimiçi olarak bile ekleyebilirsiniz. Ancak, Vize Kanunu’nun 35 ve 36. Maddeleri uyarınca, vize görüşmenizin yapıldığı tarihte, başvurunuzu sunmak için yine de şahsen bir elçilik/konsolosluk veya vize başvuru merkezinde bulunmanız gerekir.

  • Pasaportunuz (başvurunuz başarılı olursa vizenizin ekleneceği yer),
  • diğer destekleyici belgeler ve
  • Biyometrik bilgilerinizi (parmak izlerinizi) verin.
Kurallar, yurtdışındaki belirli Schengen elçiliğine veya konsolosluğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Vize başvurunuzdan sorumlu ilgili makamla her zaman iletişime geçtiğinizden emin olun.

4. Schengen Vizesi Randevusu Planlayın

Schengen vizesi için nereye başvuracağınızı öğrendikten sonraki adım randevu almaktır. Genellikle bunu elçilik, konsolosluk veya vize başvuru merkezinin web sitesi üzerinden çevrimiçi olarak yapabilirsiniz. Bazı elçilikler, resmi web sitelerinde yapılmadığı sürece randevu kabul etmeyecektir.

Mevcut yerler AB/Schengen elçiliğine/konsolosluğuna ve yılın zamanına (örneğin yaz veya tatillerden önce daha fazla talep olacaktır) bağlıdır.

Schengen Vizesi Randevusu Almak İçin En İyi Zaman Ne Zaman?

  • Schengen vizesi başvurusunu, planladığınız seyahate başlamadan en erken altı ay önce yapabilirsiniz .
  • Schengen vizesi başvurusunu en geç seyahat etmeyi planladığınız tarihten 15 iş günü önce yapabilirsiniz .
  • Vize başvurusunda bulunmak için önerilen zaman, seyahatinizden en az üç hafta öncedir.
Deneyimlerimize dayanarak, seyahatinizi planlamanızdan en az üç hafta önce randevu müsaitliği hakkında bilgi almanızı önemle tavsiye ederiz.

5. Schengen Vize Başvuru Formunu Doldurun

Vize başvuru formunuzu genellikle çevrimiçi olarak doldurabilirsiniz.

Schengen vize başvuru formu, hangi ülkenin vizesine başvurursanız başvurun aynı formata sahiptir, ancak doldurma yöntemi farklı olabilir. Şunları yapmanız gerekebilir:

İşlem sırasında herhangi bir düzensizlikle karşılaşmamak için Schengen vize başvuru formunun nasıl doldurulacağına dair talimatları okuduğunuzdan emin olun . Bu şekilde başvuru formunu doğru bir şekilde doldurabilirsiniz.

Eğer reşit değilseniz, anne ve babanızın yazılı muvafakatini sunması ve başvuru formunun ilgili bölümüne imzalaması gerekmektedir.

6. Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeleri Hazırlayın

Schengen vizesi başvurusunda bulunmak için, standart bir sürecin parçası olarak belirli belgeler sunmanız gerekir. Bu gereksinimler, Schengen Bölgesi’ndeki varış noktanız ne olursa olsun, genellikle Schengen üyesi ülkeler arasında tutarlıdır.

Schengen vizesine başvurmak için aşağıdaki belgeleri sunmanız gerekmektedir:

  • Vize Başvuru Formu. Schengen Vize başvuru formunu doldurmanız ve imzalamanız gerekmektedir .
  • Son Pasaport Boyutunda Fotoğraflar. Vize fotoğraf gerekliliklerini karşılayan, son üç ay içinde çekilmiş iki fotoğraf 
  • Geçerli Pasaport.  Pasaportunuz:
    • 10 yaşından büyük olmamak.
    • Schengen bölgesinden ayrılışınızdan itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır.
    • Vize damgası için iki adet boş sayfanız olsun.
    • Daha önce Schengen vizesi almış pasaportlarınız varsa kopyalarını ekleyin.
  • Schengen Sağlık Sigortası Sertifikası .  Hastalık, kaza veya geri gönderme gibi acil durumlar için en az 30.000 € teminatlı, tüm Schengen Bölgesini kapsayan seyahat sağlık sigortanızın kanıtını göstermelisiniz
  • Konaklama Kanıtı . Seyahatiniz boyunca nerede kalacağınızı gösteren belgeleri sunmanız gerekecektir. Bu, aşağıdakilerden biri olabilir:
  • Gidiş-Dönüş Seyahat Programı . Schengen Bölgesine giriş ve çıkışınızı gösteren uçuş numaraları ve tarihlerini içeren gidiş-dönüş rezervasyonunuzu veya seyahat programınızı sağlayın.

    Uçuş güzergahları ve otel rezervasyonlarının yanı sıra e-posta yoluyla danışmanlık hizmeti de sunan Visa Reservation gibi vize danışmanlık hizmetlerinden yararlanarak rezervasyon yaptırabilirsiniz .

  • Finansal Varlıkların Kanıtı . Schengen bölgesinde kaldığınız süre boyunca kendinizi finansal olarak destekleyecek yeterli paraya sahip olduğunuzun kanıtı. Bu aşağıdakilerden biri olabilir:
    • Banka hesap özeti – hesabınızda seyahat için yeterli para olduğunu gösterir. Hesap özeti 3 aydan eski olmamalıdır.
    • Sponsorluk Mektubu – Schengen seyahatinizi finansal olarak destekleyeceğini teyit eden başka bir kişi tarafından. Bu mektubun geçerli olabilmesi için, sponsorun üç aydan eski olmayan bir banka ekstresi ile birlikte olması gerekir.
    • Banka hesap özetiniz ve sponsorluk mektubunuzun birleşimi.
  • Ödenmiş Vize Ücretinin Belgesi .

adım adım schengen vize başvrusu sürecü

Vize Türüne Göre İstenen Ek Belgeler

Genel gerekliliklere ek olarak, her vize türü seyahatinizin amacına göre ek belgeler gerektirir. Aşağıda her Schengen vizesi türü için gereken özel belgeler yer almaktadır.

Turistik

Turist vizesi başvurusunda bulunuyorsanız, aşağıdaki ek belgeleri de sunmanız gerekmektedir:

  • Ayrıntılı Seyahat Programı : Seyahat planlarınızın günlük dökümü, gidilecek yerler, aktiviteler ve görülecek yerler.

Arkadaşlarınızı veya Akrabalarınızı Ziyaret Etmek

Arkadaşlarınızı veya akrabalarınızı ziyaret etmek için Schengen vizesine başvuruyorsanız, aşağıdaki ek belgeleri de sunmanız gerekir:

Davetiye Mektubu : Schengen Bölgesinde ikamet eden arkadaşınızdan veya akrabanızdan, ilişkinizi, ziyaret amacınızı ve kalış sürenizi belirten bir mektup.

İlişki Kanıtı : Ziyaret ettiğiniz kişiyle ilişkinizi kanıtlayan doğum belgesi, evlilik cüzdanı veya fotoğraf gibi belgeler.

Ev Sahibinin Pasaportu veya Oturma İzni : Ev sahibinizin Schengen Bölgesindeki kimlik belgesi, pasaportu veya oturma izninin bir kopyası.

İş seyahati/Ticari

Ticari vize başvurusunda bulunanlardan aşağıdaki ek belgeler istenmektedir:

  • Ev Sahibi Şirketten Davetiye Mektubu : Schengen bölgesinde ziyaret edeceğiniz şirketten, seyahatinizin amacını, iş ilişkisinin niteliğini ve kalış sürenizi belirten bir mektup. Mektupta aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır:

*Kişisel bilgileriniz.

*Seyahat verileri.

*Şirketinizin bilgileri.

*Ziyaretin amacı.

*Finansal giderleri karşılamaktan sorumlu olan kişi veya şirket.

*İş toplantılarınızın detaylı programı.

  • Çalışma Belgesi : İş sözleşmeniz ve işvereninizden seyahat izninizi aldığınıza dair yazı.
  • Ticari İlişkinin Kanıtı : Şirketiniz ile ev sahibi şirket arasındaki önceki ticari ilişkileri gösteren belgeler. Ticaret fuarı belgeleri. Bir ticaret fuarına katılıyorsanız lütfen aşağıdakileri sağlayın: Bir fuar bileti. Bir katılımcıdan gelen davet mektubu .

Tranzit

Schengen Transit Vizesi başvurusunda bulunuyorsanız, aşağıdaki ek belgelere ihtiyaç duyulmaktadır:

  • Uçuş Programı : Schengen Bölgesine kısa bir süre içerisinde giriş ve çıkışınızı gösteren onaylı uçuş rezervasyonları da dahil olmak üzere devam eden seyahatinizin kanıtı.
  • Son Varış Noktası İçin Vize : Gerekiyorsa, Schengen Bölgesi’nden transit geçerek seyahat edeceğiniz ülkenin geçerli vizesi.
  • Konaklama Kanıtı (varsa) : Aktarmalı uçuşunuz bir gece konaklamayı gerektiriyorsa, otel rezervasyonunuzu veya diğer konaklama kanıtlarını sunun.

Kısa Dönemli Eğitim Programları veya Dil Kursları

Öğrenim amaçlı Schengen vizesine başvurulması halinde aşağıdaki ek belgelere ihtiyaç duyulmaktadır:

  • Kayıt Belgesi : Okulunuzdan veya üniversitenizden, bir eğitim programına kayıtlı olduğunuzu teyit eden bir mektup.
  • Finansal Varlıkların Kanıtı : Öğrenim ücretlerinizi ve yaşam masraflarınızı karşılayabilecek maddi kaynaklara sahip olduğunuzu kanıtlayan banka ekstreleri, burslar veya sponsorluk mektupları.
  • İtiraz Yok Mektubu : Eğer öğrenci değişim programındaysanız, kendi üniversitenizden yurtdışında eğitim görmenize herhangi bir itirazınız olmadığını belirten bir mektup almanız gerekir.

Kültürel, Sportif veya Dini Etkinlikler

Schengen Bölgesi’nde kültürel, sportif veya dini bir etkinliğe katılmak için başvuruda bulunuyorsanız, aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacak:

  • Davetiye Mektubu : Etkinlik organizatöründen veya ev sahibinden, seyahatinizin amacını, etkinlik tarihlerini ve sizin rolünüzü (örneğin katılımcı, sanatçı veya seyirci olarak) ayrıntılı olarak açıklayan bir mektup.
  • Etkinlik Programı : Mekanlar ve aktiviteler de dahil olmak üzere etkinliğin resmi programı veya güzergahı.
  • Katılım Belgesi : Etkinliğe katılımınızı kanıtlayan kayıt formları, sözleşmeler veya katılım onayı gibi belgeler.

İstihdam ve Statüye Özel Gereksinimler

Genel belgelerin yanı sıra bazı başvuru sahiplerinden istihdam veya mali durumlarına göre de belge sunmaları istenmektedir.

Çalışanlar İçin

Çalışanların ayrıca aşağıdaki belgeleri de sağlamaları gerekmektedir:

  • İş Sözleşmesi . Son 6 aya ait banka ekstresi .
  • İşvereninizden izin alın .
  • Maaşınızdan kesilen Gelir Vergisi Beyannamesi (GVK) veya Gelir Vergisi Belgesi .

Serbest Meslek Sahipleri İçin Başvurular

Serbest meslek sahiplerinin ayrıca aşağıdaki belgeleri de sunmaları gerekmektedir:

  • İşletme Ruhsatı Fotokopisi.
  • Son 6 aylık şirket banka ekstresi.
  • Gelir Vergisi Beyannamesi (GVK) .

Öğrenciler İçin

Öğrencilerin ayrıca aşağıdaki belgeleri de eklemeleri gerekmektedir:

  • Okulunuzdan veya üniversitenizden kayıt belgesi.
  • Eğitim kurumunuzdan İtiraz Yok Mektubu .

Kısa Dönemli Eğitim ve Dil Kursları için Schengen Vizesi

Emekliler İçin

Emeklilerin ayrıca aşağıdaki belgeyi de ibraz etmeleri gerekmektedir:

  • Son 6 aya ait Emeklilik Hesap Özetleri .

AB Vatandaşlarıyla Evli İşsiz Başvuru Sahipleri İçin

İşsizseniz ancak bir AB vatandaşıyla evliyseniz, şu belgeleri sunmalısınız:

  • Eşinin işvereninden alınmış, şirketteki pozisyonunu ve işe başlama tarihini belirten, üç aydan eski olmayan işe giriş bildirgesi
  • Resmi Evlilik Cüzdanı
  • Eşinizin Geçerli Pasaportu .

Küçük Başvuru Sahipleri İçin Belgeler

Küçüklerin aşağıdaki ek belgeleri sunması gerekmektedir:

  • Küçük çocuğun doğum belgesi .
  • Her iki ebeveynin imzaladığı vize başvuru formu .
  • Varsa, ebeveynlerden birinin tam velayete sahip olduğunu kanıtlayan aile mahkemesi kararı .
  • Her iki ebeveynin kimlik veya pasaportlarının onaylı kopyaları .
  • Çocuğunuz tek başına seyahat ediyorsa, her iki ebeveynin/vasinin imzaladığı ebeveyn izni .
Bazı ülkelerin ek belgeler talep edebileceğini unutmayın. Bu nedenle, talimat almak için ilgili Schengen Üye ülkesinin elçiliğine başvurmanız önerilir.

Başkası Benim Adıma Belgelerimi Gönderebilir mi?

Biyometrik verilerinizi sunmanız gerektiğinden, vize randevunuzun olduğu gün belgelerinizi kendiniz sunmanız zorunludur. Ancak, acil bir durumda, elçiliği veya vize merkezini fiziksel olarak ziyaret edemezsiniz; daha önce bir Schengen vizesi başvurusu için parmak izlerinizi vermiş olmanız koşuluyla, sizin adınıza başvuruda bulunması için başka birini yetkilendirebilirsiniz. Bu durumda, sizin tarafınızdan imzalanmış yazılı bir yetki belgesi hazırlamanız veya vekaletname vermeniz gerekir, böylece o kişi sizin adınıza belgeleri sunmaya resmi olarak izin verilir. Vize başvurunuzu noter tasdik ettirmeniz gerekebileceğini lütfen unutmayın.

Orijinal Belgeleri Göndermem Gerekiyor mu?

Çoğu Schengen elçiliği belgelerin orijinal kopyalarını ister. Pasaportunuz için, orijinal seyahat belgenizi bir fotokopiyle birlikte sunmalısınız, bazı elçilikler ayrıca diğer belgelerin (evlilik cüzdanı, aile cüzdanı vb.) onaylı kopyalarını da isteyebilir.

Biyometrik Bilgilerimi Göndermem Gerekiyor mu?

Evet, vize görüşmenizin yapılacağı gün elçilik/konsolosluk/vize merkezinde parmak izlerinizi teslim etmelisiniz. On adet dijital parmak izi gerekecektir (eğer varsa) ve VIS’te (Schengen Vize Bilgi Sistemi) saklanacaktır. Ancak, biyometrik bilgilerinizi yalnızca ilk vize başvurunuzsa veya parmak izlerinizi son teslim etmenizin üzerinden beş yıl geçtiyse teslim etmelisiniz.

Not: 12 yaş altı çocukların biyometrik bilgilerini sunmalarına gerek yoktur.

Belgelerimi Zımbalayabilir miyim?

Schengen vizesi için başvurduğunuz elçilik veya konsolosluk belgelerinizi zımbalamanızdan özellikle bahsetmiyorsa lütfen bunu yapmayın. Ek belgeleri ayırmak veya yapıştırmak için ataç kullanabilirsiniz ancak özel olarak talep edilmediği sürece zımbalamayın veya yapıştırmayın.

Bir Belgeyi Unutursam Schengen Vizem Reddedilir Mi?

Seyahat sigortası sertifikası veya fotoğraflı kimlik gibi önemli belgeleri unutursanız, vizeniz derhal reddedilebilir. Ancak bazı elçilikler ve vize merkezleri vizenizi reddetmeden başvurunuzu eksiksiz belgelerle tekrar göndermenizi isteyebilir – bu elçiliğe ve unuttuğunuz belgeye bağlıdır.

Vize Başvurum Reddedilirse Elçilik Belgelerimi İade Edecek Mi?

Bazı elçilikler vize başvurunuz reddedilirse pasaportunuzu ve gönderdiğiniz diğer belgeleri iade edecektir. Diğer elçilikler yalnızca pasaportunuzu iade edebilir ancak diğer belgeleri iade etmeyebilir. Her iki durumda da, Schengen vizesine yeniden başvurmak istiyorsanız, gerekli belgeleri en baştan bir araya getirmeniz gerekir, çünkü gönderdiğiniz belgeler artık geçerli olmayacaktır (örneğin, banka ekstreleriniz, seyahat sigorta sertifikanız, vb.).

Evrakları Büyükelçiliğe/Konsolosluğa bizzat mı teslim etmem gerekiyor?

Evet. Vize başvurusunda bulunurken, büyükelçilik/konsoloslukta randevu aldıktan sonra gerekli belgeleri bizzat teslim etmeniz gerektiğini aklınızda bulundurmalısınız.

8. Schengen Vizesi Görüşmesine Katılın

Başvuru formu çevrimiçi olarak doldurulabilse de, biyometrik bilgilerinizi (fotoğraf ve parmak izleri) de vermeniz gerektiğinden başvurunuzu şahsen yapmanız gerekir. Bu nedenle, planlanan randevu gününüzde zamanında gelin ve gerekli tüm belgeleri getirin.

Planlanan seyahat ve diğer seyahat detayları hakkında sorular sorulacağı ve kişisel sorular (işiniz, aileniz vb. hakkında) sorulacağı kısa bir görüşme olabilir . Cevaplarınızın kesin ve doğru olduğundan ve başvuru formundaki bilgilerle ve diğer belgelerle uyumlu olduğundan emin olun.

Vize Randevuma Birini Yanımda Getirebilir Miyim?

Vize randevunuza yanınızda birini getirmeniz mümkün olsa da, genellikle yalnızca vize başvurusunda bulunan kişinin vize başvuru alanına girmesine izin verildiğini anlamak önemlidir. Ancak bu kuralın istisnaları da vardır. Küçüklerin (17 yaş ve altı) kendilerine bir ebeveynin eşlik etmesine izin verilir. Ayrıca, özel ihtiyaçları veya engelliliği bulunan yetişkin vize başvuru sahiplerine randevuları sırasında bir kişinin eşlik etmesine izin verilmektedir ve 80 yaş ve üzeri yaşlı vize başvuru sahiplerine de randevuları sırasında bir kişi eşlik edebilmektedir.

Vize Ücretinin Ödenmesi

Schengen vizesi başvurusunda bulunurken iade edilmeyen bir idari ücret ödemeniz gerekir. Ödeme yöntemi, ilgili elçiliğe veya vize başvuru merkezine bağlıdır.

Schengen vizesi için başvuru ücreti 90 EUR’dur , ancak belirli kategoriler, koşullarına bağlı olarak indirimli ücretler veya ödeme muafiyeti için uygun olabilir.

Örneğin, altı ila on iki yaş arasındaki çocuklar 40 EUR ödemek zorunda kalacakken, altı yaşından küçük çocuklar ödemeden tamamen muaftır.

Vize ücretleri tüm üye ülkelerde aynıdır.

8. Başvuru Sonucunu Bekleyin

Schengen vizesi başvurusunun işleme alınması genellikle 15 gün sürer . Ancak, konsolosluğun ek belgeler talep etmesi, özellikle tatillerden önce çok sayıda başvuru olması veya başka nedenlerden dolayı sürecin gecikmesi durumunda bu süre 45 güne kadar uzayabilir.

İşte bu yüzden başvurunuzu çok önceden yapmanız önemli!

Schengen Vize Başvurunuzu Takip Etme

Çoğu Schengen vizesi vize başvuru merkezi (VAC) aracılığıyla gönderildiğinden, başvurunuzun durumunu genellikle VAC’nin web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Başvurunuzun durumunu görmek için, vize referans numaranızı (genellikle başvuru ücreti fişinde bulunur) ve soyadınızı girmeniz yeterlidir. Schengen elçiliği veya konsolosluğu aracılığıyla başvuruda bulunduysanız başvurunuzu takip etmeniz mümkün olmayabilir.

Vize Kararı Almak

Vizeniz onaylandığı takdirde Schengen vizeniz pasaportunuza işlenecek ve vize etiketinde belirtilen tarihler içerisinde Schengen Bölgesine seyahat edebileceksiniz.

Vizeniz reddedilirse, reddedilme nedeni karar mektubunda belirtilecektir. Vize için yeniden başvuruda bulunabilir veya karara itiraz etmeyi deneyebilirsiniz. Bir karara itiraz edip edemeyeceğiniz (ve nasıl itiraz edebileceğiniz) de vize karar mektubunda belirtilecektir.

9. Pasaportunuzu Alın

Schengen vize başvurunuz işleme alındıktan sonra pasaportunuzu elçilikten, konsolosluktan veya vize başvuru merkezinden teslim almalısınız. Pasaportunuzu belirlenen teslim alma noktalarından şahsen teslim alabilir veya bir kurye hizmeti aracılığıyla size posta yoluyla gönderilebilir (eğer bu bir seçenekse).

İkinci durumda vize başvurusu sırasında hizmet bedelini ödemeniz gerekecektir.

Schengen Bölgesine Seyahat

Vizeniz verildikten sonra, pasaportunuzda belirtilen tarihler içerisinde Schengen Bölgesine girebilirsiniz. Schengen Bölgesine giren AB vatandaşı olmayan biri olarak, yanınızda aşağıdaki belgeler bulunmalıdır.

  • Geçerli pasaportunuz (planlanan kalış sürenizden itibaren en az 3 ay geçerliliği olan)
  • Pasaportunuza iliştirilmiş Schengen vizesi
  • Seyahat güzergahı (uçak rezervasyonları ve diğer planlanan aktiviteler dahil)
  • Seyahat sağlık sigortası kanıtı (Schengen Bölgesi genelinde en az 30.000 € teminatlı)
  • Schengen Bölgesi’ndeki kalışınızı karşılayacak yeterli maddi kaynağın kanıtı (örneğin banka ekstreleri, kredi kartları, sponsor mektubu, vb.)
  • Konaklama kanıtı (otel rezervasyonları, kira sözleşmeleri veya davet mektubu)
  • Arkadaşınızdan, aile üyenizden veya kuruluştan davet mektubu, kısa süreli bir eğitim kursuna kabul mektubu, Schengen Bölgesi’nde yürütmeyi planladığınız işin kanıtı, kültürel bir etkinliğe katılacağınızın kanıtı vb. gibi diğer ilgili belgeler.

SSS Sık Sorulan Sorular

Başkası Benim Adıma Başvuruda Bulunabilir mi?

Evet, başka biri sizin adınıza başvuruda bulunabilir, ancak bunun için onlara yetki vermeniz ve biyometrik verilerinizi göndermeniz gerekmemesi gerekir.

Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Alınır?

Schengen vizesi için işlem süresi genellikle başvuru tarihinizden itibaren 15 takvim gününe kadar sürer . Ancak, kesin süre aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir:

Başvurunuzu yaptığınız büyükelçilik veya konsolosluk.

Yılın zamanı ( Yoğun seyahat sezonlarında gecikmeler yaşanabilir).

Ek belge veya mülakat gerekip gerekmediği.

Bazı durumlarda işlem süresi 30 güne , nadir durumlarda ise daha fazla belgeye ihtiyaç duyulması halinde 60 güne kadar uzayabilmektedir.

Uzmanlarımız, olası gecikmeleri göz önünde bulundurarak, planladığınız seyahatinizden en az 3 ay önce Schengen vizenize başvurmanızı öneriyor.

Schengen Vize Randevusunu Online Alabilir Miyim?

Hayır, genellikle Schengen vizesi için çevrimiçi başvuruda bulunamazsınız. Ancak, birçok Schengen ülkesinin başvuru formunu doldurabileceğiniz ve vize randevunuzu planlayabileceğiniz belirlenmiş bir çevrimiçi platformu vardır. Bu çevrimiçi başvuru süreci değişiklik gösterebilir, bu nedenle talimatlar için ziyaret etmeyi planladığınız Schengen ülkesinin belirli konsolosluk veya elçilik web sitesini kontrol edin. Çevrimiçi başvuruyu tamamladıktan sonra, yine de basılı başvuru formunu gerekli belgelerle birlikte ziyaret etmek istediğiniz Schengen ülkesinin ilgili elçiliğine veya konsolosluğuna teslim etmeniz gerekir. Bunu şahsen yapmalısınız çünkü randevu gününüzde biyometrik bilgilerinizi (vize fotoğrafı ve parmak izleri) de teslim etmeniz gerekecektir.

Schengen Vizem Reddedilirse Biyometrik Bilgilerimi Tekrar Göndermem Gerekir mi?

Genellikle, ilk vize başvurunuz reddedilirse ve yeni bir vizeye başvuruyorsanız parmak izlerinizi tekrar göndermeniz gerekir. Bu, biyometrik verilerinizi göndermek için vize merkezini veya elçiliği ziyaret etmeniz gerektiği anlamına gelir.

Pasaportumun Süresi İki Ay İçerisinde Dolacaksa Schengen Vizesine Başvurabilir Miyim?

Genel bir kural olarak, bu mümkün değildir. Pasaportunuzun Schengen Devleti’nden planladığınız dönüşünüzden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli bir son kullanma tarihi olmalıdır. Ancak, Konsolosluk belirli acil durumlarda bu gerekliliğe istisnalar getirebilir.

Diğer Bilgiler:

Yasal Uyarı

Vizelerle İlgili Topluluk Kuralları: Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 13 Temmuz 2009 tarihli ve 810/2009 sayılı Vize Topluluk Kodu’nu (Vize Kodu) kuran Tüzüğü . Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 20 Haziran 2019 tarihli ve (AB) 2019/1155 sayılı, Vizelere İlişkin Topluluk Kanunu’nu (Vize Kanunu) oluşturan (EC) No 810/2009 sayılı Tüzüğü değiştiren Tüzüğü .

Veri Koruma

ABD’de Schengen vizesi başvuru sürecinde verdiğiniz kişisel verileriniz , Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) olarak da bilinen (AB) 2016/679 sayılı Tüzüğün 13. ve 14. maddeleri uyarınca saklanmakta ve yönetilmektedir . Verilerinizin güvenliği konusunda endişeleriniz varsa, vize başvurusunda bulunduğunuz Schengen ülkesinin Veri Koruma Komiserliği’ne başvurabilirsiniz.

İlgili Bağlantılar;

5/5 - (1 vote)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir